Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-kecilan

December 9, 2022 by No Comments

Bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan secara kecil-kecilan, lesen khusus perlu dimiliki terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, ramai orang tidak pasti bagaimana cara memohon lesen perniagaan kecil-kecilan yang betul.

Di sini, Cik Min akan kongsikan panduan dan cara yang betul untuk memohon lesen perniagaan kecil-kecilan.

Apa Itu Perniagaan Kecil-kecilan? | Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-kecilan

Perniagaan kecil adalah perniagaan yang mudah untuk dimulakan dan kosnya rendah. Perniagaan jenis ini melibatkan perniagaan makanan, minuman, pakaian dan lain-lain. Produk yang dihasilkan biasanya boleh dibuat di rumah dan tidak memerlukan ruang pengeluaran yang besar seperti kilang. Aktiviti jualan perniagaan kecil ini selalunya tidak memerlukan premis besar atau bangunan komersial.

Kategori-kategori Perniagaan Kecil-kecilan

1) Peniaga mudah alih

Usahawan yang menjalankan perniagaan secara bergerak, seperti trak makanan atau gerai komersial, bukan hanya berada di satu tempat. Usahawan sentiasa bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain.


2) Peniaga statik

Usahawan seperti ini melibatkan peniagaan jualan di satu tempat sahaja. Mereka mempunyai gerai atau kawasan perniagaan sendiri, seperti yang dibuka di kampung.


3) Gerai Majlis Bandaraya

Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-Kecilan
Sumber: Facebook

Ruang perniagaan adalah kawasan yang dibina khas untuk perniagaan. Ruang atau kawasan perniagaan ini diuruskan oleh majlis perbandaran tempatan. Boleh diklasifikasikan sebagai pertubuhan perniagaan kecil.


4) Gerai peribadi | Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-kecilan

Pertubuhan perniagaan yang dicipta oleh syarikat atau pemaju swasta.


5) Medan selera

Sumber: Flickr

Medan selera adalah ruang komersial dan kawasan yang dikhaskan untuk peniaga makanan. Medan selera turut dilengkapi dengan kemudahan fasiliti seperti tandas dan surau untuk kegunaan para pengunjung.


6) Pasar malam mudah alih

Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-Kecilan

Bukan sekadar peniaga atau peniaga pasar malam di satu tempat. Penganjur atau pengurus laman web pasar malam sentiasa mencari kawasan yang berbeza untuk acara ini, seperti festival makanan antarabangsa atau festival makanan.

Langkah Demi Langkah: Cara Memohon Lesen Perniagan Kecil-kecilan

Langkah 1:  Pertimbangan Kelayakan

Kelayakan pemohon adalah kriteria utama dalam memohon lesen perniagaan kecil. Tuan puan mestilah berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia. Tuan puan juga telah mengenal pasti jenis perniagaan dan produk yang akan dilaksanakan.

Bukan itu sahaja, malah ia juga perlu ditentukan sama ada pemilikan perniagaan tersebut dimiliki oleh individu atau perkongsian. Jangan lupa berikan nama yang sesuai untuk perniagaan tuan puan. Sediakan beberapa nama syarikat kerana ada kemungkinan nama yang tuan puan pilih sudah didaftarkan oleh orang lain. Jadi, tidaklah tuan puan membazir masa memikirkan nama baru.

Langkah 2: Mohon Lesen Perniagaan Kecil | Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-kecilan

Daftar syarikat tuan puan dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia). Tuan puan boleh mendaftar secara online atau layari kaunter pendaftaran SSM berhampiran. Jika dalam talian, tuan puan boleh melakukannya melalui laman web rasmi MY GOVERNMENT PORTAL dan SSM.

Langkah 3: Memohon Lesen Perniagaan Kecil Melalui Majlis Perbandaran

Sumber: Langkah-langkah.com

Bagi yang inginkan lesen tempat berniaga seperti booth perniagaan, mereka perlu memohon lesen melalui majlis daerah masing-masing. Sebagai contoh, jika tuan puan ingin memulakan perniagaan di Kuala Lumpur, tuan puan memerlukan lesen daripada DBKL (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur).

Perlu diingatkan bahawa setiap wilayah mungkin mempunyai kelayakan atau syarat yang berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk tuan puan merujuk kepada sumber yang betul dan perkhidmatan bantuan untuk menjimatkan masa daripada terbuang dan memudahkan proses pelesenan.

Kesimpulan tentang Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-kecilan

Kesimpulannya, untuk memohon lesen perniagaan kecil tidaklah sesukar yang disangka. Tuan puan perlu tahu kaedah yang betul dan sumber rujukan yang betul. Jangan lupa tentang dokumen yang diperlukan untuk menyokong permohonan lesen perniagaan tuan puan. Prosesnya sangat mudah, tetapi sedikit merumitkan kerana tuan puan perlu mengikut setiap langkah dan syarat dengan betul.

Jika tidak, pendaftar tidak akan memproses permohonan itu. Jadi, nasihat Cik Min, pastikan tuan puan mempunyai semua dokumen dan butiran yang berkaitan sedia untuk memudahkan proses. Langkah ini penting supaya tidak membuang masa tuan puan pergi ke kaunter dua atau tiga kali. Cik Min harap panduan ini berguna kepada tuan puan.

Setakat ini dahulu perkongsian Cik Min dalam artikel pada kali ini tentang “Cara Memohon Lesen Perniagaan Kecil-kecilan”. Untuk mendapatkan lebih banyak artikel menarik, tuan puan boleh layari laman portal Lunastory.


Penafian: Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan yang tertera adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.