Senarai Food Delivery di Malaysia

January 5, 2023 by No Comments

Perkhidmatan penghantaran makanan atau food delivery semakin membangun di negara Malaysia, terutama ketika pandemik Covid-19 di mana semua rakyat diperintahkan berkurung di dalam rumah. Jom Cik Min berikan senarai food delivery di Malaysia yang usahawan boleh mendaftar untuk perkhidmatan food delivery oleh restoran tuan puan.

Usahawan kedai makan mesti mencari alternatif lain selain menunggu pelanggan datang makan ke kedai. Dengan ini, secara tidak langsung akan membantu meningkatkan jualan perniagaan.

Pasaran Penghantaran Makanan dalam Talian Malaysia Dijangka Mencecah Lebih 319.1 Juta USD Menjelang 2026.

Berdasarkan acumenresearchandconsulting.com, pasaran food delivery dalam talian Malaysia dijangka berkembang lebih 19.2% dalam tempoh yang diramalkan. Peningkatan kesedaran dalam kalangan rakyat dan gaya hidup rakyat yang diubah suai telah menyokong pertumbuhan pasaran perkhidmatan food delivery.

Sebilangan usahawan tempatan hadir dalam pasaran yang telah meningkatkan persaingan dalam kalangan usahawan. Dalam masa terdekat, pasaran Malaysia akan mempunyai peluang besar berikutan peningkatan sektor pelancongan, pembangunan dalam ekonomi dan penggunaan IT berterusan dalam pelbagai sektor.

Senarai Food Delivery di Malaysia

Bagi usahawan yang belum pernah menggunakan aplikasi penghantaran makanan, pasti tuan puan tertanya-tanya yang mana satu aplikasi yang terbaik untuk digunakan, betul tak? Nah, berikut ialah 5 aplikasi penghantaran terbaik untuk digunakan di Malaysia.

1. GrabFood | Senarai Food Delivery di Malaysia

Senarai Food Delivery Di Malaysia

GrabFood ialah salah satu aplikasi penghantaran makanan terbesar di Malaysia, dengan berjuta-juta pengguna. Apatah lagi, ia adalah aplikasi penghantaran makanan terbesar di Asia Tenggara.

Ia menawarkan pilihan masakan yang pelbagai seperti makanan tempatan Malaysia, makanan Thai, makanan Korea dan banyak lagi.

Banyak peniaga makanan, kedua-dua francais antarabangsa seperti McDonald’s dan restoran seperti Inside Scoop, memilih untuk bekerjasama dengan GrabFood kerana perkhidmatan mereka yang cemerlang. GrabFood mempunyai ratusan usahawan makanan di Malaysia.

GrabFood ialah aplikasi yang sangat mesra pengguna! Ia mudah untuk dinavigasi dan menyediakan pengalaman pesanan makanan dalam talian yang mudah. Ayuh tuan puan, sertai GrabFood sekarang dan tingkatkan pesanan harian tuan puan di sini!

2. Foodpanda

Foodpanda merupakan salah satu aplikasi penghantaran makanan terbesar di Malaysia dengan berjuta-juta pengguna.

Jika tuan puan ingin memesan street food Malaysia kegemaran tuan puan, Foodpanda ialah aplikasi penghantaran makanan yang tuan puan perlukan. Cik Min jamin jika tuan puan gunakan aplikasi ini untuk penghantaran makanan, pasti laju je order masuk setiap hari.

Cik Min ada sebut tak bahawa Foodpanda beroperasi 24 jam? Dengan kata lainnya, penghantaran makanan boleh dilakukan pada bila-bila masa selagi kedai makan masih beroperasi. Lebih-lebih lagi, Foodpanda boleh didapati di 85 bandar raya Malaysia.

Ayuh bawa perniagaan tuan puan ke peringkat seterusnya bersama Foodpanda!

3. Airasia food | Senarai Food Delivery di Malaysia

Senarai Food Delivery Di Malaysia

Airasia food dikendalikan oleh syarikat penerbangan mesra bajet Malaysia, iaitu AirAsia! Ia semakin popular kerana tawarannya yang bernilai tinggi. Pelanggan boleh mengumpul mata dan berkongsinya di seluruh platform mereka.

Airasia food adalah underdog dalam industri penghantaran makanan yang menembusi pasaran secara perlahan-lahan. Selain airasia food, airasia fresh juga menawarkan makanan segar dan barangan runcit, yang mereka peroleh daripada pembekal dan petani tempatan melalui Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan.

Jika tuan puan berminat untuk meningkatkan jualan menggunakan aplikasi ini, ayuh mendaftar dengan airasia food.

4. ShopeeFood

Senarai Food Delivery Di Malaysia

Semua orang mengenali Shopee sebagai aplikasi beli-belah dalam talian, tetapi kini mereka telah menceburi bidang penghantaran makanan juga. Dilancarkan lebih kurang setahun yang lalu, ShopeeFood ialah perkhidmatan penghantaran makanan dalaman mereka.

Tuan Puan boleh mengakses ShopeeFood melalui halaman utama aplikasi utama Shopee.

Daftar perkhidmatan penghantaran makanan untuk restoran tuan puan dengan ShopeeFood di sini.

5. Halo Delivery | Senarai Food Delivery di Malaysia

Apps Halo Delivery telah terpilih untuk menerima anugerah dari MDEC (Malaysia Digital Economy Corporation) sebagai “Rakan Platform Ekonomi Perkongsian Berprestasi Terbaik Membantu Usahawan Mikro PKS Semasa Pandemik”.

Halo sentiasa percaya pada penghantaran pantas dan perkhidmatan kos rendah, disokong oleh sekumpulan lebih 8,000 ejen penghantaran di seluruh negara yang bekerja setiap hari dan bilangannya terus berkembang pesat.

Kembangkan perniagaan tuan puan bersama Halo Delivery di sini.

Berminat Nak Menjadi Usahawan Food Delivery? | Senarai Food Delivery di Malaysia

Untuk menjadi usahawan atau partner merchant food delivery, tuan puan mestilah mempunyai perniagaan kedai makan. Jom baca artikel di bawah untuk tahu cara-cara buka perniagaan bisnes makanan.

Cara Memulakan Perniagaan Bisnes Makanan

Setakat ini dahulu perkongsian Cik Min dalam artikel pada kali ini tentang “Senarai Food Delivery di Malaysia”. Untuk mendapatkan lebih banyak artikel menarik, anda boleh layari laman portal Lunastory.


Penafian: Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan yang tertera adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.