Door Gift Bahulu Sekupang | Dhiaza:PeDAS

April 8, 2020 by No Comments

Siri jejak usahawan PeDAS diteruskan lagi dengan artikel “Door Gift Bahulu Sekupang | Dhiaza:PeDAS“. Untuk memahami dengan lanjut tentang program usahawan PeDAS, anda boleh membacanya di link yang tertera di akhir nota kaki nanti.


‘Buah Tangan Daru Hulu’

Cik Lis pernah menulis serba sedikit asal usul nama kuih bahulu sebelum ini. Secara ringkasnya, kuih bahulu berasal daripada ungkapan lama “buah tangan daru hulu“, di mana kuih ini dihulur kepada tetamu sebelum mereka berangkat pergi meninggalkan tuan rumah menggunakan jalan sungai menaiki perahu atau sampan. Malah, pengangkutan air ini juga selalunya berlabuh di hulu sungai, di atas jeti kecil.

Kuih ini menjadi pilihan sebagai buah tangan pada waktu itu kerana bahan pembuatannya sangat ringkas, namun penuh tekstur dan rasa seperti menyampaikan hasrat tuan rumah dan tetamunya untuk berpisah dengan baik dan memberi ingatan manis. Sebab itulah kuih bahulu sangat simbolik di kalangan rakyat Malaysia sebagai kuih cenderahati ataupun door gift.

Di Kedah, ada seorang pengusaha kuih bahulu tradisi yang murah dan sedap dan telah beroperasi lebih sepuluh tahun lamanya. Jika anda mahukan rasa bahulu yang klasik seperti orang dulu-dulu buat di dalam kuantiti yang banyak, jenama Bahulu Sekupang ini adalah jawapan untuk anda!

Door Gift Bahulu Sekupang Utara

Dhiaza Bahulu Sekupang ini adalah jenama di bawah syarikat HBB Utama Enterprise. Berpengalaman sejak dari tahun 2008 di dalam pembuatan kuih bahulu, pelbagai jenis bahulu menjadi pilihan pelanggan. Antaranya adalah:

Door Gift Bahulu Sekupang-1
  • bahulu sekupang (bahulu mini)
  • bahulu cermai atau kandeh
  • bahulu ikan emas
  • bahulu bunga (selalunya untuk door gift, disediakan di dalam kotak)
Door Gift Bahulu Sekupang-2

Pada awal penubuhan dan penjualan bahulu sekupang, harganya hanyalah 10 sen untuk satu!


Anda boleh mengikuti promosi-promosi semasa ataupun menghubungi untuk pertanyaan lebih lanjut terhadap produk Bahulu Sekupang ini di laman-laman di bawah:

Facebook | Instagram | WhatsApp

Alamat kedai di sini jika anda berkesempatan nak singgah merasa sampel dan sebagainya:

5A, Kampong Linchan, Mukim Padang Kerbau, 06750 Pendang, Kedah

Entri ketiga|| Tips Bahulu Tradisional Lembut | Dhiaza:PeDAS


Artikel ini ditulis bersempena dengan program perkhidmatan e-dagang setempat (PeDAS) oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) bersama dengan agensinya, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dalam usaha untuk memperkasakan usahawan luar bandar yang terpilih di dalam program ini. Pembaca boleh membaca dengan lebih lanjut tentang program PeDAS di link ini. [press release] [mdec e-commerce page]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.