Harga Poslaju : Senarai Harga Kotak dan Sampul Poslaju yang Terkini

Harga PosLaju : Senarai Harga Kotak dan Sampul

Untuk semua peniaga online samada yang baru bermula atau sudah otai masih berbisa, ini antara informasi tentang harga poslaju yang boleh anda gunakan dalam bisnes dalam menganggarkan cas yang bakal dikenakan.

1. Harga Poslaju

Gambar diambil dari laman web mypt3.com

Harga Kotak dan Sampul Prabayar Merah Pos Laju 

Kotak dan sampul prabayar berwarna merah adalah kegunaan pengeposan dalam Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

    Jenis              Ukuran                      Berat            Harga (RM)
                         (mm)                      Maksimum

Sampul             280×200                 0.5kg                   7.41
Prabayar S

Sampul             380×320                  1kg                     10.59
Prabayar L

Kotak                340x250x80           2kg                      13.88
Prabayar S   
Kotak               340×250 x150         5kg                      21.30
Prabayar M   
Kotak               380×320  x200         10kg                   31.90
Prabayar L  

Tarikh kemaskini: 1 September 2018  

Ada beza harga kotak untuk penghantaran Semenanjung dan Sabah Sarawak (yang dipanggil kotak Borneo).

 

Harga Kotak untuk Sabah/Sarawak.

Harga Kotak dan Sampul Prabayar Biru Pos Laju 

Kotak dan sampul prabayar berwarna biru adalah kegunaan pengeposan Semenanjung ke Sabah, Semenanjung ke Sarawak dan Sabah ke Sarawak.

   Jenis                            Ukuran             Berat       Harga (RM)
                                          (mm)            Maksimum

Sampul                        280×200              0.5kg          11.65
Prabayar S
Sampul                       380×320               1kg            16.95
Prabayar L
Kotak                          340x250x80         2kg            26.60
Prabayar S     
Kotak                          340x250x150       5kg            58.40
Prabayar M   
Kotak                         380×320               10kg          100.80

Tarikh kemaskini: 1 September 2018

Pos Ekspres – Dokumen Sahaja.

 

Kalau penghantaran dokumen lebih murah tapi tak boleh lah masuk tudung ataupun telekung. Maruku pun tak boleh masuk.
Hanya dokumen sahaja dan rate ini ke seluruh Malaysia.

 

Harga Sampul Prabayar Pos Ekspres

Sampul Prabayar Pos Ekspres adalah kegunaan penghantaran dokumen ke 344 destinasi mel di seluruh negara.

  Jenis       Ukuran   Berat   Ketebalan   Harga
Sampul     (mm)      Max.       Max.          (RM)

LG           220×110     100g        3mm        3.28
LE (C5)   229×162     250g        5mm        3.81
LD (B4)  353×250     500g       10mm       4.87
LK           340×250    1000g      25mm      7.52

Tarikh kemaskini: 1 September 2018

Sumber rujukan mypanduan.net

Untuk menyemak ataupun tracking penghantaran mahupun pesanan kita, boleh klik disini

Senangkan bila dah tahu berapa harga poslaju jadi tinggal datang bawa jumlah duit yang diperlukan.
Peniaga juga boleh siap-siap charge customer nilai yang sepatutnya.

Dalam gambar dibawah, bila kita dah beli kotak prabayar — ini cara melipatnya.
Senarai harga diatas tidak termasuk upah melipat hihi.
Hati-hati jangan sampai luka tangan kerana jika luka di hati siapa yang tahu kannnnnn.

Kalau sampul prabayar lebih mudah, hanya buka pelekat dan tulis alamat di sampul.
Tak payah gambar dan tunjuk ajar lah na. Tarik aje kertas pada pelekat tu!

Poslaju Balakong 6

Jangan lupa consignment note (kertas tempat tulis alamat) tu ada 4 helai.

Helaian terakhir tu Ahmad Albab yang punya hihi kita punya lah sebagai pengirim nanti tak tahu pula no tracking ke apa untuk rujukan.
Cabut helaian terakhir tu dan simpan.

prabayar poslaju

Jika guna sampul atau envelope, boleh masukkan dalam mesin yang disediakan.
Kalau kotak, kotak kena pass ke kaunter untuk diuruskan oleh manusia sejagat eh maksud saya pekerja Pos Laju.

Ini video tentang cara menggunakan mesin sampul prabayar Pos Laju.
Dalam video ni, saya termasukkan kotak la pula dalam ruang kecil itu. Demi menyempurnakan video ini, saya keluarkan semula kotak dan hanya sampul yang boleh dimasukkan ke dalam mesin ini dan bukan segala-galanya ya!

Daftar eUsahawan disini

27 Replies to “Harga Poslaju : Senarai Harga Kotak dan Sampul Poslaju yang Terkini”

  1. Sampul s if hilang how much can claim back.??
    N why after 3 month I only receive email n say if doesn’t to claim between 30days will burn!!!

  2. Tracking number tak boleh ditect macam mana?
    Penghantaran ke australia.. smsa brg tersbut brada dlm malaysia blh lagi ditect..apabila masuk ke australia sudah tidak blh.. apakah kmnkinan brlaku?.ada sape2 tahu?

  3. Macam mane packet saye dari malaysia belum juga sampai nak tangan saye,saye cek sudah sampai brunei 18-01-2018,ini sudah tanggal berape tolong lekas kirim nak alamat saye….

  4. trima kasih atas infonya…
    sya mao brtnya bagaimana dgn post barang y besar tpi xla berat sngt…
    sebagai contoh pos bodypar kereta dri semenajung ke sabah…
    adakah kadar pembayarannya mengikut berat atau saiz??
    sbb bumper kereta xda la smpai 10kg hnya dlm 3kg, cuma saiznya saja y besar…

  5. saya baru nak start buat niaga online.sye jual squishy then saya tak tahu cam mana cara nak pos berapa harga postage utk dikenakan kpad cust.sye tak tahu cam mana.blh tlng ajarkan?

  6. Saya nak hantar 3 kotak besar seberat 20kg satu kotak. Boleh bagitau macam caranya dan berapa harga dari JB ke Kuching? Thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.