Resepi Sambal Ikan Bilis Cili Padi |Seri Nenda PeDAS

February 21, 2020 by No Comments

Bagi yang baru pertama kali singgah di page ini, usahawan “Resepi Sambal Ikan Bilis Cili Padi |Seri Nenda PeDAS” adalah entri kedua untuk usahawan luar bandar Dapur Seri Nenda di bawah program perkhidmatan e-dagang setempat (PeDAS). Anda boleh membaca ulasan lanjut mengenai program ini di bahagian nota kaki artikel.

Terlepas membaca profil usahawan Seri Nenda? Anda boleh membaca entri pertama ini di link yang tertera di bawah. Klik sahaja tau!

Entri pertama|| Sambal Ikan Bilis Seri Nenda |Usahawan PeDAS


Resepi Sambal Ikan Bilis Cili Padi

Jujur Cik LIS cakap; seumur hidup Cik LIS tak pernah masak sendiri sambal ikan bilis jenis cili padi. Sambal ikan bilis yang Cik LIS masak menggunakan cili kering berbanding dengan cili padi dan guna sedikit gula Melaka. Reasons? Keluarga Cik LIS tak makan pedas sangat, kecuali beberapa orang tertentu. Heh.

So, apa yang Cik LIS share di sini adalah resepi sambal ikan bilis cili padi yang bagi Cik LIS paling mudah untuk Cik LIS dan pembaca semua follow step by step. Mana lah tahu satu hari nanti ada tetamu Cik LIS yang request nak rasa air tangan Cik LIS masak sambal ikan bilis cili padi yang pedas podeh ni (゚ω゚;)

(Kredit sepenuhnya kepada pemilik content Youtube Masak Ke Tak)

Resepi sambal ikan bilis cili padi-1

Resepi sambal ikan bilis cili padi / api: Bahan-bahan

Segenggam ikan bilis
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
10-15 biji cili api

***Cik LIS buat minute breakdown ikut steps yang Masak Ke Tak tunjuk untuk panduan kita bersama ya.

|1|Penyediaan Ikan Bilis

0.07 |panaskan minyak dalam kuali

0.170.36 |masukkan segenggam ikan bilis dan goreng sehingga garing
(Dah garing, angkat ikan bilis tadi dan bersedia untuk buat sambalnya pula)

|2|Penyediaan Sambal Cili Padi

0.37 |Masukkan minyak sedikit dan masukkan 2 ulas bawang putih yang telah ditumbuk ke dalam kuali

0.45 |Masukkan juga 5 biji bawang kecil siap dipotong dan tumbuk ke bersama dengan bawang putih tadi

0.54 |Masukkan cili padi (dalam video guna 10-15 biji. Ikut tuan punya badan nak pedas macam mana kot. Kalau ada tetamu yang tak makan pedas tapi masih nak rasa cili padi/api, Cik LIS mungkin akan buang bijinya juga?)

|3|Dah siap sambal naik bau/bawang berwarna perang karamel?

1.041.19 |Masukkan ikan bilis goreng tadi ke dalam sambal tadi dan gaulkan ia sehingga sebati

Masak Ke Tak pesan, tambah garam sedikit kalau perlu.

|4|Dah siap!

Boleh dimakan bersama hidangan berat nasi panas, ataupun makan bersama roti, roti canai dan seumpama dengannya.

***Cik LIS minta maaf ini bukan resepi daripada Seri Nenda ya.


Kalau anda teringin untuk merasa masakan orang Negeri Sembilan sambal ikan bilis cili padi yang original punya, Dapur Seri Nenda ada menyediakan produk best seller mereka untuk penggemar ekstra pedas!

Resepi sambal ikan bilis cili padi-2

Ada juga pilihan variasi sambal yang lain dijual Sambal Nenda tau (。•̀ᴗ-)✧

Sambal Bilis Cili Padi (penggemar ekstra pedas)|  Sambal Tumis Bilis | Sambal Daging Carik2 | Sambal Paru | Sapi Berlada 3 Malam | Sambal Bilis Adik Manja

Ingin mendekati usahawan PeDAS kita yang ini dengan lebih dekat? Atau berminat untuk mencuba produk pedas usahawan PeDAS Seri Nenda? Follow mereka di laman media sosial rasmi:

Facebook – link

Instagram – link

WhatsApp – link

Alamat HQ:

NO 27-1A, LOT 237,
KAMPUNG SUNGAI JAI,
JALAN SUNGAI JAI, BERANANG
43700 SELANGOR

Klik link di bawah untuk entri ketiga dan terakhir dari usahawan ini, iaitu petua supaya sambal tahan lama:

Entri ketiga|| Petua Sambal Tahan Lama Daripada Seri Nenda |PeDAS


Program Perkhidmatan e-dagang setempat (PeDAS) adalah satu program untuk memperkasakan usahawan luar bandar yang terpilih di dalam program anjuran kerjasama antara Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) serta agensinya, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). Pembaca boleh membaca dengan lebih lanjut tentang program PeDAS di link ini. [link]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.