• 0

Kelebihan Berguru Al Quran | Wajib Berguru?

Category : Advertorial

Alangkah ruginya bagi seorang Muslim, Lebih-lebih lagi Muslim yang memang dilahirkan dalam keluarga Islam tidak mengambil tahu akan kelebihan berguru Al Quran. Tergeraknya Cik Lis kali ini untuk berbicara tentangnya bila terlihat post dari Beana Home Quran dengan slot terbaru mereka; selamat malam bersama Surah Al-Mulk.

Kelebihan Berguru Al Quran
Kelebihan Berguru Al Quran

Kelebihan membaca Al Quran

Bait – bait lagu nasyid dulu dulu banyak yang berbunyi “Al Quran (ooo~) Kalamullah…” Dengan pengetahuan Bahasa Arab yang sangat limited, Lis ingat Kalam itu bermaksud kata-kata. Jadi, bagi Lis dengan membaca Al Quran kita sebenarnya sedang meneliti apa yang Allah sebutkan, sebagai panduan umat Islam khususnya.

Lis percaya, ramai pembaca kita dah ada idea atau pengetahuan am kelebihan membaca Al Quran secara amnya. Tapi, tak salah kalau kita review semula sama sama kan? Lis ambil sedikit pointer – pointer ini dari pusat pengajian kelas mengaji online Beana Home Quran:

  • Dapat Memberikan Darjat Yang Lebih Baik

Al Quran bertindak sebagai petunjuk dan cahaya bagi orang yang ingin kembali ke jalan kebenaran. Kitab inilah orang Islam perlu pegang dan hayati untuk dijadikan panduan hidup. Di dalam Al Quran, Allah swt berfirman:

“Dengan Al-Quran itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaan-Nya, dan dengannya Tuhan keluarkan mereka dari gelap-gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang, dengan izin-Nya; dan dengannya juga Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus”. (Surah Al-Maidah, ayat 16)

sumber: website menafsir dunia dari lensa agama islamika
  • Mendapat Ganjaran Dengan Membaca Dan Mendengarnya

Firman Allah, “Dan apabila Al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan dia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat.” (Surat Al-A’raaf : 204)

Kenapa Perlu Berguru Al Quran?

Lis tahu mesti ramai yang tertanya kan, kenapa pulak perlu berguru Al Quran sedangkan kita boleh je baca sendiri di rumah? Okay macam ni.

Ya betul kita boleh baca sendiri di rumah tapi dalam masa yang sama kita sendiri tidak tahu sama ada betul ke bacaan kita tu? Sebutan dia betul ke bunyi macam tu? Betul tak? Haaa sebab itu la kita perlu tahu kelebihan Berguru Al Quran untuk pastikan bacaan kita lebih betul.

Kelebihan Berguru Al Quran
Kelebihan Berguru Al Quran. BERGURULAH andai diri kita masih belum mahir perihal hukum-hakam ilmu tajwid ketika membaca al-Quran.

Orang Melayu kan, kalau ada benda yang nak ditegur, halus je caranya. Lis teringat satu pantun tentang tak ada manfaatnya kalau ilmu yang dituntut itu separuh ‘masak’.

Berburu ke Padang datar,
Dapat rusa berbelang kaki;

Berguru kepalang ajar,
Bagai bunga kembang tak jadi.

– Petikan dari Kurik Kundi Merah Saga, Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia

Ehh kenapa pula ni nak kena ada orang semakkan bacaan? Saya dah lancar dah baca Al Quran. Ya, Lis tahu mesti dah ramai yang dah power baca Al Quran ni kan? Tapi apa salahnya kalau kita belajar lagi lebih mendalam betul tak?

Malah, berguru bila mengaji tu sebenarnya sangat dituntut. Lis terbaca tentang talaqqi dalam siri ke – 163 Irsyad Al Hadith dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Nabi Muhammad pun berguru Al Quran dengan Malaikat Jibril. Di dalam hadith ini;

أَنَّ جِبْرِيلَ كَانَ يُعَارِضُنِي بِالقُرْآنِ كُلَّ سَنَةٍ، وَإِنَّهُ عَارَضَنِي العَامَ مَرَّتَيْنِ، وَلاَ أُرَاهُ إِلَّا حَضَرَ أَجَلِي

Maksudnya: “Jibril membacakan al-Quran kepadaku setiap tahun sekali dan sesungguhnya Jibril membacakan al-Quran kepadaku pada tahun ini sebanyak dua kali. Aku tidak melihatnya melainkan isyarat bahawa ajalku telah datang”. [Riwayat al-Bukhari (3353)]

Di dalam konteks ini, kita perlukan guru yang professional untuk mengaji Al Quran. Ianya adalah Sunnah. Rasulullah juga sendiri mengajar para sahabat dan mengutuskan mereka untuk mengajar di tempat lain.

Kelebihan Berguru Al Quran
Al Quran Digital

Okay sekarang dah tahu kan apa kelebihan berguru Al Quran ni? Lis nak perkenalkan tuan Puan akan kelas mengaji professional Beana Online Class?

Beana Home Quran: Mengaji To Your Doorstep

Lis tahu waktu pandemik macam ni mesti Tuan Puan hanya duduk di rumah kan? Platform digitallah yang telah menjadi pilihan. Jangan risau Beana Home Al Quran ada menyediakan servis mengaji online tau!

Untuk pengetahuan Tuan Puan, Kelas ini disediakan oleh Beana Home Quran dan ia dijalankan secara online dan menggunakan pelbagai medium online seperti Whatsapp Video Call, Zoom, Skype dan banyak lagi.

Jangan risau, tutor yang akan mengajar dalam Kelas Mengaji Online Beana adalah mereka yang berpengalaman dalam mengajar Al Quran dan mereka juga perlu menjalani latihan yang kerap supaya ilmu yang mereka ada up to date dengan perkembangan semasa.

Syarat untuk menjadi Qutor Beana adalah ketat supaya kualiti pendidikan yang akan diberikan kepada bakal pelajar adalah terpelihara. Baca disini untuk melihat kualiti yang dicari lebih lanjut.

Apa Kata Pelajar Kelas Online Beana Home Quran?

Kelebihan Berguru Al Quran
sumber: website Beana Home Quran
Kelebihan Berguru Al Quran
sumber: website Beana Home Quran

Wahhh! Nampak tak betapa bagusnya Beana Home Quran ni? Banyak lagi tau testimoni positif yang diberikan oleh ibu bapa dan orang dewasa pun ada yang join kelas mengaji online dengan Beana Home Al Quran ni tau! Jangan tunggu lama lama, jum kita daftar sama sama di link bawah ni okay!


  • 0

Sakit Gigi Ketika Hamil | Apa yang Ibu Perlu Tahu?

Category : Advertorial

Masalah sakit gigi ketika hamil mungkin dialami oleh ramai wanita mengandung. Malah, ada yang mengaitkan masalah seperti gigi tercabut, gigi berlubang, tercabut dan sebagainya disebabkan perubahan badan yang hanya wanita mengandung akan mengalaminya.

Sebenarnya, apa yang mengaitkan sakit gigi dan wanita mengandung ini? Jom baca artikel LunaStory untuk merungkai topik ini bersama.

Bagaimana Sakit Gigi Ketika Hamil Boleh Berlaku?

Sama ada pesakit itu mengandung atau tak, penyebab sakit gigi nombor satu adalah disebabkan oleh penjagaan gigi yang kurang memuaskan.

  1. Mual dan kerap muntah

    Mual-mual semasa mengandung adalah satu benda yang biasa dialami oleh semua ibu disebabkan perubahan hormon. Jadi, tidak hairanlah jika ada yang jadi sangat sensitif dengan bau-bauan, terutamanya bau ubat gigi.

    Yang menjadi masalahnya adalah bila ibu mengelak terlalu kerap untuk memberus gigi dan flos dengan betul. Jangkaan masa untuk satu sesi memberus gigi adalah 2 hingga 4 minit bagi yang dewasa yaa.

    Ibu yang kerap muntah seharusnya perlu berkumur selepas mual, jika tidak tahan berus selalu. Hal ini kerana refluks asid akibat muntah boleh mendatangkan kemudaratan kepada gigi. Asid yang berlebihan boleh menyebabkan hakisan enamel, seterusnya lebih berisiko untuk masalah gigi berlubang atau reput.

  2. Pengambilan gula berlebihan

    Mengidam makanan itu juga adalah biasa. Jadi, memang faham sangatlah kalau selera makan tu jadi luar biasa kannn. Rasanya, tak ada orang lain terutamanya suami akan halang bab makan ni bila berbadan dua. Kejam noookkk….

    Namun, ibu-ibu masih perlu beringat untuk jaga pengambilan GULA dan KARBOHIDRAT dalam makanan dan minuman. Bakteria di dalam mulut menggunakan gula dan karbohidrat untuk menghasilkan asid.

    Senang cerita, lagi banyak asid, lagi terdedahlah gigi kepada kaviti. Maka, terjadilah sakit gigi ketika hamil.

Salah faham tentang bayi sedut kalsium ibu

Ada yang mengaitkan masalah sakit gigi ini dengan kurangnya kalsium untuk ibu mengandung. Kalsium juga penting sepanjang kehamilan bagi mengelakkan kekejangan otot kaki ibu. Sekiranya ibu hamil kekurangan kalsium, ia turut menyebabkan berlaku kekejangan otot dan kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Namun, dakwaan yang kurangnya kalsium disebabkan bayi ‘sedut’ daripada anda adalah mitos semata-mata ya. Kalsium tersebut hanya diserap masuk kepada bayi dari pengambilan susu dan makanan lain yang mengandungi kalsium

Ibu ibu jangan pandang remeh masalah sakit gigi ketika hamil. Antara bahaya jika membiarkan masalah ini melarat adalah:

#1

Sakit gigi boleh melarat kepada masalah gusi

Plak atau karang gigi yang terbentuk boleh mengakibatkan kepada sakit gusi. Gusi adalah antara struktur yang menyokong gigi. Antara masalah gusi yang boleh timbul adalah keradangan gusi (gingivitis) dan periodontitis

sakit gigi ketika hamil periodontitis

#2

Risiko untuk melahirkan bayi pra-matang atau kematian

Menurut artikel yang dikeluarkan oleh KKM ini, terdapat hasil kajian yang menyokong kaitan jangkitan bakteria mudah masuk ke dalam salur darah melalui gusi yang seterusnya masuk ke dalam rahim. Secara tidak langsung, masalah ini menyumbang kepada faktor risiko kelahiran bayi pra matang ini. Bakteria tersebut seterusnya merangsang pengeluaran prostaglandin yang mempercepatkan pengecutan rahim dan kelahiran bayi pada masa yang lebih awal dari yang sepatutnya.

Jadi, jangan pandang enteng bab sakit gigi ketika hamil ya.

“Mencegah lebih baik daripada mengubatinya” – Cliché, tapi benar, kan?

Antara langkah yang patut diambil untuk mengelakkan sakit gigi ketika hamil adalah:

Buat pemeriksaan kesihatan mulut dengan doktor gigi

sakit gigi ketika hamil vadc

Di Malaysia, setiap ibu mengandung dikehendaki untuk menjalani pemeriksaan kesihatan mulut sebagai langkah pencegahan bagi mengelak masalah yang mungkin akan timbul ketika mereka mengandung. Ibu-ibu boleh juga bertanya kepada doktor jika perlukan tunjuk ajar untuk menjaga kesihatan gigi jika perlu. Mereka boleh mengesyorkan mengikut keperluan dengan pandangan profesional mereka (customized oral hygiene instruction).

Berus gigi dengan kerap dan konsisten setiap hari dengan ubat gigi berfluorida

Ibu hamil perlu memberus gigi sekurang-kurangnya 2 hingga 3 hari sekali serta flos ya. Time tengah mabuk sangat tu sampai tengok berus gigi pun rasa nak muntah (belum lagi picit ubat gigi atas tu), berkumurlah selalu, terutamanya selepas muntah.

Ada yang mengesyorkan untuk berkumur dengan satu sudu teh soda penaik yang dicampurkan dengan air setelah muntah untuk mencairkan dan mengimbangi kandungan asid di dalam mulut anda, namun berbincanglah dengan doktor terlebih dahulu sama ada cara ini selamat atau tidak untuk anda.

Jaga pemakanan anda

Ibu mengandung jarang tak manis air mukanya. Ehhh.

Bahaya gula dan karbohidrat berlebihan tu rasanya tak perlu diceritakan lagi dah. Semua orang faham. Cumanya, tak salah jika diingatkan untuk kepentingan bersama, kan? Dapat makan makanan sedap dan manis pelbagai rasa tu memang satu nikmat yang besar. Cuma, jangan lupa untuk bersihkan gigi selepas itu ya. Dan makanlah mengikut saranan yang telah digariskan. Lama lagi nak pakai gigi tu haha.

“Aduh….sakit sangat dah gigi ni. Tapi hari appointment doktor gigi lambat lagiiiii” – keluhan seorang mak buyung

Sementara menunggu hari temujanji bersama doktor gigi anda, apa yang anda boleh lakukan untuk melegakan kesakitan gigi tersebut?

Berikut merupakan antara petua – petua yang ada sebagai pelega sementara menunggu rawatan dari pakar:

  • berkumur dengan air garam
  • gunakan Benzokin (gel kebas)
  • Asetaminofen yang jenis selamat untuk ibu mengandung

Paling-paling pun ibu boleh tuam pipi di bahagian gigi bermasalah dengan ais yang berbalut kain untuk mengecutkan salur darah di bahagian tersebut.

Untuk pengetahuan, rawatan untuk sakit gigi ibu hamil berbeza mengikut peringkat kehamilan. Dan terdapat pelbagai pendapat dan kajian tentang kaitan antara selamat atau tidak untuk membuat rawatan seperti scaling treatment, penggunaan mesin x-ray semasa mengandung, menampal gigi berlubang dan sebagainya.

Apapun, seperti biasa, anda boleh berbincang dengan doktor yang mengikuti perkembangan anda sepanjang kehamilan, atau dalam kes sakit gigi ketika hamil ini, berbincanglah dengan doktor gigi ya.

Psttt… team Dr Putra dari Klinik Pergigian Verde Amani (dahulu dikenali sebagai Klinik Pergigian Nazurah) bersedia untuk menjawab persoalan ibu-ibu tentang perihal gigi dan gusi semasa mengandung.

Jika anda memerlukan rawatan atau khidmat perundingan kaunseling berkaitan sakit gigi ketika hamil, anda boleh hubungi team Dr. Putra untuk temujanji atau appointment di talian nombor +60175771657 atau klik disini untuk WhatsApp.

Baca mengenai Klinik Pergigian Verde Amani dari Klang di sini. Ramai yang datang dari jauh untuk mendapatkan rawatan disini!


Artikel ini tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. dan sama sekali tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat pengamal perubatan yang berlesen dalam mendiagnosis atau merawat sebarang masalah kesihatan. Segala maklumat di laman blog ini adalah semata-mata bersifat rujukan umum.


Klinik Gigi Klang Murah – Klinik Pergigian Verde Amani

Category : Advertorial

Ehhh Lis perasan ramai jugak yang search tentang klinik gigi Klang murah ketika pandemik ini ya? Siapa yang berada di Klang atau kawasan berdekatan dengan Klang sana, meh sini Lis ceritakan satu klinik gigi yang murah dan berbaloi di Klang ini. Konfirm takkan menyesal punya…

klinik gigi klang murah
VADC Core Values

Nak tahu tak??

Penjagaan kesihatan mulut dan gigi adalah amat penting untuk seseorang itu menjalani kehidupan seharian yang selesa dan baik. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), jarak masa pemeriksaan gigi seseorang adalah berbeza-beza dari 3 bulan hingga 2 tahun bergantung kepada tahap kesihatan pergigian seseorang itu.

Jika mahu melakukan pemeriksaan gigi dan berada di kawasan Klang, klinik gigi yang murah dan bagus mesti menjadi pilihan, kan? Jom teruskan membaca.

Klinik Gigi Klang Murah
Gambar bahagian hadapan Klinik VADC di Jalan Raja Nong dan Bandar Botanik

Sakit gigi ketika hamil?

Haaa, Lis ada satu klinik pergigian yang menawarkan harga yang murah dan berbaloi untuk servisnya yang pelbagai. Wahhhh, siapa je yang tak suka benda yang murah dan berbaloi, kan? Klinik itu adalah Klinik Pergigian Verde Amani yang berada di Klang. Nama je dah nampak menarik dan cantik. Ia merupakan klinik gigi yang menawarkan harga yang berpatutan dan popular di kawasan sekitar Klang.

Tapi, apa yang klinik gigi ini tawarkan ya? Haaa, sebelum kita sembang mengenai servis dan tawaran harga yang ia tawarkan, mari kita tahu dahulu serba sedikit mengenai klinik ini.

Pengenalan Klinik Pergigian Verde Amani

Klinik Pergigian Verde Amani dahulunya dikenali dengan panggilan nama yang lain iaitu Klinik Pergigian Nazurah. Klinik pertama dibuka di Jalan Raja Nong, Klang dan telah beroperasi selama lima (5) tahun.

Seterusnya, pemilik klinik tersebut iaitu Dr. Rabi’atul Adawiah Binti Subahi dan Dr Verde Wigid Putra telah melakukan penjenamaan semula dengan nama Klinik Pergigian Verde Amani Dental Care (VADC) pada September 2020. Setelah berkembang selama 5 tahun, Klinik Verde Amani telah menambah cawangannya dan juga menambahkan luas klinik yang dahulu hanya setingkat menjadi 2 tingkat.

VADC telah menambah 2 cawangan baru iaitu di Bandar Botanik dan Shah Alam. Cawangan Bandar Botanik telah menggunakan nama Klinik Pergigian Mesra Botanik, manakala cawangan Shah Alam pula masih dalam proses pengubahsuaian.

klinik gigi klang murah
klinik gigi klang murah

Lis tahu masa pandemik ni susah nak bergerak dari tempat kawasan kediaman kan, macam tak boleh rentas negeri. Jadi, tuan puan jangan risau sebab klinik di berada di Klang yang mana tempat yang berdekatan dengan Klang juga boleh pergi ke klinik ini seperti Kapar. Yang berada di Bandar Parklands juga boleh datang ke klinik cawangan VADC iaitu di Bandar Botanik untuk menerima rawatan pergigian. Ini yang menyebabkan klinik ini popular di kalangan orang Klang kerana lokasinya yang strategik. Haaa apa lagi? Marilah buat pemeriksaan gigi di klinik VADC. hehe, ehh apa harga servis yang ditawarkan ya ??? Hem..

Kalau ada yang nak survey harga, ini adalah antara harga rawatan gigi yang VADC offer:

Harga Rawatan Pergigian di Klinik VADC:

1. Dental X-Ray (RM99-Rm250)
2. Dental Check & Consultation (Rm25-Rm49)
3. Scaling and Polishing (Rawatan cuci karang gigi) (Rm99-Rm199)
4. Fillings (Rawatan tampalan gigi) (Rm99-Rm149)
5. Extraction (Cabutan gigi) (Rm99-Rm249)
6. Preventive (Sealant/Flouridetray) (Rm60)
7. Airflow/EMS (Rm99)
8. Minor Oral Surgery – Membuang gigi geraham (wisdom tooth) bermasalah (Rm399-799)
9. Orthodontics (Braces/Pendakap gigi) (Rm6999-Rm7999)
10. Routine checkup (Outpatient braces) (Rm200)
11. Debond braces (Rm299)
12. Teeth whitening (Pemutihan gigi) (Rm200-Rm699)
13. Implant (Tanam gigi) (Rm5999)
14. Dentures (Gigi palsu) (Rm100-R1398)
15. Cosmetic veneer (Veneer gigi) (Rm199-Rm799)
16. Dental Crown (Sarung gigi) (Rm699)
17. Maryland bridge (Rm799)
18. Dental Bridge (Jambatan gigi)
19. RCT (Rawatan akar gigi) (Rm999-Rm1999)
20. Retainer (Rm249-Rm499)
21. Electrocutter (Potong gusi) (Rm99-Rm199)

Nampak menarik kan harga-harga yang ditawarkan? Jangan risau harga-harga tersebut adalah harga yang mengikut garis panduan oleh Persatuan Doktor – Doktor Gigi Malaysia.

Kelebihan memilih Klinik Pergigian Verde Amani (VADC)

Jadi apa yang membuatkan menerima rawatan pergigian di klinik ini murah dan berbaloi? Sebagai pelanggan dan pengguna mestilah kita mahukan servis yang terbaik dan berbaloi, bukan? Haaa Klinik Pergigian VADC inilah selalunya menjadi pilihan. Berikut merupakan kelebihan yang ditawarkan oleh klinik ini.

  • Mempunyai pakej braces yang berbaloi dan berpatutan –
    Di Klinik VADC, jangan ridau tiada deposit akan dikenakan kepada pelanggan dan juga membolehkan pelanggan untuk membuat bayaran bulanan yang rendah dan murah. Seterusny, tiada cas tambahan yang dikenakan jika braket tercabut atau wayar tercucuk. Selain itu, di Klinik VADC juga mempunyai pilihan pakej yang menarik dan sesuai bergantung kepada keadaan gigi seseorang. Haaa rawatakn tanpa had untuk cuci, tampalan dan cabut gigi. Wahhh menarik betul, lepas ni senanglah tuan puan nak buat rawatan pemeriksaan gigi.
  • Rawatan percuma untuk pemeriksaan selepas rawatan gigi.
  • Jaminan perawatan gigi selama sebulan.
  • Program referral, para pelanggan/pesakit akan mendapatkan Rm10 potongan harga rawatan.
  • Penolakan dan rebat rawatan.

Testimoni kepada Klinik Gigi Klang Murah – Verde Amani

“Highly recommended dental clinic .The dentists are very expert and very caring and customer support team also amazing as they always follow up with patient on their condition after the treatment. The fees are reasonable. Feeling blessed to got treatment from the clinic .😁 “

– Vinoth Kunacilan

“Saya bagi ⭐⭐⭐⭐⭐ this is my nth time visit here. Really happy with the service. Very friendly environment from the registration team to the medical team. Medical team very much help. I asked so many questions yet they answered it wholeheartedly. Many additional info and recommendation given. They also dont force us to make decision at that time. Braces package also affordable. This place gonna be my long term dentist.”

– Laili Ibrahim

“Very comfortable place. The Doctor and staff are all very friendly. I had my braces done here two years ago (formerly known as Klinik Pergigian Nazurah), Dr Putra explain patiently during my first consultation and treat me very well during these few years of treatment. They remain as my No. 1 dental clinic to refer and I strongly recommend to all who’s staying in Klang.”

– Aymerlie Lim

Video di bawah merupakan testimoni daripada pelanggan yang telah menerima rawatan di klinik gigi VADC. Jom tengok sekejap!

Info Lokasi dan Alamat Klinik Gigi Klang Murah – Verde Amani

Alamat HQ Klinik VADC

No.25 (Ground Floor), Jalan Raja Nong, 1/KS2, 41000 Klang, Selangor (Bersebelahan kedai Mamak ARR Corner & Klinik Mediveron)

Jadual waktu beroperasi HQ

Isnin hingga Jumaat: 9:00am-7:30pm
Sabtu: 9:00am-5:00pm
Rehat: 1:00pm-2:00pm

Alamat Klinik Cawangan VADC

No. 41, Jalan Resak 2/KS7, Bandar Botanik, 41200 Klang, Selangor (Bersebelahan PoliKlinik Botanik)

Jadual waktu beroperasi

Isnin hingga Jumaat: 9:00am-7:30pm
Rehat: 1:00pm-2:00pm

Jadi jika anda berada di Kawasan Klang dan memerlukan rawatan pergigian anda boleh hubungi Klinik Pergigian Verde Amani untuk mengatur temujanji di talian nombor +60175771657 atau klik di link whatsapp di bawah.

Whatsapp Link Verde Amani

Instagram Klinik Pergigian Verde Amani

Facebook Klinik Pergigian Verde Amani

Youtube Klinik Pergigian Verde Amani


  • 0

Kelas Mengaji Online Beana | Kanak Kanak dan Dewasa

Category : Lunakids

Sejak pandemik, kebanyakkan bisnes dan kelas diadakan secara online. Kelas mengaji juga boleh diadakan secara online. Jadi, adakah anda mengalami kesulitan untuk belajar mengaji sendirian? Perlukan tutor atau tenaga pengajar yang mahir dalam Al-quran untuk mengajar anda atau anak-anak anda? Jangan risau, Kelas Mengaji Online mampu menyelesaikan masalah anda. Jom kita baca terlebih dahulu tentang Kelas Mengaji Online Beana!

Kelas Mengaji Online

Baca mengenai kelas mengaji khas untuk orang dewasa disini

Apa itu Kelas Mengaji Online?

Dengan keadaan virus Covid-19 yang sangat bahaya untuk kesihatan, Beana Home Quran telah mengambil inisiatif untuk mengadakan servis Kelas Mengaji Online yang dimana tidak perlu bersemuka. Untuk pengetahuan anda, kelas ini disediakan oleh Beana Home Quran dan ia dijalankan secara online dan menggunakan pelbagai medium online seperti Whatsapp Video Call, Zoom, Skype dan banyak lagi. Jangan risau, tutor yang akan mengajar dalam Kelas Mengaji Online Beana adalah mereka yang berpengalaman dalam mengajar Alquran dan juga mempunyai teknik moden terkini yang menggunakan teknologi sekarang. Kelas ini terbuka kepada kanak-kanak dan dewasa yang ingin memperbetulkan bacaan dan menambah ilmu bacaan Al-quran dengan betul.

Baca tentang kelas mengaji online kanak-kanak

Baca tentang cara daftar sebagai tutor di Beana Home Quran di sini

Kelebihan Kelas Mengaji Online – Beana Home Quran

Mengaji adalah amat penting sebagai umat Islam kerana ia merupakan satu ibadah. Firman Allah SWT:

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Terdapat pelbagai kebaikan dan kelebihan apabila seseorang itu membaca Kitab Allah. Dengan peredaran globalisasi, pelbagai teknik dan cara untuk membolehkan seseorang itu membaca Al-quran. Salah satunya adalah dengan mengaji online dengan tutor atau pengajar yang mahir dalam ilmu Al-Quran. Dengan itu, Beana Home Quran telah menyediakan kelas mengaji secara atas talian kepada mereka yang ingin belajar Al-quran dengan lebih meluas. Pelabagai kelebihan yang dapat melalui mengaji online bersama Beana Home Quran:

1. Belajar dengan kaedah “FUN LEARNING” dan pelbagai aktiviti menyeronokkan.

2. Pelajar akan menggunakan modul pembelajaran yang sangat efektif iaitu Modul Smart Jazary dan Smart Fardhu Ain.

3. Pelajar akan dibimbing di dalam talian dan latihan akan disediakan sepanjang proses pembelajaran.

4. Menjimatkan waktu dan mengurangkan kos

5. Pelajar akan didedahkan dengan pengenalan asas Al-Quran, Fardhu Ain dan Hafazan.

6. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan dewasa dan boleh belajar anyday, anytime dan anywhere.

7. Menggunakan platform online seperti Whatsapp video call, Zoom atau Skype.

Testimoni terhadap servis mengaji online

Daripada Puan Marlene:

Kelas Mengaji Online
Sumber: Website Beana Home Quran

Daripada Puan Zaza:

Kelas Mengaji Online
Sumber: Website Beana Home Quran

Testimoni kebanyakannya adalah positif terhadap servis kelas mengaji online daripada Beana Home Quran yang mana pelajarnya terdiri daripada golongan kanak-kanak, remaja dan dewasa. Wah! nampak menarik dan berbaloi bukan ?

Jadi apa tunggu lagi, inilah masanya untuk kita bersama belajar Al-Quran dengan lebih baik dengan tunjuk ajar daripada pengajar yang berpengalaman! Jika berminat, boleh klik di bawah ini!


  • 0

PKPD Selangor, Kuala Lumpur | Highlights Usahawan

Category : Malaysia

Dengan rekod Selangor yang mengungguli carta jumlah kes COVID 19 tertinggi negara berturut-turut, maka pada 1 Julai 2021, PKPD Selangor dan sebahagian kawasan Kuala Lumpur akan dimulakan bermula Sabtu ini, 3 Julai 2021. Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) ini akan dilaksanakan selama 14 hari sehingga 16 Julai 2021.

Keputusan ini diumumkan oleh Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selepas Selangor melaporkan purata kes harian COVID-19 antara 1,800 ke 1,900, dan Kuala Lumpur merekodkan purata kes harian antara 600 ke 1,000 kes. Situasi ini membimbangkan apabila mengambil kira kepadatan penduduk dan penularan tiga varian baharu yang lebih ganas iaitu varian Beta B.1.351 (Afrika Selatan), Delta B.1.617.2 (India) dan Alpha B.1.1.7 (UK).

Berikut merupakan mukim yang akan dikenakan PKPD Selangor:

Daerah Petaling: Mukim Petaling; Mukim Damansara; Mukim Sungai Buloh; Mukim Bukit Raja

Daerah Hulu Langat: Mukim Hulu Langat; Mukim Ampang; Mukim Cheras; Mukim Kajang; Mukim Semenyih; Mukim Beranang

Daerah Sepang: Mukim Dengkil; Mukim Labu; Mukim Sepang

Daerah Gombak: Mukim Batu; Mukim Rawang; Mukim Setapak; Mukim Hulu Kelang; Mukim Kuang

Daerah Kuala Langat: Mukim Tanjung 12 (1); Mukim Tanjung 12 (2); Mukim Morib; Mukim Teluk Panglima Garang; Mukim Bandar; Mukim Jugra; Mukim Batu

Daerah Klang: Mukim Kapar; Mukim Klang

Daerah Kuala Selangor: Mukim Ijok; Mukim Bestari Jaya; Mukim Jeram

Daerah Hulu Selangor: Mukim Serendah; Mukim Rasa; Mukim Ulu Yam; Mukim Batang Kali

Manakala kawasan yang terlibat dengan PKPD KL pula adalah seperti berikut:

  • PPR Seri Semarak
  • PPR Batu Muda
  • Flat Seksyen 2 Wangsa Maju
  • Flat Seksyen 1 Wangsa Maju
  • Kampung Padang Balang
  • Taman Koperasi Polis (Fasa 1 dan 2)
  • Flat Sri Sabah
  • Kampung Puah
  • PPR Kampung Baru Air Panas
  • Flat Desa Pandan (termasuk Baiduri dan Delima)
  • Kampung Batu Muda
  • PPR Kerinci
  • Bandar Baru Sentul
  • Taman Ikan Emas
Sumber: FB MKN (1 Julai 2021)

PKPD Selangor dan WPKL: Apa bezanya PKP dengan PKPD?

Jika diperhatikan dengan teliti mengikut kronologi takrifan seperti PKP, PKPD, PKPB tercipta, kesemuanya ada kaitan dengan cara ia dilaksanakan, dan implikasi pergerakan rakyat Malaysia mengikut perkhidmatan tertentu. Sesuailah dengan makna pangkal PKP itu sendiri kan, Perintah Kawalan Pergerakan?

PKP

PKP, atau Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order atau MCO) mula diperkenalkan pada 18 Mac 2020. Penguatkuasaan perintah ini adah berlandaskan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

Pada waktu ini PKP pertama ini juga dinamakan sebagai PKP 1.0. Perintah ini terguna pakai untuk seluruh Malaysia. Antara arahan dalam Perintah Kawalan Pergerakan ini adalah:

  • Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya;
  • Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara;
  • Sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara;
  • Penutupan semua Taska, Sekolah Kerajaan dan swasta dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti;
  • Penutupan semua Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Awam dan Swata serta institut Latihan Kemahiran di seluruh negara; dan
  • Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (essential services).

Senarai penuh status operasi perkhidmatan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan ini ada pada Lampiran A (Perkhidmatan Essentials) dan Lampiran B (Perkhidamatan Non-Essentials) Kenyataan Media Majlis Keselamatan Negara (MKN) 18 Mac 2020.

Contoh sebahagian Perkhidmatan Essentials untuk Usahawan

[USAHAWAN PERUNCITAN] Infografik Perintah Kawalan Pergerakan: Perkhidmatan Perlu dan Bukan Keperluan Utama (Sumber: Prime Minister’s Office of Malaysia Official Website)
[USAHAWAN MAKANAN] Infografik Perintah Kawalan Pergerakan: Perkhidmatan Perlu dan Bukan Keperluan Utama (Sumber: Prime Minister’s Office of Malaysia Official Website)

Contoh sebahagian Perkhidmatan Non Essentials untuk Usahawan

PKPD

SOP Am PKPD (dikemaskini 7 Disember 2020)

PKPD, atau Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan mula diperkenalkan dengan perlaksanaan pertama PKPD di Kampung Dato’ Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Dato’ Ibrahim Majid di Simpang Renggam, Kluang, Johor bermula pada 27 Mac 2020 hingga 9 April 2020.

Tujuan PKPD ini adalah untuk membendung jangkitan COVID-19 daripada menular keluar dari kawasan tersebut dan bagi memutuskan rangkaian jaringan penulasan COVID-19. Langkah ini akan membolehkan aktiviti pengesanan kes secara aktif (active case detection) dari rumah ke rumah dilaksanakan, selain aktiviti nyahkuman dijalankan di kawasan berkaitan dalam tempoh 14 hari tersebut.

Pada waktu itu, kerja pembersihan dan disinfeksi di tempat- tempat awam akan dijalankan oleh pihak berkenaan yang bertumpu di tempat-tempat tumpuan awam. Semua penduduk terlibat akan diberikan penerangan tentang tatacara disinfeksi rumah yang betul.

Antara arahan dalam Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (Am) ini adalah:

  • Semua penduduk dan pelawat yang telah berada di kawasan tersebut tidak dibenarkan keluar rumah sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan
  • Bukan penduduk dan pelawat tidak dibenarkan masuk ke kawasan tersebut sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan
  • Semua aktiviti perniagaan dihentikan
  • Makanan asas yang mencukupi untuk tempoh 14 hari akan dibekalkan kepada semua penduduk oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat
  • Pangkalan Perubatan (Medical Base) akan dibuka di kawasan PKPD
  • Semua laluan keluar masuk kawasan PKPD ditutup
  • Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan mengawal seluruh kawasan.

PKPD Bersasar

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatakan Bersasar (PKPDB) ini adalah sama dengan PKPD, namun ianya lebih berfokus kepada satu tempat atau lokaliti. Jadi ada yang menggelarkan ia juga sebagai PKPD Lokaliti.

Tujuan utama selain daripada mencegah penularan wabak COVID 19, antaranya adalah untuk membolehkan aktiviti pengesanan kes secara aktif (active case detection) lebih bersasar bagi kawasan terjejas.

PKPD Selangor ada sedikit perbezaan dengan PKPD Am. Antara intipati terbaru SOP PKPD Selangor menurut sidang media Menteri Kanan (Pertahanan) pada 1 Julai 2021 adalah:

  • Ujian saringan secara bersasar akan dilaksanakan ke atas semua penduduk di kawasan di Selangor dan beberapa lokaliti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  • Penduduk dalam kawasan PKPD tidak dibenarkan keluar dari kediaman. Namun, hanya seorang wakil isi rumah dibenarkan keluar membeli keperluan asas di kawasan ini dalam radius 10 kilometer dari kediaman.
  • Pergerakan bagi tujuan vaksinasi COVID-19 di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di luar daerah atau negeri tempat tinggal masih dibenarkan dengan menunjukkan butiran janji temu di aplikasi MySejahtera, laman sesawang atau SMS
  • Bilangan penumpang dalam teksi dan kenderaan e-hailing dihadkan dua orang sahaja termasuk pemandu.
  • Tiada sebarang pergerakan tidak perlu di luar kawasan kediaman selepas jam 8.00 malam kecuali bagi kes-kes kecemasan atau mendapat kebenaran PDRM
  • Hanya sektor perkhidmatan perlu (essential services) sahaja DIBENARKAN untuk beroperasi dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam seperti utiliti, pembersihan dan kumbahan
  • Kebenaran untuk bekerja hanya bagi perkhidmatan perlu (essential services) atau menjalankan tugas rasmi Kerajaan dengan surat pengesahan daripada majikan atau pas pekerja yang sah.
  • Pekerja selain daripada perkhidmatan perlu TIDAK DIBENARKAN keluar dari kawasan PKPD dan tidak boleh bekerja sepanjang tempoh PKPD. Majikan dikehendaki mematuhi perintah ini dan membenarkan pekerja-pekerja bekerja dari rumah (work from home).

Bagi usahawan makanan, SOP PKPD Selangor berkaitan adalah:

  • Restoran, kedai/gerai makan, kenderaan bersaji (food truck), penjaja tepi jalan, penjaja beredar, medan selera/pusat penjaja, gerai makan tepi jalan / kiosk DIBENARKAN beroperasi antara 8.00 pagi hingga 8.00 malam.
  • Pembelian makanan secara bawa pulang (take away), pandu lalu (drive-thru) atau penghantaran (delivery) sahaja DIBENARKAN.
PKPD selangor kl sop makanan

Usahawan kedai runcit, kedai serbaneka atau kedai barangan keperluan harian pula (Kategori Peruncitan):

  • Dibenarkan beroperasi antara 8.00 pagi hingga 8.00 malam
PKPD selangor kl sop kedai runcit

Bagi usahawan kedai farmasi, kedai penjualan ubat-ubatan, klinik haiwan, kedai makanan haiwan,

  • Dibenarkan beroperasi antara 8.00 pagi hingga 8.00 malam
PKPD selangor kl sop kedai farmasi makanan haiwan

Untuk usahawan yang berniaga di pasar:

  • Pasar borong DIBENARKAN beroperasi bermula 12.00 pagi hingga 6.00 pagi.
PKPD selangor kl sop pasar borong
  • Pasar awam, Pasar Tani Kekal (PTK) & MyFarm Outlet (MFO) DIBENARKAN beroperasi bermula 6.00 pagi hingga 2.00 petang.
PKPD selangor kl sop pasar awam

PKPD Selangor dan KL juga ada senarai perkhidmatan perlu yang terperinci bagi sektor ekonomi yang anda boleh lihat sendiri sepanjang tempoh dari 3 Julai sehingga 16 Julai 2021 ini.

Untuk maklumat lebih lanjut, layari laman sesawang dan akaun media sosial rasmi Majlis Keselamatan Negara atau Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jangan ketinggalan untuk mengetahui isu semasa yang sedang trending bersama LunaStory.com!


Sumber Rujukan:

Majlis Keselamatan Negara (MKN): SOALAN LAZIM (FAQ’s) – Bil. 1 (Dikemaskini) Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order) 18 – 31 Mac 2020

PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD): Kenyataan Akhbar KPK 27 Mac 2020 -Situasi Semasa Jangkitan Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19) di Malaysia

Majlis Keselamatan Negara (MKN): SOALAN LAZIM (FAQ’s) – Kenyataan Akhbar Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Batu 21-24, Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor (29/03/2020)

KENYATAAN MEDIA MENTERI KANAN PERTAHANAN 1 JULAI 2021 MENGENAI PELAN PEMULIHAN NEGARA (PPN) & PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD)


  • 0

PEMULIH | Sorotan Teks Ucapan Perdana Menteri

Category : Malaysia

Pakej PEMULIH, atau Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi telah diumumkan oleh kerajaan pada 28 Jun 2021. Berikut merupakan sorotan utama atau highlight senarai pakej PEMULIH daripada ucapan penuh Perdana Menteri pada hari tersebut.

PEMULIH adalah pakej bantuan khas yang bernilai sebanyak RM150 billion secara keseluruhannya. Fokus utama pemberian bantuan pakej ini adalah untuk tiga (3) fokus utama iaitu:

  • Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat;
  • Menyokong Perniagaan; dan
  • Meningkatkan Vaksinasi.

Fokus Pertama: Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat

Di bawah Fokus Pertama ini, sebanyak RM10 billion akan disalurkan di dalam bentuk Bantuan Tunai Langsung kepada tiga (3) jenis Bantuan iaitu:

  • Bantuan Prihatin Rakyat, atau BPR
PEMULIH BPR 2021

Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) akan ditambah sebanyak RM500 lagi bermula 29 Jun 2021 untuk bayaran pada bulan Julai, Manakala BPR akan diteruskan ke Fasa Ketiga dengan kadar RM100 sehingga RM1,400 dibayar pada bulan September nanti. Keseluruhan jumlah yang diperuntukkan untuk BPR adalah RM4.9 billion.

*Permohonan BPR sebelum ini dan pertanyaan lebih lanjut boleh dibuat menerusi laman rasmi BPR di sini bpr.hasil.gov.my.

  • Bantuan Khas COVID 19, atau BKC
PEMULIH BKC
PEMULIH Bantuan Khas Covid 19

Sebanyak RM4.6 billion diperuntukkan yang dijangka dapat memanfaatkan lebih daripada 11 juta isi rumah di Malaysia, termasuklah golongan warga emas dan bujang. Bantuan BKC ini diagihkan mengikut kategori penerima iaitu Miskin Tegar, golongan B40 serta M40 bermula pada bulan Ogos, November dan Disember 2021 mengikut kategori.

  • Bantuan Kehilangan Pendapatan

Sebanyak RM500 akan disalurkan kepada pekerja yang kehilangan pendapatan berdasarkan data KWSP atau PERKESO pada tahun 2021, yang dijangka memanfaatkan sehingga 1 juta ahli yang melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM500 juta ringgit.

  • Bantuan lain: Elaun Mencari Pekerjaan

Bagi graduan baru, lepasan sekolah dan pekerja sektor tidak formal, kerajaan memperluaskan Elaun Mencari Pekerjaaan kepada bukan pencarum PERKESO bagi golongan ini. Mereka perlu mendaftar di bawah platform MYFutureJobs untuk menerima elaun sekurang-kurangnya sebanyak RM300.

*Daftar sebagai pencari kerja baru disini myfuturejobs.gov.my/apply-for-jobs/ untuk permohonan bantuan PEMULIH jenis ini.

  • Bantuan lain: Program Janapreneur

Sebanyak RM125 juta diperuntukkan melalui HRD Corp untuk melaksanakan inisiatif Place and Train di bawah program Janapreneur untuk belia lepasan sekolah serta graduan yang dijangka memberi peluang sehingga 30,000 individu untuk mengikuti program latihan kemahiran serta jaminan pekerjaan sejurus selepas tamat latihan.

Disamping itu juga, di bawah program Janapreneur ini, MDEC akan menambah baik program pencari kerja ekonomi gig sedia ada seperti eRezeki dan GLOW (Global Online Workforce).

Bantuan lain di bawah Fokus Pertama

  • Program Bakul Makanan – tambahan RM300 ribu bagi program sedia ada
  • Bantuan Bakul Makanan – RM10 juta khusus untuk golongan Orang Asli
  • Subsidi Bahan Api – Harga runcit RON95, diesel dan LPG dikekalkan yang dijangka subsidi melebih RM6 billion tahun ini
  • Penambahbaikan Langkah Kawalan Harga Minyak
    [1] Program kawalan harga berasaskan Crude Palm Oil mengawal harga syiling minyak, jadi harga minyak masak botol 5 kg dijual tidak melebih RM30 sebotol.

    [2] Subsidi Tambahan RM1 billion supaya rakyat masih dapat membeli minyak masak pek polibeg 1 kilogram pada harga bersubsidi RM2.50.
  • Perluasan Khidmat Sokongan Psikososial – diberikan untuk membantu beban khidmat sokongan serta badan bukan kerajaan (NGO) ini menangani masalah sosial seperti masalah tekanan mental dan emosi, gelandangan dan sebagainya di peringkat komuniti.
  • Rebat Elektrik Pengguna Domestik – Kerajaan bersetuju untuk memberikan diskaun bil elektrik antara 5 hingga 40 peratus mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 900 kilowatt jam sebulan mengikut penggunaan elektrik tertentu sebulan. Diskaun berjumlah hampir RM346 juta akan berkuat kuasa bagi tempoh tiga bulan mulai bil bulan Julai 2021.
  • Rebat Elektrik Sektor Ekonomi Yang Terjejas – Lanjutan diskaun selama 3 bulan lagi untuk sektor ekonomi seperti pengendali hotel, taman-taman tema, pusat konvensyen, pusat beli-belah, pejabat syarikat pelancongan tempatan serta agensi pengembaraan dan pelancongan. Potongan diskaun bil elektrik adalah sebanyak 10% untuk bil Oktober sehingga Disember 2021. Peruntukan tambahan ini adalah sebanyak RM1 billion.
  • Lanjutan Pemberian 1gb data harian percuma sehingga 31 Disember 2021
  • Peluasan Inisiatif Bank Bergerak – Peruntukan sebanyak RM18 juta untuk bank tempatan menyediakan 30 unit bank bergerak untuk beroperasi di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak merangkumi 250 mukim di luar bandar. Perkhidmatan yang disediakan termasuklah pembukaan akaun; penyimpanan, pengeluaran dan pemindahan wang; pembayaran bil serta perbankan digital.

Fokus Kedua: Menyokong Perniagaan

Bagi membantu kelangsungan bisnes walaupun premis perniagaan tidak dapat beroperasi, bentuk PEMULIH bantuan yang diberikan untuk fokus kedua ini adalah seperti mengurangkan kos tanggungan majikan, menyokong usaha digitalisasi, memberikan kemudahan bantuan kewangan dan insentif percukaian, menyediakan fasiliti pembiayaan dan meneruskan insentif penggajian.

  • Geran Khas Prihatin atau GKP – di bawah PEMERKASA Tambahan, bagi yang telah menerima GKP 3.0 akan mendapat tambahan RM500 pada pertengahan bulan Julai 2021. Bagi bakal penerima GKP 4.0, RM500 akan dibayar pada bulan September dan RM500 lagi pada bulan November 2021. Di bawah geran GKP 4.0, pengusaha mikro diharap dapat dibantu untuk melancarkan aliran tunai (cashflow) perniagaan.
  • Program Subsidi Upah 4.0 atau PSU 4.0 – Kerajaan akan menampung sehingga 500 pekerja bagi setiap majikan dengan kadar sebanyak 600 ringgit setiap pekerja selama tempoh empat bulan khusus bagi sektor-sektor yang dikategorikan dalam senarai negatif semasa tempoh fasa ketiga PSN.

    Di bawah PSU 4.0 juga, had gaji di bawah RM4000 dimansuhkan untuk majikan yang baru nak memohon.
  • Pengecualian Levi HRD Corp – Pengecualian levi HRD Corp bagi tempoh dua bulan akan diberi secara automatik kepada majikan yang tidak dapat beroperasi semasa PKP.

    Selain itu, sektor-sektor di bawah peluasan Akta Perbadanan Sumber Manusia Berhad 2001 akan diberikan pelanjutan pengecualian levi sehingga 31 Disember 2021.

(Lihat senarai penuh sektor di bawah peluasan akta ini disini: https://hrdcorp.gov.my/expansion-of-psmb-act-2001/)

  • PENJANAKERJAYA – Kerajaan bersetuju untuk melanjutkan program ini dan dijenamakan sebagai PenjanaKerjaya 3.0 dengan beberapa penambahbaikan seperti
    • mengurangkan had kelayakan gaji daripada RM1500 kepada RM1200 untuk program Malaysianisation.
    • tempoh kontrak penggajian untuk pekerja berusia 50 tahun ke atas, golongan OKU dan bekas banduan dilonggarkan daripada 12 bulan kepada 6 bulan.
PEMULIH Malaysianisation PENJANAKERJAYA 3.0
  • Inisiatif Pendigitalan PKS dan PKS Mikro – tambahan RM300 juta bagi menyokong agenda digitalisasi serta menggalakkan transaksi tanpa tunai di bawah Program Pemerkasaan Pendigitalan Usahawan Kecil atau PUPUK.
  • Menyokong Industri Seni dan Kreatif Tempatan – Bantuan RM100 juta dalam bentuk kemudahan pembiayaan dan sokongan bantuan kewangan seperti penghasilan karya dan kandungan digital; peluang kerjaya; program peningkatan kemahiran; caruman PERKESO; perolehan produk bagi tujuan produksi di televisyen, radio dan penciptaan lagu.
  • Bantuan Khas Taska – RM3 ribu kepada lebih 4,400 pengusaha taska seliaan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta lebih 8 ribu pengusaha tadika swasta seliaan Kementerian Pendidikan.
  • Bantuan Khas Pengusaha Kantin
  • Bantuan Khas Pengusaha Pusat Sukan
  • Bantuan Khas Golongan OKU – bantuan kewangan RM500 seorang untuk tempoh tiga bulan bagi golongan kurang upaya yang telah kehilangan pekerjaaan atau ketiadaan kerja, dan bukan penerima bantuan Elaun Pekerja Cacat sedia ada.
  • Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU)
  • Memudahcara Proses Perolehan Kerajaan
    Khusus kepada yang terlibat di dalam sektor pembinaan, antara kemudahan tersebut adalah:
    • Membenarkan perubahan harga atau variation of price (VOP) berikutan peningkatan ketara kos bahan binaan sehingga 31 Disember 2021
    • Membantu kontraktor G1 hingga G4 tempatan melaksanakan projek kerja berskala kecil secara undian dan sebut harga, dengan penggunaan jadual kadar kerja kejuruteraan awam dan bangunan yang baharu serta jadual kadar kerja elektrik
    • Membenarkan lanjutan masa atau extension of contract (EOT) projek kerja atau lanjutan tempoh kontrak bagi kontrak bekalan dan perkhidmatan yang terjejas ekoran pelaksanaan PKP tertakluk kepada klausa kontrak
  • Penangguhan Bayaran Balik Pembiayaan Perniagaan MARA – penangguhan untuk usahawan MARA selama 3 bulan atau penjadualan semula bayaran balik pembiayaan dengan memanjangkan tempoh pembiayaan sehingga 36 bulan.
  • Lanjutan Pemberian Diskaun Sewaan Premis Perniagaan MARA – pemberian diskaun 30% ke atas sewaan premis perniagaan MARA sehingga Disember 2021.
  • Potongan Cukai Khas Premis Perniagaan MARA – pemilik-pemilik bangunan dan ruang perniagaan yang menawarkan pengurangan sewa sekurang-kurangnya 30% kepada peniaga dalam tempoh sehingga 31 Disember 2021 layak mendapat potongan khas cukai
  • Meningkatkan Had Syiling Pembiayaan Dibawah Skim Jaminan Kerajaan seperti Syarikat Jaminan Pembiayaan Terhad (SJPP) sehingga RM2 billion.
  • Bank Negara Malaysia Menambah Dana Tambahan Untuk PKS dan Usahawan Mikro sebanyak RM2 billion.
  • Tambahan Dana Pembiayaan Mikrokredit oleh AgroBank, Bank Simpanan Nasional serta TEKUN
  • Program Pembiayaan Intervensi Pemulihan Ekonomi Koperasi – untuk membolehkan usahawan menjalankan aktiviti ekonomi secara berkumpulan melalui koperasi, termasuk memasarkan produk melalui platform dalam talian serta menggalakkan pembelian barangan di kedai koperasi.
PEMULIH aid package
  • Bantuan Untuk Sektor Pelancongan: Bantuan Tambahan menjelang Fasa 3
PEMULIH aid package
  • Bantuan Untuk Sektor Pelancongan: Penangguhan Ansuran Cukai Pendapatan Bulanan Sehingga Akhir Tahun
i-CItra PEMULIH

Program i-Citra PEMULIH – Ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5000 dengan kadar bayaran tetap RM1000 sebulan untuk tempoh lima bulan, tertakluk kepada jumlah simpanan KWSP ahli.

*Mohon kemudahan pengeluaran KWSP di portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021.

  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Memberikan Moratorium bersasar selama 3 bulan kepada peminjam-peminjam PTPTN
  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Persekutuan dan Bayaran Tuntutan Ganti Rugi Penerima Biasiswa Persekutuan Sehingga 6 Bulan
  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA untuk Tempoh 3 Bulan Dengan Ansuran Bulanan RM100 Selama 12 Bulan
  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Tabung Pembangunan Kemahiran untuk Tempoh 3 Bulan
  • Penangguhan Pembayaran Premium Insurans Dan Sumbangan Takaful – pemegang polisi insurans dan takaful yang terjejas boleh memohon penangguhan pembayaran premium insurans dan sumbangan takaful (secara opt-in) yang akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021
    • merangkumi pemegang polisi dan sijil insurans hayat dan takaful keluarga
  • Moratorium bayaran balik pinjaman bank Selama 6 Bulan bermula 7 Julai 2021:

Kemudahan PEMULIH Moratorium Untuk B40, M40, T40 dan Usahawan Mikro tanpa syarat: Pilih sama ada untuk mendapatkan moratorium selama 3 bulan atau pengurangan bayaran ansuran sebanyak 50 peratus selama 6 bulan

Fokus Ketiga: Meningkatkan Vaksinasi

Nilai keseluruhan Fokus Ketiga PEMULIH ini adalah sebanyak RM1 billion. Fokus ini mensasarkan untuk meningkatkan kapasiti Program Imunisasi Covid 19 Kebangsaan (PICK) dan mempercepat pemberian Vaksin dengan 5 langkah utama seperti berikut.

Langkah 1: Penambahan Bekalan Vaksin

  • Penambahan Bekalan Vaksin: Meningkatkan Pembelian Vaksin Daripada 120% kepada 130%
  • Penambahan Bekalan Vaksin: Pemberian Vaksin kepada Remaja Berumur 12 hingga 18 tahun

Langkah Kedua: Meningkatkan Kadar Vaksin Harian

Langkah Ketiga:

  • Elaun Petugas Kesihatan PPV: RM100 sehari Untuk Sukarelawan Harian
  • Elaun Petugas Kesihatan PPV: RM600 Selama 6 Bulan Untuk Barisan Hadapan Kesihatan di PPV

Langkah Keempat:
PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Diselaraskan Oleh MITI Sebagai Galakan Untuk Syarikat Menggunakan Premis Mereka Sebagai PPV dan Menjalankan Program Imunisasi Kepada Pekerja Dengan Peruntukan RM150 Juta

  • PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Majikan boleh menggunakan baki levi semasa sehingga 10% bagi kos program vaksinasi
  • PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Potongan cukai bagi perbelanjaan penyediaan PPV
  • PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Kerajaan sedia mempertimbangkan syarikat beroperasi secara penuh jika semua pekerja lengkap 2 dos vaksin

Langkah Kelima:

  • Insentif Buat Golongan Rentan: pendaftaran untuk vaksinasi serta pemberian subsidi sehingga RM30 atas kos tambang teksi dan e-hailing untuk golongan OKU dan warga emas bagi memudahkan pergerakan mendapatkan vaksin pada hari temu janji mereka.

Semoga ringkasan intipati PEMULIH ini bermanfaat untuk pembaca semua. Jangan ketinggalan untuk mendapatkan maklumat terkini tentang isu semasa bersama Lunastory.com!


Sumber Rujukan:

  • Infografik PEMULIH 2021 – belanjawan2021[dot]treasury[dot]gov[dot]my
  • Teks Ucapan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi – pmo[dot]gov[dot]my


  • 0

Resepi Sambal Sotong Sedap dan Mudah

Category : Resepi

Perkongsian ini ialah tentang resepi sambal sotong sedap dan mudah.

Sotong ni saya beli di NSK dan harganya RM42.90 sekilo. Dapatlah dalam 6 ekor sotong berharga RM32.90. Jadi seekor anggaran dalam RM5.

resepi sambal sotong sedap dan mudah

Sambal sotong kasih sayang

Bahan-bahannya ialah:

– 6 ekor sotong, dibersihkan, dibuang tulang dan dakwat hitamnya
– 2 ulas bawang besar
– 2 ulas bawang putih
– 1 inci halia
– 3 sudu cili kisar
– 1 asam keping
– air, gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa


Cara-caranya:


1. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia didalam kuali yang ada minyak. Tumis.
2. Masukkan cili kisar. Kacau sehingga garing.
3. Tambah gula sesudu kecil.
4. Tambah air secawan dan sambung masak cili sampai tak rasa mentah dah.Masak sambal ni lama tau kawan-kawan jadi kalau nak cepat, masaklah jenis goreng aje.
5. Tambah asam keping.
6. Masukkan sotong yang dah digoreng sedikit terlebih dahulu.
7. Tambah serbuk perasa dan garam.Gaul, rasa dan hidangkan apabila dah masakkkkkkk.

Sebenarnya ini kali kedua saya masak sotong sebab kali pertama sambalnya rasa pelik. Masa tu saya tambahkan sos tiram. Tak tahu nak describe rasanya macamana.

Lepas basuh sotong, saya buat sambal semula dan tambah air untuk melembutkan sotong.

Tips Resepi Sambal Sotong Sedap dan Mudah

  1. Kalau boleh sotong masuk last dan jangan lama sangat dalam api nanti beliau liatttt.
  2. Buat cili kisar siap-siap dan simpan dalam peti ais barulah senang nak memasak tinggal ambil je sesudu dua.
  3. Masukkan garam waktu dah tutup api untuk mengelakkan pengoksidaan garammm.

Hati-hati sewaktu membersihkan sotong, boleh buang bahagian mata, ada benda bulat yang tajam di kepalanya dan juga bahagian kantung dakwat sotong. Nanti hitam pula sambal kita!

Cik Luna

Berdasarkan kepada gambar diatas, resepi Cik Luna ni boleh dipercayai kawan-kawan. Memang sedap untuk makan sendiri anak-beranak jadi jangan ragu-ragu mencubanya ya!

Kalau dah cuba boleh tinggal komen di bahagian bawah blog.

Nak cuba resepi ayam penyet klik disini ya.

Facebook LunaStory disini


Plastik Bungkus Buah Mata Kucing

Category : Kebun

Ramai dikalangan kita yang suka tanam pokok buah mata kucing dan hujung minggu ni bolehlah cari survey plastik bungkus buah mata kucing .

Plastik bungkus buah

Plastik bungkus buah atau fruit net bag ini saya beli sewaktu PKP pertama kali. Tiga belas tahun menetap dirumah ini, kami suami isteri jarang berada dirumah. Pokok-pokok semuanya jaga diri sendiri. Untung berbuah, dapatlah kami memetiknya sebelum ke tempat kerja.

Jarang kami balut buah-buah disini. Kira halal je pada burung dan tupai sebab tidaklah banyak mana pun.

plastik bungkus buah

Rezeki PKP, dapatlah pokok buah mata kucing ini berbaja dan disiram hampir setiap hari. Hikmah PKP! Plastik bungkus buah ini saya beli dari Shopee di pautan ini https://shp.ee/aqc569m

balut buah mata kucing
Fruit Net Bag atau pembalut buah boleh didapati di Shopee

Masa tu saya survey nak beberapa saiz berbeza untuk pokok buah nangka dan beberapa pokok lain jadi kedai ni menjadi pilihan sebab banyak pilihan saiz.Video Youtube LIVE yang saya buat sambil balut buah mata kucing ini di bawah

Plastik bungkus buah ni nipis namun kuat orangnya. Bila kita dah ikat bahagian hujung tu, tiada tupai yang dapat merungkainya.Tak sama macam plastik kedai runcit bawang yang kami guna sebelum ini.

Pembalut buah ini datang dengan pelbagai saiz

Macamana nak agak-agak saiz yang sesuai kenalah ukur sejauh mana buah itu akan membesar. Ianya sesuai untuk membalut buah nangka, jagung, sayur atau apa sahaja tanaman disekeliling rumah kita.

Selain dari mengelakkan haiwan makan buah kita ini, kita juga boleh melindungi sayur dan buah kita dari serangga yang aktif merobek sayur kita terutama pada waktu malam seperti siput babi dan belalang.

Untuk mendapatkan pembungkus buah ini, klik link disini ya yang akan membawa kalian terus ke kedai Shopee

Kisah menarik Lee Kwang Soo Episod Kelakar disini

Daftar eUsahawan bersama Puan Suraya Ali disini


  • 1

Lee Kwang Soo Episod Kelakar dan Menyentuh Hati

Category : Variety Show

Artikel ini khusus untuk Lee Kwang Soo Episod Kelakar. Oleh kerana ini minggu terakhir Kwang Soo bersama Running Man dan selepas ini Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man buat selama-lamanya.

Running Man merupakan variety show yang ditayangkan oleh SBS dan disiarkan pada setiap hari Ahad di Korea Selatan.

Lee Kwang Soo Episod Kelakar
Gambar sumber Google

Running Man mempunyai 8 orang ahli iaitu Yu Jae Seok, Jee Suk Jin, Kim Joong Kook, Song Ji Hyo, Haha, Lee Kwang Soo dan dua ahli baru Yang Se Chan dan Jeon So Min. Kelapan-lapan mereka merupakan selebriti Korea Selatan.

Pengurusan Lee Kwang Soo telah memaklumkan lebih awal tentang penarikan diri beliau dari rancangan ini. Namun kesedihannya benar-benar terasa pada episod terakhir beliau bersama. Artikel tentang Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man ada sini.

Biarpun Kwang Soo mahu hari terakhirnya menjadi hari yang gembira untuk semua, namun ia tetap jadi hari air mata.

Dalam artikel ini, kita akan soroti semula Running Man Lee Kwang Soo Episod Kelakar dan Menyentuh Hati. 559 episod bukannya sedikit tapi kita cuba ya!

Running Man Lee Kwang Soo Kelakar dan Menyentuh Hati

Episod kelakar sebab Lee Kwang Soo memang seorang yang kelakar dan menghiburkan. Dengan ketinggian 191 cm dan digelar ‘giraffe’ oleh kawan-kawannya di Running Man, memek mukanya sering membuat penonton tertawa.

Bezanya sebagai penonton, kita tonton yang sudah diedit dengan punchline setiap ahli. Kru yang bersama sewaktu penggambaran juga setuju bahawa Lee Kwang Soo adalah seorang yang kelakar.

Lee Kwang Soo dan hujan – Episod 1

Sewaktu penggambaraan episod 1 Running Man di atas bumbung bangunan SBS, setiap peserta perlu memperkenalkan diri.

Sewaktu Lee Kwang Soo memperkenalkan diri, hujan mulai turun. Semua ahli dan kru ketawa dan mula bergurau tentang nasib malang Lee Kwang Soo.

Lee Kwang Soo dan Zirafah (Giraffe) Episod 141

Gambar dari episod 141 (Animal Kingdom) dimana penggambaran dibuat didalam zoo. Cabarannya ketika itu ialah mengambil gambar 5 ekor zirafah didalam satu gambar.

Boleh klik video diatas untuk menonton ‘kemesraan’ Kwang Soo dan zirafah.

Running Man di rumah Lee Kwang Soo -Episod 247

Pernah satu episod Running Man menjalankan penggambaran di rumah Lee Kwang Soo. Itupun kelakar!

Lee Kwang Soo tinggal seorang dirumah dan ahli lain dok menyakat kata ada rambut panjanglah di lantainya.

Tengoklah muka terkejut beliau mendapat kunjungan dari ahli Running Man dan kru!

Penggambaran di kilang ayah Lee Kwang Soo – Episod 165

Ayah Lee Kwang Soo iaitu Lee Jong Hoo merupakan seorang pemilik kilang perabot.

Masa episod ni mereka kena cari gadis dalam scrapbook daripada peminat Lee Kwang Soo dan ini membawa kesemua kru dan ahli ke hometown Kwang Soo iaitu di Gyeonggi Province.

Memang gabra lah kan kalau kita kerja depan mak ayah kita. Nampaklah Kwang Soo terkejut pada mulanya dan agak serius sepanjang episod tak macam selalunya dia gila-gila masuk air.

Love, Joy and Gratitude Face – Episod 520

Kalau nak ketawa tak ingat dimana kita berada, tonton episod 520.
Dalam episod ni Kwang Soo belajar tarian Hawai yang mengutamakan mimik muka. Cikgu tarian tu minta mereka ekspresskan wajah love, joy and gratitude dalam tarian dan lihatlah wajah Kwang Soo ni!

Sampai ke hari terakhir, mimik muka ni menjadi meme untuk wajah sedih dan gembira dalam masa yang sama!

Love, Joy and Gratitude?

Lee Kwang Soo kelaut – Episod 520

Dalam episod yang sama juga, Lee Kwang Soo menyanyi lagu The Lion Sleeps Tonight. Serius, sangat kelaut! Dan menggembirakan orang lain.

Yang penting, muka dia yakin je!

Ahli Running Man yang lain tak dapat menahan tawa

Lee Kwang Soo dan Telur

Running Man ni memang banyak games ketuk telur didahi. Dan Lee Kwang Soo selalu dapat telur yang belum masak. Tapi masa episod terakhir, beliau banyak bernasib baik. Dari 7 telur yang diketuk di dahinya, 2 aje yang belum masak!

Lee Kwang Soo dan Lee Sun Bin – Episod 319

Selalunya setiap kali ada tetamu wanita, Lee Kwang Soo akan kerap mengusik mereka kerana dia masing bujang.

Lee Sun Bin menjadi tetamu di Running Man pada tahun 2016 dan pernah menyatakan dalam sebuah rancangan radio yang Lee Kwang Soo mempunyai ciri-ciri lelaki yang beliau sukai.

Namun dalam Running Man, mesin lie detector mengatakan Sun Bin menipu tentang itu.

Sehingga ke hari artikel ini ditulis, mereka masih bergelar kekasih.

Lee Kwang Soo dan Kim Jong Kook

Dalam kebanyakan games yang melibatkan perlawanan, selalunya Jong Kook akan menang. Namun Kwang Soo bukanlah seorang lawan yang mudah.

Saya paling ingat tiada siapa boleh lawan Kwang Soo bila perlawanan melibatkan kaki dan tangan sebab dia ada kaki dan tangan yang panjang (dan kuat)!

Lee Kwang Soo dan Seluarnya!

Ini lagi satu yang Lee Kwang Soo Episod Kelakar di Running Man bilamana beberapa kali seluarnya tertanggal. Rasanya dia seorang sahaja yang pernah tertanggal seluar dan dion-airkan.

Bila Lee Kwang Soo tiada nanti entah bagaimana suasana dalam Running Man.

Biarpun Kwang Soo tiada, kenangan Running Man Lee Kwang Soo Episod Kelakar akan menjadi sebuah memori indah buat para peminat.

Goodbye Lee Kwang Soo

Nak belajar buat blog disini.


  • 0

Lee Kwang Soo Tinggalkan Running Man

Category : Variety Show

Selepas 11 tahun bersama, Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man. Malam tadi saya menonton rakaman terakhir Lee Kwang Soo bersama Running Man iaitu episod 559.

Running Man ialah variety show Korea Selatan yang mula ditayangkan pada 2010.Rancangan ini mempunyai 8 orang ahli yang terdiri dari selebriti tanahair – Lee Jae Suk, Jee Suk Jin, Kim Jong Kook, Ha Dong Hoon (Haha), Song Ji Hyo, Yang Se Chan, Jeon So Min dan Lee Kwang Soo.

Kwang Soo Tinggalkan Running Man
Gambar hari terakhir rakaman episod 559. Gambar sumber mStar

Saya dan suami baru mula menonton rancangan ini pada 5 tahun lepas dan marathon untuk menghabiskan episod-episod sebelum. Kenapa kami menontonnya? Ianya rancangan yang sangat menarik dan boleh buatkan kami gelak terbahak-bahak terutama Lee Kwang Soo yang kelakar.

Lee Kwang Soo Tinggalkan Running Man

Rancangan Running Man ini dirakamkan setiap minggu sejak 11 tahun lepas dan disiarkan di Korea Selatan pada setiap hari Ahad. Bagi negara luar Korea Selatan, kita akan dapat menontonnya dengan subtitle selepas hari Ahad.

Sedih itu adalah emosi, bukan sekadar perkataan.

Keputusan Lee Kwang Soo untuk meninggalkan rancangan ini telah diketahui beberapa bulan lepas. Jadi ianya bukanlah sebuah kejutan.

Penyataan dari pengurusan Lee Kwang Soo

Namun bagi siaran kali terakhir Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man, kami turut mengalir air mata dari pertengahan rancangan sehingga ke hujung. Perpisahan adalah satu perkara yang sukar untuk semua. Bergelar manusia yang penuh emosi, makin lama kita makin dewasa dan menyangka boleh memilih ‘masa untuk menangis’. Namun salah. Air mata itu yang memilih waktunya tiba haha.

“Tak pernah kata tidak.”

Kru Running Man

Komen kru Running Man kepada Kwang Soo apabila beliau tak pernah menolak sebarang permintaan kru bagi tujuan tambah nilai rancangan ini.

Beliau dikatakan mengutamakan karier dan rancangan ini berbanding dirinya sendiri. Waktu hari terakhir rakaman bersama Gary episod 334, dah boleh agak tahap kesedihan yang akan kami alami. Tapi semalam, masih menangis lagi!

Tiga perkara ini saya belajar dari Running Man ialah:

Pertama ialah konsistensi.

Setiap minggu 8 orang ahli Running Man akan menjalani rakaman sejak 11 tahun lepas tanpa henti. Ada episod yang tak cukup 8 orang kecuali faktor kesihatan. Itupun sangat sedikit.

Konsisten dengan nilai untuk menghiburkan penonton, Running Man kekal dengan mesej yang sama. Adalah turun naik. Kadang ada episod yang tak berapa kelakar. Ada yang terlebih kelakar. Running Man 11 tahun dahulu tidak popular seperti hari ini. Semua orang ataupun perniagaan juga bermula begitu.

Kedua ialah persistence (kegigihan).

Kita buat perkara yang sama secara konsisten, namun ianya perlu diteruskan. Bolehkah kita gigih begitu? Setiap minggu dan setiap hari?Melakukan perkara yang sama walaupun hasilnya belum tentu lagi berjaya atau sebaliknya.

Ketiga ialah endurance (ketahanan).

Ketahanan hati biarpun menanggung kesusahan. Sepanjang penggambaran Running Man, pelbagai perkara yang 8 orang ahli ini lalui. Lee Kwang Soo sendiri pernah patah jari kelingking ketika penggambaran namun mereka tak berhenti disana. Bertahan dalam kumpulan demi kegembiraan penonton.

Dan dalam tempoh 11 tahun ini, bukan sekali dua ahli-ahli nya menangis dan mahu tarik diri atas pelbagai sebab antaranya ialah keletihan. Dalam masa yang sama, semua selebiriti ini turut mempunyai rakaman untuk drama dan variety show yang lain juga. Namun mereka tetap menahannya (endure it) sehingga ke hari ini.

Banyak scene yang menyentuh hati dalam episod terakhir Lee Kwang Soo ini antaranya ialah ketika dia meminta maaf

“Saya minta maaf.”

Lee Kwang Soo

Keputusan Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man ketika ianya beliau sedang popular pasti sukar baginya sendiri. Tim pengurusan beliau mengeluarkan pernyataan yang beliau perlu menarik diri dari Running Man atas faktor kesihatan.

Kita minta maaf bukan hanya kerana melakukan kesalahan. Tapi turut untuk menghargai dan memberi apresiasi.

Luna Story

Biar apa pun sebab dan jalan yang akan dilalui oleh Kwang Soo selepas ini, pastinya peminat mendoakan kejayaan beliau. Selepas 3990 hari berlari dan membuatkan kita ketawa, minggu depan Kwang Soo tiada.

Ada yang pernah tengok Running Man? Menangis juga tak tengok episod Kwang Soo tinggalkan Running Man?

Cik Sue,Belajar dalam tawa dan air mata

Video Tiktok pun tak perlu filter tear dah penuh air mata!

Review filem lain oleh Lunastory di sini

Blog Suraya Ali disini