Author Archives: Cik Luna

  • 0

Resepi Sambal Sotong Sedap dan Mudah

Category : Resepi

Perkongsian ini ialah tentang resepi sambal sotong sedap dan mudah.

Sotong ni saya beli di NSK dan harganya RM42.90 sekilo. Dapatlah dalam 6 ekor sotong berharga RM32.90. Jadi seekor anggaran dalam RM5.

resepi sambal sotong sedap dan mudah

Sambal sotong kasih sayang

Bahan-bahannya ialah:

– 6 ekor sotong, dibersihkan, dibuang tulang dan dakwat hitamnya
– 2 ulas bawang besar
– 2 ulas bawang putih
– 1 inci halia
– 3 sudu cili kisar
– 1 asam keping
– air, gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa


Cara-caranya:


1. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia didalam kuali yang ada minyak. Tumis.
2. Masukkan cili kisar. Kacau sehingga garing.
3. Tambah gula sesudu kecil.
4. Tambah air secawan dan sambung masak cili sampai tak rasa mentah dah.Masak sambal ni lama tau kawan-kawan jadi kalau nak cepat, masaklah jenis goreng aje.
5. Tambah asam keping.
6. Masukkan sotong yang dah digoreng sedikit terlebih dahulu.
7. Tambah serbuk perasa dan garam.Gaul, rasa dan hidangkan apabila dah masakkkkkkk.

Sebenarnya ini kali kedua saya masak sotong sebab kali pertama sambalnya rasa pelik. Masa tu saya tambahkan sos tiram. Tak tahu nak describe rasanya macamana.

Lepas basuh sotong, saya buat sambal semula dan tambah air untuk melembutkan sotong.

Tips Resepi Sambal Sotong Sedap dan Mudah

  1. Kalau boleh sotong masuk last dan jangan lama sangat dalam api nanti beliau liatttt.
  2. Buat cili kisar siap-siap dan simpan dalam peti ais barulah senang nak memasak tinggal ambil je sesudu dua.
  3. Masukkan garam waktu dah tutup api untuk mengelakkan pengoksidaan garammm.

Hati-hati sewaktu membersihkan sotong, boleh buang bahagian mata, ada benda bulat yang tajam di kepalanya dan juga bahagian kantung dakwat sotong. Nanti hitam pula sambal kita!

Cik Luna

Berdasarkan kepada gambar diatas, resepi Cik Luna ni boleh dipercayai kawan-kawan. Memang sedap untuk makan sendiri anak-beranak jadi jangan ragu-ragu mencubanya ya!

Kalau dah cuba boleh tinggal komen di bahagian bawah blog.

Nak cuba resepi ayam penyet klik disini ya.

Facebook LunaStory disini


Plastik Bungkus Buah Mata Kucing

Category : Kebun

Ramai dikalangan kita yang suka tanam pokok buah mata kucing dan hujung minggu ni bolehlah cari survey plastik bungkus buah mata kucing .

Plastik bungkus buah

Plastik bungkus buah atau fruit net bag ini saya beli sewaktu PKP pertama kali. Tiga belas tahun menetap dirumah ini, kami suami isteri jarang berada dirumah. Pokok-pokok semuanya jaga diri sendiri. Untung berbuah, dapatlah kami memetiknya sebelum ke tempat kerja.

Jarang kami balut buah-buah disini. Kira halal je pada burung dan tupai sebab tidaklah banyak mana pun.

plastik bungkus buah

Rezeki PKP, dapatlah pokok buah mata kucing ini berbaja dan disiram hampir setiap hari. Hikmah PKP! Plastik bungkus buah ini saya beli dari Shopee di pautan ini https://shp.ee/aqc569m

balut buah mata kucing
Fruit Net Bag atau pembalut buah boleh didapati di Shopee

Masa tu saya survey nak beberapa saiz berbeza untuk pokok buah nangka dan beberapa pokok lain jadi kedai ni menjadi pilihan sebab banyak pilihan saiz.Video Youtube LIVE yang saya buat sambil balut buah mata kucing ini di bawah

Plastik bungkus buah ni nipis namun kuat orangnya. Bila kita dah ikat bahagian hujung tu, tiada tupai yang dapat merungkainya.Tak sama macam plastik kedai runcit bawang yang kami guna sebelum ini.

Pembalut buah ini datang dengan pelbagai saiz

Macamana nak agak-agak saiz yang sesuai kenalah ukur sejauh mana buah itu akan membesar. Ianya sesuai untuk membalut buah nangka, jagung, sayur atau apa sahaja tanaman disekeliling rumah kita.

Selain dari mengelakkan haiwan makan buah kita ini, kita juga boleh melindungi sayur dan buah kita dari serangga yang aktif merobek sayur kita terutama pada waktu malam seperti siput babi dan belalang.

Untuk mendapatkan pembungkus buah ini, klik link disini ya yang akan membawa kalian terus ke kedai Shopee

Kisah menarik Lee Kwang Soo Episod Kelakar disini

Daftar eUsahawan bersama Puan Suraya Ali disini


  • 1
Lee Kwang Soo Episod Kelakar

Lee Kwang Soo Episod Kelakar dan Menyentuh Hati

Category : Variety Show

Artikel ini khusus untuk Lee Kwang Soo Episod Kelakar. Oleh kerana ini minggu terakhir Kwang Soo bersama Running Man dan selepas ini Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man buat selama-lamanya.

Running Man merupakan variety show yang ditayangkan oleh SBS dan disiarkan pada setiap hari Ahad di Korea Selatan.

Lee Kwang Soo Episod Kelakar
Gambar sumber Google

Running Man mempunyai 8 orang ahli iaitu Yu Jae Seok, Jee Suk Jin, Kim Joong Kook, Song Ji Hyo, Haha, Lee Kwang Soo dan dua ahli baru Yang Se Chan dan Jeon So Min. Kelapan-lapan mereka merupakan selebriti Korea Selatan.

Pengurusan Lee Kwang Soo telah memaklumkan lebih awal tentang penarikan diri beliau dari rancangan ini. Namun kesedihannya benar-benar terasa pada episod terakhir beliau bersama. Artikel tentang Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man ada sini.

Biarpun Kwang Soo mahu hari terakhirnya menjadi hari yang gembira untuk semua, namun ia tetap jadi hari air mata.

Dalam artikel ini, kita akan soroti semula Running Man Lee Kwang Soo Episod Kelakar dan Menyentuh Hati. 559 episod bukannya sedikit tapi kita cuba ya!

Running Man Lee Kwang Soo Kelakar dan Menyentuh Hati

Episod kelakar sebab Lee Kwang Soo memang seorang yang kelakar dan menghiburkan. Dengan ketinggian 191 cm dan digelar ‘giraffe’ oleh kawan-kawannya di Running Man, memek mukanya sering membuat penonton tertawa.

Bezanya sebagai penonton, kita tonton yang sudah diedit dengan punchline setiap ahli. Kru yang bersama sewaktu penggambaran juga setuju bahawa Lee Kwang Soo adalah seorang yang kelakar.

Lee Kwang Soo dan hujan – Episod 1

Sewaktu penggambaraan episod 1 Running Man di atas bumbung bangunan SBS, setiap peserta perlu memperkenalkan diri.

Sewaktu Lee Kwang Soo memperkenalkan diri, hujan mulai turun. Semua ahli dan kru ketawa dan mula bergurau tentang nasib malang Lee Kwang Soo.

Lee Kwang Soo dan Zirafah (Giraffe) Episod 141

Gambar dari episod 141 (Animal Kingdom) dimana penggambaran dibuat didalam zoo. Cabarannya ketika itu ialah mengambil gambar 5 ekor zirafah didalam satu gambar.

Boleh klik video diatas untuk menonton ‘kemesraan’ Kwang Soo dan zirafah.

Running Man di rumah Lee Kwang Soo -Episod 247

Pernah satu episod Running Man menjalankan penggambaran di rumah Lee Kwang Soo. Itupun kelakar!

Lee Kwang Soo tinggal seorang dirumah dan ahli lain dok menyakat kata ada rambut panjanglah di lantainya.

Tengoklah muka terkejut beliau mendapat kunjungan dari ahli Running Man dan kru!

Penggambaran di kilang ayah Lee Kwang Soo – Episod 165

Ayah Lee Kwang Soo iaitu Lee Jong Hoo merupakan seorang pemilik kilang perabot.

Masa episod ni mereka kena cari gadis dalam scrapbook daripada peminat Lee Kwang Soo dan ini membawa kesemua kru dan ahli ke hometown Kwang Soo iaitu di Gyeonggi Province.

Memang gabra lah kan kalau kita kerja depan mak ayah kita. Nampaklah Kwang Soo terkejut pada mulanya dan agak serius sepanjang episod tak macam selalunya dia gila-gila masuk air.

Love, Joy and Gratitude Face – Episod 520

Kalau nak ketawa tak ingat dimana kita berada, tonton episod 520.
Dalam episod ni Kwang Soo belajar tarian Hawai yang mengutamakan mimik muka. Cikgu tarian tu minta mereka ekspresskan wajah love, joy and gratitude dalam tarian dan lihatlah wajah Kwang Soo ni!

Sampai ke hari terakhir, mimik muka ni menjadi meme untuk wajah sedih dan gembira dalam masa yang sama!

Love, Joy and Gratitude?

Lee Kwang Soo kelaut – Episod 520

Dalam episod yang sama juga, Lee Kwang Soo menyanyi lagu The Lion Sleeps Tonight. Serius, sangat kelaut! Dan menggembirakan orang lain.

Yang penting, muka dia yakin je!

Ahli Running Man yang lain tak dapat menahan tawa

Lee Kwang Soo dan Telur

Running Man ni memang banyak games ketuk telur didahi. Dan Lee Kwang Soo selalu dapat telur yang belum masak. Tapi masa episod terakhir, beliau banyak bernasib baik. Dari 7 telur yang diketuk di dahinya, 2 aje yang belum masak!

Lee Kwang Soo dan Lee Sun Bin – Episod 319

Selalunya setiap kali ada tetamu wanita, Lee Kwang Soo akan kerap mengusik mereka kerana dia masing bujang.

Lee Sun Bin menjadi tetamu di Running Man pada tahun 2016 dan pernah menyatakan dalam sebuah rancangan radio yang Lee Kwang Soo mempunyai ciri-ciri lelaki yang beliau sukai.

Namun dalam Running Man, mesin lie detector mengatakan Sun Bin menipu tentang itu.

Sehingga ke hari artikel ini ditulis, mereka masih bergelar kekasih.

Lee Kwang Soo dan Kim Jong Kook

Dalam kebanyakan games yang melibatkan perlawanan, selalunya Jong Kook akan menang. Namun Kwang Soo bukanlah seorang lawan yang mudah.

Saya paling ingat tiada siapa boleh lawan Kwang Soo bila perlawanan melibatkan kaki dan tangan sebab dia ada kaki dan tangan yang panjang (dan kuat)!

Lee Kwang Soo dan Seluarnya!

Ini lagi satu yang Lee Kwang Soo Episod Kelakar di Running Man bilamana beberapa kali seluarnya tertanggal. Rasanya dia seorang sahaja yang pernah tertanggal seluar dan dion-airkan.

Bila Lee Kwang Soo tiada nanti entah bagaimana suasana dalam Running Man.

Biarpun Kwang Soo tiada, kenangan Running Man Lee Kwang Soo Episod Kelakar akan menjadi sebuah memori indah buat para peminat.

Goodbye Lee Kwang Soo

Nak belajar buat blog disini.


  • 0
Kwang Soo tinggalkan Running Man

Lee Kwang Soo Tinggalkan Running Man

Category : Variety Show

Selepas 11 tahun bersama, Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man. Malam tadi saya menonton rakaman terakhir Lee Kwang Soo bersama Running Man iaitu episod 559.

Running Man ialah variety show Korea Selatan yang mula ditayangkan pada 2010.Rancangan ini mempunyai 8 orang ahli yang terdiri dari selebriti tanahair – Lee Jae Suk, Jee Suk Jin, Kim Jong Kook, Ha Dong Hoon (Haha), Song Ji Hyo, Yang Se Chan, Jeon So Min dan Lee Kwang Soo.

Kwang Soo Tinggalkan Running Man
Gambar hari terakhir rakaman episod 559. Gambar sumber mStar

Saya dan suami baru mula menonton rancangan ini pada 5 tahun lepas dan marathon untuk menghabiskan episod-episod sebelum. Kenapa kami menontonnya? Ianya rancangan yang sangat menarik dan boleh buatkan kami gelak terbahak-bahak terutama Lee Kwang Soo yang kelakar.

Lee Kwang Soo Tinggalkan Running Man

Rancangan Running Man ini dirakamkan setiap minggu sejak 11 tahun lepas dan disiarkan di Korea Selatan pada setiap hari Ahad. Bagi negara luar Korea Selatan, kita akan dapat menontonnya dengan subtitle selepas hari Ahad.

Sedih itu adalah emosi, bukan sekadar perkataan.

Keputusan Lee Kwang Soo untuk meninggalkan rancangan ini telah diketahui beberapa bulan lepas. Jadi ianya bukanlah sebuah kejutan.

Penyataan dari pengurusan Lee Kwang Soo

Namun bagi siaran kali terakhir Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man, kami turut mengalir air mata dari pertengahan rancangan sehingga ke hujung. Perpisahan adalah satu perkara yang sukar untuk semua. Bergelar manusia yang penuh emosi, makin lama kita makin dewasa dan menyangka boleh memilih ‘masa untuk menangis’. Namun salah. Air mata itu yang memilih waktunya tiba haha.

“Tak pernah kata tidak.”

Kru Running Man

Komen kru Running Man kepada Kwang Soo apabila beliau tak pernah menolak sebarang permintaan kru bagi tujuan tambah nilai rancangan ini.

Beliau dikatakan mengutamakan karier dan rancangan ini berbanding dirinya sendiri. Waktu hari terakhir rakaman bersama Gary episod 334, dah boleh agak tahap kesedihan yang akan kami alami. Tapi semalam, masih menangis lagi!

Tiga perkara ini saya belajar dari Running Man ialah:

Pertama ialah konsistensi.

Setiap minggu 8 orang ahli Running Man akan menjalani rakaman sejak 11 tahun lepas tanpa henti. Ada episod yang tak cukup 8 orang kecuali faktor kesihatan. Itupun sangat sedikit.

Konsisten dengan nilai untuk menghiburkan penonton, Running Man kekal dengan mesej yang sama. Adalah turun naik. Kadang ada episod yang tak berapa kelakar. Ada yang terlebih kelakar. Running Man 11 tahun dahulu tidak popular seperti hari ini. Semua orang ataupun perniagaan juga bermula begitu.

Kedua ialah persistence (kegigihan).

Kita buat perkara yang sama secara konsisten, namun ianya perlu diteruskan. Bolehkah kita gigih begitu? Setiap minggu dan setiap hari?Melakukan perkara yang sama walaupun hasilnya belum tentu lagi berjaya atau sebaliknya.

Ketiga ialah endurance (ketahanan).

Ketahanan hati biarpun menanggung kesusahan. Sepanjang penggambaran Running Man, pelbagai perkara yang 8 orang ahli ini lalui. Lee Kwang Soo sendiri pernah patah jari kelingking ketika penggambaran namun mereka tak berhenti disana. Bertahan dalam kumpulan demi kegembiraan penonton.

Dan dalam tempoh 11 tahun ini, bukan sekali dua ahli-ahli nya menangis dan mahu tarik diri atas pelbagai sebab antaranya ialah keletihan. Dalam masa yang sama, semua selebiriti ini turut mempunyai rakaman untuk drama dan variety show yang lain juga. Namun mereka tetap menahannya (endure it) sehingga ke hari ini.

Banyak scene yang menyentuh hati dalam episod terakhir Lee Kwang Soo ini antaranya ialah ketika dia meminta maaf

“Saya minta maaf.”

Lee Kwang Soo

Keputusan Lee Kwang Soo tinggalkan Running Man ketika ianya beliau sedang popular pasti sukar baginya sendiri. Tim pengurusan beliau mengeluarkan pernyataan yang beliau perlu menarik diri dari Running Man atas faktor kesihatan.

Kita minta maaf bukan hanya kerana melakukan kesalahan. Tapi turut untuk menghargai dan memberi apresiasi.

Luna Story

Biar apa pun sebab dan jalan yang akan dilalui oleh Kwang Soo selepas ini, pastinya peminat mendoakan kejayaan beliau. Selepas 3990 hari berlari dan membuatkan kita ketawa, minggu depan Kwang Soo tiada.

Ada yang pernah tengok Running Man? Menangis juga tak tengok episod Kwang Soo tinggalkan Running Man?

Cik Sue,Belajar dalam tawa dan air mata

Video Tiktok pun tak perlu filter tear dah penuh air mata!

Review filem lain oleh Lunastory di sini

Blog Suraya Ali disini


  • 0

Kelas Mengaji Online Kanak-kanak – Beana Home Quran

Kelas mengaji online kanak-kanak memang bukan senang nak cari. Interaksi online dan berhadapan ni lain caranya. Kalau tak kena gayanya, mesti anak-anak depan laptop tu kelaut arahnya. Jadi, kelas yang INTERAKTIF dan FUN daripada Beana Home Quran adalah pilihan!

Apakah itu kelas mengaji online kanak-kanak Beana Home Quran?

BEANA Traning & Consultancy adalah sebuah syarikat yang dimiliki penuh oleh bumiputra didaftarkan pada Disember 2016 untuk meneruskan perkembangan Islam sejagat dengan keperluan masyarakat Islam pada abad ini.

Bermula dari era Covid-19 pada Mac 2020, Beana Home Quran mula beroperasi dari rumah.

Boleh ke belajar mengaji online?

Mesti ibubapa risau, boleh ke buat kelas mengaji online kanak kanak ni? Norma baru pembelajaran ialah sesuatu yang kita perlu berusaha ke arahnya. Penjarakan sosial tidak membuatkan pembelajaran terhenti malah memerlukan kreativiti tersendiri.

Walaupun hanya online, adab berguru masih boleh diterapkan. Baca cara untuk tertib berguru secara online disini.

Beana Home Quran mempunyai teknik yang menyeronokkan.

Bermain adalah kanak-kanak dan kanak-kanak adalah bermain. Bermain adalah cara mereka belajar dan memproses sesuatu. Beana Home Quran akan mengendalikan kelas dengan cara dan teknik bermain. Anak-anak pun gembira sepanjang proses pembelajaran dan tak terasa waktu berlalu.

Anak-anak bermain dalam Kelas mengaji online kanak kanak

Kenapa memilih kelas online kanak-kanak Beana?

  • Jadual Kelas Yang Fleksible

Pelajar boleh memilih hari dan masa untuk kelas sendiri, jika masa pembelajaran yang standard tidak sesuai dengan aktiviti harian sendiri.

Kelas online Al Quran dilakukan mengunakan platform online seperti Whatsapp video call, Zoom, Skype atau Line.

  • Tutor Quran Yang Berkreditasi

Qutor, atau tutor Quran dari Beana kesemuanya disahakan oleh JAIS dan Beana sendiri bagi menjaga kualiti tenaga pengajar dan konten pengajaran Al Quran itu sendiri.

  • Modul Pembelajaran Al Quran Yang Berstruktur

Beana mempunyai program khas dan kurikulum berstruktur untuk mengembangkan cinta anak-anak ke arah kalam Allah dan menjadikan pengalaman pembelajaran mudah dan menarik.

Pelajar akan menggunakan modul pembelajaran yang sangat efektif iaitu Modul Smart Jazary dan Smart Fardhu Ain. Modul Smart Jazary juga sesuai untuk pembelajaran untuk orang dewasa. Tonton video di bawah komen orang dewasa tentangnya.

Ramai Ibu Bapa memilih kelas mengaji dari Beana untuk anak-anak

Kelas agama online ini menjadi pilihan ramai ibu bapa sejak awal penubuhannya lagi. Testimoni yang diberikan oleh ibu bapa rata-ratanya sangat memberangsangkan.

kelas mengaji online kanak-kanak 2

Ibu bapa yang ingin mendapatkan khidmat belajar Al Quran online untuk anak-anak, bolehlah mendapatkan butiran dengan lebih lanjut disini ya.

Daftar kelas secara online di Laman Web Beana Home Quran

Link ke WhatsApp disini (6011 5223 4111)

Link ke Facebook Beana Home Quran

Link ke Instagram Beana Home Quran


  • 0

Neelofa Dirisik PU Riz dan Pelancaran Susu Perisa Mangga

Category : Selebriti

Betulke Neelofa dirisik PU Riz menjadi tanda tanya terutama bagi peminat Neelofa. Bertahun-tahun kita melihat susuk tubuh yang cantik ini di kaca TV. Melihat turun naik dan pelbagai cerita melanda namun dia tetap mengukirkan senyum manis sebagai seorang selebriti.

Neelofa Kini Berpurdah

Neelofa mengumumkan pada 15 Oktober 2020 keputusannya untuk berpurdah dimana sehelai kain menutupi wajahnya selain mata. Penampilan baru beliau mendapat reaksi positif dari masyarakat yang melihat usaha ini sebagai langkah yang baik kearah menutup aurat dengan sempurna.

Gambar ibu Neelofa bersama Neelofa dan PU Riz

Dari Mana Ianya Bermula?

Bermula dari beberapa keping gambar yang diupload oleh ibu Neelofa di IG beliau pada 1 November 2020 sepertinya menjelaskan perhubungan Neelofa dan PU Riz.

Neelofa dirisik PU Riz

Hari ini pula di IG Story Neelofa kongsikan video beliau bersama PU Riz.

Neelofa Dirisik PU Riz

Sama cantik dan sama padan!

Apa lagi yang boleh Cik Luna katakan. Benarlah kata bidalan orang tua bagai pinang di belah dua. Setiap kali nampak mereka, kita akan tersenyum senyum dah kenapa. Tapi perasaan bahagia agaknya yang wujud tu kan?

Video mangga di dalam bakul yang dibawa oleh seorang gadis

Pelancaran Susu Perisa Mangga Nilofa

Kontroversi dan pelancaran produk adalah sebuah strategi yang sangat bagus. Kontroversi itu tidak semestinya sesuatu yang buruk. Gambaran seperti majlis merisik seperti ini pun memberikan trafik yang ramai kepada kita dan perniagaan kita.

Sewaktu artikel ini ditulis, Nilofa Group baru sahaja melancarkan susu berperisa mangga pada jam 12 tengahari 2 November 2020.

Gambaran prelaunch Susu Berperisa Mangga Nilofa

Video ini dikongsikan di Instagram. Boleh tonton di bawah ini juga.

Neelofa Dirisik PU Riz
Neelofa Dirisik PU Riz
Semanis cinta pertama 2 November 2020

Haris dan Neelofa – Bagaimana Ia Bermula?

Artikel ini disiarkan pada bulan Julai 2020 di MStar perkongsian awal perkenalan pasangan ini.
Menurut Neelofa, beliau sudah hampir 3 tahun bekerjasama dengan PU Riz bagi tujuan kerja terutama yang melibatkan projek Neelofa Hijab.

Pertubuhan Kasih Neelofa

Neelofa menubuhkan Pertubuhan Kasih Neelofa untuk membantu meringankan beban rakyat dan PU Riz banyak terlibat dalam mengendalikan pertubuhan ini.

Wow, didoakan perhubungan ini berkekalan ke jinjang pelamin seterusnya ke akhir hayat.

Neelofa Dirisik PU Riz

Ada pembaca disini yang minat Neelofa juga? Apa perasaan bila tahu Neelofa dirisik PU Riz?

Baca review Mael Totey the Movie disini


  • 0

Review Mael Totey The Movie

Category : Review Filem

Ini adalah review Mael Totey The Movie yang telah berjaya mengutip RM700,000 semasa tayangan hari pertama melalui langganan di Astro First dengan nilai RM15.90 sahaja. Congak punya congak bermakna 44,025 langganan filem ini dan diproratekan dengan 30 juta rakyat Malaysia menjadikan 0.15% rakyat Malaysia menyokong filem arahan Syahmi Syazli ini.

Apa yang menarik tentang filem Mael Totey The Movie ini?

SELEBRITI YOUTUBE, SYAHMI SAZLI TAMPIL DENGAN FILEM ARAHAN PERTAMA
“Yoe Parey, Asif Suhaimi, Syahmi Sazli Akan Berada Terus di Pawagan Rumah Anda, Astro First”

Kuala Lumpur, 19 Oktober 2020 – Selebriti Youtube terkenal tanah air, Syahmi Sazli, Yoe Parey dan Asif
Suhaimi sering berjaya mencuri tumpuan penonton menerusi video pendek yang dihasilkan sehingga
tular. Setakat bulan ini, semua 24 episod drama spontan tersebut telah mencatat 94.74 juta tontonan
selepas dimuat naik kira-kira Jun tahun lalu. Gelagat mereka yang bersahaja dengan menggunakan dialek
Kelantan dalam menjayakan karakter yang dibawa ternyata memberi kelainan buat tontonan penonton.
Sokongan peminat yang sering menantikan konten terbaru daripada mereka, mendorong Syahmi Sazli
tampil dengan filem arahan pertamanya, Mael Totey The Movie.

Mael Totey The Movie (MTTM) mengangkat genre drama komedi dan akan menemui penonton di
pawagam rumah anda, Astro First saluran 480 mulai 22 Oktober ini.

Gelaran ‘totey’ sememangnya tidak asing dalam kalangan masyarakat Kelantan. Watak utama yang
dibawa oleh Syahmi Sazli di dalam filem, bakal menterjemahkan gelaran tersebut menerusi karakternya.
Turut membintangi filem adalah selebriti Youtube Yoe Parey, Asif Suhaimi, Emaleen Minhad, Aween Ismail
serta pelakon tanah air seperti Hushairi Hussain, Daler Yusof, Aznah Hamid, Kamarool Yusoff dan ramai
lagi.

Penerbit dan juga Pengarah Filem Mael Totey The Movie, Syahmi Sazli berkata, “Sebelum ini saya ada
terlibat sebagai pelakon dalam sebuah filem. Bermula dari situ, rata-rata peminat memberi galakan untuk
hasilkan filem saya sendiri. Kebetulan memang sudah ada idea asal Mael Totey tetapi ia untuk drama
bersiri bagi tayangan di televisyen. Selepas berbincang, akhirnya karya ini diangkat menjadi filem.
Perasaan saya sangat gementar kerana ini adalah kali pertama mengarahkan filem dan berlakon sekali.
Dalam pada itu, saya juga gembira kerana berpeluang untuk bekerjsama lebih rapat dengan barisan kru
berpengalaman luas dalam penghasilan filem. Semoga filem pertama arahan saya ini dapat diterima
penonton dan mampu menjadi pemangkin buat saya bersama tenaga produksi untuk terus berkarya.”

SIARAN AKHBAR – UNTUK TINDAKAN SEGERA

Manakala Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad berkata “Astro Shaw
membawakan filem hasil produksi dan arahan pertama selebriti media sosial, Syahmi Sazli terus ke
pawagam rumah anda, Astro First. Jika sebelum ini peminat hanya dapat menyaksikan drama spontan
lakonan Syahmi Sazli, Yoe Parey dan Asif hanya di platform media sosial dengan durasi video kurang 20
minit, tetapi kali ini peminat boleh menonton mereka lebih lama dengan kualiti filem. Ini adalah sesuatu
yang baru buat industri perfileman di mana Youtuber beralih ke skrin yang lebih besar seperti filem.
Kreativiti Syahmi dalam menyampaikan penceritaan membuatkan penonton sering menanti karya
seterusnya daripada beliau. Keterujaan tersebut bukan sahaja dapat dilihat menerusi respon daripada
video pendek yang dihasilkan sebelum ini, tetapi juga menerusi video teaser filem MTTM yang telah
dikongsikan di platform media sosial pada minggu lalu. Video tersebut telah meraih lebih 1.2 juta
tontonan dalam tempoh 24 jam. Ramai peminat dan penonton meluahkan rasa teruja. Kami harap
penonton dapat berhibur dengan MTTM, lebih-lebih lagi dapat mengisi masa buat mereka yang sedang
menjalani Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).”

MTTM mengisahkan seorang pemuda lurus bendul, Mael yang berusaha pelajari Bahasa Inggeris demi
memenuhi syarat gadis idamannya, Yaya. Tetapi Mael bertemu cinta sejatinya bersama cikgu Bahasa
Inggeris yang mengajarnya. Konflik antara Mael, cikgu dan Yaya diselesaikan oleh empat budak istimewa,
Asif, Yoe, Yatin dan Bedul.

Ingin mengetahui apa yang akan terjadi seterusnya, saksikan filem Mael Totey The Movie yang akan
berada di pawagam rumah anda, Astro First saluran 480 mulai 22 Oktober ini. Dengan hanya RM15,
penonton boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang. Ikuti info dan klip-klip menarik
tentang filem ini menerusi akaun Instagram, Facebook, Twitter Astro Shaw.

PELAKON MAEL TOTEY THE MOVIE

Tajuk : Mael Totey The Movie
Genre : Drama/Komedi
Pengarah : Syahmi Sazli
Produksi : Syahmi Sazli Production Sdn Bhd
Bahasa : Melayu / Inggeris
Durasi Filem : 1 Jam 40 Minit
Jumlah Hari Penggambaran : 14 Hari
Lokasi Penggambaran : Sekitar Kelantan (Kota Bharu, Tumpat, Tok Bali)
Tarikh Tayangan di Astro First : 22 Oktober 2020
Tayangan : Astro First, saluran 480
BARISAN PELAKON
Syahmi Sazli sbg Mael
Emaleen Minhad sbg Teacher Siti
Ashrul Hakim sbg Yoe
Asyiff Suhaimi sbg Asif
Aween Ismail sbg Yaya
Mohd Yatin sbg Yatin
Samsul Anuar sbg Bedul
Hushairi Hussain sbg Ayah Asif & Yoe
Aznah Hamid sbg Ibu Teacher
Kamarool Hj Yusof sbg Tok Kadi
Sai Kamal sbg Sai
Fadiah Qistina sbg Tina
Anissa Faizul sbg Zaiton
Poyie Gasi sbg Poyie
Daler Yusuf sbg Raheem
Puteri Fadhila sbg Putry

MAEL TOTEY THE MOVIE RAIH RM 2.56 JUTA EMPAT HARI TAYANGAN

Kuala Lumpur, 26 Oktober 2020 – Filem arahan pertama selebriti Youtube, Syahmi Sazli telah meraih
RM2.56 juta dalam tempoh empat hari tayangan sejak 22 Oktober lalu menerusi pawagam rumah anda,
Astro First. Ini merupakan kutipan paling tinggi di platform Astro First (first run film) setakat ini sekaligus
memecah rekod terdahulu yang dipegang oleh filem Syif Malam Raya.

Mael Totey The Movie mengangkat genre drama komedi dan mengisahkan seorang pemuda lurus bendul,
Mael yang berusaha pelajari Bahasa Inggeris demi memenuhi syarat gadis idamannya, Yaya. Tetapi Mael
bertemu cinta sejatinya bersama cikgu Bahasa Inggeris yang mengajarnya. Konflik antara Mael, cikgu dan
Yaya diselesaikan oleh empat budak istimewa, Asif, Yoe, Yatin dan Bedul. Membariskan selebriti Youtube
Syahmi Sazli, Yoe Parey, Asif Suhaimi, Emaleen Minhad, Aween Ismail, penyampai radio GEGAR, Ewan,
serta pelakon tanah air seperti Hushairi Hussain, Daler Yusof, Aznah Hamid, Kamarool Yusoff dan ramai
lagi.

Penerbit dan juga Pengarah Filem Mael Totey The Movie, Syahmi Sazli
berkata, “Penerbit dan juga Pengarah Filem Mael Totey The Movie, Syahmi
Sazli berkata, “Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih
kepada semua penonton, peminat, pengikut kami serta semua yang terlibat
secara langsung dan tidak langsung yang memberi sokongan padu pada
filem ini. Saya juga ingin merakamkan ucapan penghargaan terima kasih buat pihak Astro serta radio ERA,
SINAR, ZAYAN dan terutamanya radio GEGAR yang banyak membantu dan memberi sokongan dari fasa
produksi sehingga fasa promosi sekarang ini. Tidak dilupakan buat rakan media yang tidak putus-putus
menghebahkan karya-karya saya selama ini. Saya tidak menyangka filem arahan pertama saya akan
mendapat sambutan luar biasa. Fenomena yang tercetus ini memberi semangat baharu buat saya untuk
terus menghasilkan karya yang lebih baik.”

SIARAN AKHBAR – UNTUK TINDAKAN SEGERA

Menurut Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Raja
Arshad, pihaknya sentiasa komited dalam membantu membuka ruang buat
penerbit tempatan untuk menayangkan karya kepada penonton sasaran dalam
tempoh sekarang ini. Ternyata inisiatif ini dilihat mampu memberi jalan positif
untuk menjana semula ekonomi dalam industri hiburan. “Sesuatu yang agak
istimewa tentang Mael Totey The Movie, ia merupakan hasil filem pertama
produksi dan arahan bakat kreatif, Syahmi Sazli dan kejayaan ini telah menambahkan lagi sinar harapan
baru buat industri perfileman tempatan yang terjejas akibat Covid-19. Disamping itu, kejayaan ini juga
secara tidak langsung telah melahirkan bakat baru dan menjadi game changer di dalam industri di mana
seorang Youtuber berusaha memajukan diri ke tahap yang lebih tinggi. Sokongan positif diberikan oleh
para penonton mendorong pihak kami untuk membawakan lebih banyak filem yang dilihat berpotensi
sebagai karya terbaik dan menepati cita rasa penonton.”

Jangan lepaskan peluang untuk saksikan filem Mael Totey The Movie yang kini berada di pawagam rumah
anda, Astro First, untuk melanggan sila ke saluran 480. Anda juga boleh strim MAEL TOTEY THE MOVIE di
Astro Go atau On Demand. Dengan hanya RM15, penonton boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara
berulang-ulang. Ikuti info dan klip-klip menarik tentang filem ini menerusi akaun Instagram, Facebook,
Twitter Astro Shaw.


  • 0

5 Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020 – Mesti Rasa Kalau ke JB

Category : Blog

Kalau ke mana-mana lokasi samada dalam atau luar negara, kita mesti cari tempat makan sedap kan? Cik Luna pun macamtu. Dah sampai JB, terus Google tempat makan viral di Johor Bahru 2020. Dari jauh kita datang, mestilah nak makan yang sedap sampai termimpi-mimpi kan?

Sate adalah makanan yang menjadi pilihan setiap kali penulis ke Johor

Bagi yang berkeluarga, masa ni lah nak makan sedap dekat luar. Nak reward isteri atau suami sebab berkorban sama-sama besarkan anak-anak. Bercuti dari masak di rumah, alangkah bestnyaaaaaaa. Syurga dunia kata orang!

Kalau jalan-jalan dengan kawan-kawan, mesti usaha juga cari tempat makan viral di JB kan. Tak lengkaplah sebuah perjalanan kita tanpa makan di tempat-tempat viral tersebut. Jadi kenangan pula kita dengan kawan-kawan especially time nak raikan habis belajar samada di kolej atau universiti.

Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020
Menikmati tempat makan viral di Johor Bahru 2020 – Warisan Bamboo Village

Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020

Waktu sarapan adalah waktu terbaik memulakan hari dengan makanan yang terbaik di Johor Bahru.
Makanan yang pertama ialah nasi lemak. Walaupun di seluruh Malaysia ada menjual nasi lemak, namun beberapa kedai yang penulis pergi semuanya menyediakan nasi lemak dengan nasi yang berlemak dan wangi baunya.

Nasi lemak digandingkan dengan telur dan ikan bilis serta timun memang terbaik. Sambal dia pun just nice tak pedas dan sedap digaulkan bersama dengan nasi.

Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020
Sumber Johor Foodie

Soto Patoni

Soto yang menjadi sebutan bila datang ke Johor Bahru ialah Soto Patoni. Patoni ialah nama pemiliknya tau. Kalau nak makan Soto Patoni kena datang awal pagi sebab pukul 8 pagi biasanya dah habis. Lepas solat Subuh terus datang ke :

SOTO WARISAN HJ. PATONI (LARKIN SENTRAL)

FOODCOURT LARKIN SENTRAL ARAS 2

GERAI WARISAN FOOD ( ATAS PASAR IKAN )
FB Soto larkin

Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020
Gambar sumber FB

Mee rebus Hj Wahid

Peminat mee rebus boleh singgah makan mee rebus Hj Wahid yang merupakan salah satu makanan tradisi yang resepinya telah menjadi turun-temurun semenjak 100 tahun yang lepas.

Datang Johor Bahru kena makan mee rebus Hj Wahid yang menyelerakan beralamat di

L1.2 Plaza Angsana,
Pusat Bandar Tampoi,
81200, Johor Bahru, Johor

Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020

Asam Pedas Wak Dol

Warung Wak Dol, Kampung Pasir adalah pilihan bagi yang gemarkan asam pedas kari untuk makan tengahari. Harganya juga berpatutan.

Warung Wak Dol juga ada ikan siakap goreng dan siput sedut waktu makan tengahari. Kena datang awal sebab nanti beratur panjang.

Jalan Dato’ Musa, Kampung Pasir, Tampoi (Closed on Fridays)

Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020
Asam Pedas. Gambar sumber : Patsy Kitchen

Tempat Makan Viral di Johor Bahru 2020 – Selera Johor Larkin

Nak tempat yang selesa dan ada banyak pilihan, Selera Johor Larkin adalah pilihannya. Ada laksa, mee rebus stulang, kacang pool, sate, ais kacang dan macam-macam lagi pilihan. Kena datang banyak kali baru boleh makan semua makanan.

Lokasi beralamat di
2, Jalan Garuda,
Taman Dato Onn Jaffar,
80350 Johor Bahru, Johor

Sumber : Johorkaki.blog

Resepi ayam penyet disini


  • 0
Resepi burned cheese cake guna airfryer

Resepi Burned Cheese Cake Guna Airfryer

Category : Resepi

Ini resepi Burned Cheese Cake Guna AirFryer yang sangat mudah dan boleh dibuat dirumah. Boleh dihidang semasa minum petang ataupun untuk majlis istimewa keraian keluarga. Resepi asal saya dapat di Facebook kemudian ubahsuai mengikut kemahuan sendiri.

Ada dua kali burned cheese cake ni saya buat. Yang pertama ni rasa macam puding dan lebih lembut. Menggunakan cream cheese jenama Philadelphia. Yang satu lagi ada kepingan coklat tu guna creem cheese jenama Tattura.

Selain itu yang macam puding ni, kami guna 1/2 cup gula kastor manakala yang ada kepingan coklat guna 1/4 gula kastor. Dalam video Youtube pula saya tulis 1/3 gula kastor sebab tawar pula bila sikit gulanya.

Burned Cheese Cake yang guna cream cheese Philadelphia

Nak kata mana lagi sedap cream cheese Philadelphia atau Tattura pun susah nak habaq. Dari segi harga Philadelphia lagi mahal.

Dua dua pun sedap rasanya namun ada kelainannya. Maybe Tuan Puan kena buat dua kali dan rasai perbezaannya kan?

resepi burned cheese cake guna airfryer
Bahan bahan dalam resepi burned cheese cake guna airfryer

Ini adalah bahan-bahan dalam resepi burned cheese cake :

250 gram cream cheese
3 biji telur
125 ml whipped cream (kami gantikan susu full cream)
2 sudu tepung gandum
1/3 gula kastor
2 titik esen vanila

resepi burned cheese cake guna airfryer
Tambahkan esen vanilla dalam resepi burned cheese cake ini ya

Masa mula-mula ambil gambar terlupa bawa keluar esen vanilla. Guna dua titik ja. Macamana kalian nak menitikkannya kena pandai-pandailah ya.

Mix kesemua bahan didalam mixer

Kesemua bahan-bahan dalam burned cheese cake guna airfryer dicampurkan didalam mixer. Jenuh juga nak memukul sendiri menggunakan kudrat yang ada jadi guna mixer ya.

Siapa nak masam sikit, boleh tambah perahan lemon.

Untuk resepi burned cheese cake guna airfryer yang kedua, anak-anak letak kepingan coklat

Siapa suka variety iaitu kelainan dalam cheese cake beliau, boleh tambah oreo, atau raspberry ke dalam bancuhan sebelum dimasukkan kedalam air fryer.

Bancuhan ini boleh dimasukkan kedalam airfryer guna suhu 180 darjah selama 25 minit.

Anak-anak memang teruja sebab dapat buat kek yang confirm sedap dan habis dimakan. Mak pula kena basuh cuci peralatan yang telah digunakan.

Inilah hasilnya!

Sebagai ibubapa yang mengendalikan anak-anak dirumah dalam musim ini, aktiviti buat kek cheese ini memang mudah lagi-lagi menggunakan resepi dari LunaStory ni.

Kek confirm jadi, confirm sedap dan confirm habis.

Video penuh cara buat burned cheese cake

Resepi biskut kelapa disini

Nak belajar buat konten bersama Lunaworks, disini ya.


  • 0

Resepi Kopi Dalgona Viral Waktu Musim Covid 19

Category : Resepi

Secara tiba-tiba petang ni ramai kawan-kawan FB update kopi Dalgona yang mereka buat.

Sejak Movement Control Order dijalankan di Malaysia pada 18 Mac 2020, memang berita-berita di media sosial menjadi panduan kehidupan haha. Kopi Dalgona ni tak terkecuali.

Apa benda Kopi Dalgona ni?

Rupanya ia adalah inspirasi dari seorang Youtuber Korea bernama Ddulgi.

Video Kopi Dalgona beliau telah ditonton lebih daripada 3 million penonton.

Bunyi sudu dan gelas ini sangat menenangkan untuk meredakan kegusaran Covid-19 ini

Ddulgi

Kopi Dalgona yang menyelerakan
Sumber gambar FB
Indah sungguh dipandang mata sedap pula tu

Resepi Kopi Dalgona Viral ni Mudah Aje

Campurkan 2 sudu kopi, 2 sudu gula dan 2 sudu air kemudian gunakan hand mixer untuk menggaul mereka bertiga.

Jika mahu kurang manis bolehlah kurangkan kuantiti gula.

Selepas semuanya digaul, tuangkan ke atas gelas yang sudah di tuang 3/4 susu cair. Hidangkan untuk keluarga buat minum petang pun sedap. Cicah pula biskut lutut.

Dalam kawalan pergerakan yang menyulitkan kita untuk melakukan senaman diluar, jangan minum kopi Dalgona banyak sangat. Tinggi kalorinya.

Kita bersama keluarga nak mencegah penularan virus Covid 19 dan tak mahu juga sakit lain menjengah keluarga kan.

Selamat mencuba resepi Kopi Dalgona Viral ini!