Review Filem Terminator Dark Fate

  • 0

Review Filem Terminator Dark Fate

Category : Review Filem

Kali ini Cik Luna akan kongsikan review filem Terminator Dark Fate yang ditonton pada dua hari lepas.

Menurut TGV Cinemas, filem Terminator Dark Fate ini mendapat tempat kedua daripada Top 10 Tayangan minggu ini. Untuk GSC Cinemas pula, filem Terminator Dark Fate ini mendapat tempat ketiga.

Carl yang sudah selesai dengan visinya

Review Filem Terminator Dark Fate

Sekiranya Tuan/Puan menonton filem Terminator Dark Fate ini untuk melihat Arnold Schwarzenegger, SPOILER ALERT yang beliau akan keluar pada satu pertiga cerita ini.

Kali ini watak Carl yang dibawakannya sangat comel, charming dan masih seorang robot T-800. Selepas misi beliau tamat, kini beliau sudahpun membina hidup baru gitteww. Touching juga bila robot dah mula ada perasaan especially bahagian ‘For John’.

Dani, Grace and Sarah O Connor.

Filem ini berkisahkan tentang Grace yang datang dari masa hadapan iaitu 2042 untuk menyelamatkan Daniella pada tahun ini daripada dibunuh oleh Rev-9 iaitu Terminator yang lebih advance.

Masa mula-mula Grace dan Rev-9 turun ke bumi maksudnya ke tahun ini, mereka turun tanpa pakaian. Pada mulanya saya sangkakan Grace adalah lelaki mungkin kerana rambut pendeknya.

Tapi bila orang yang menjumpai mereka membahasakan beliau sebagai ‘her’, baru saya perasan ianya adalah seorang perempuan.

Grace yang datang dari masa depan untuk menyelamatkan Dani

Gabriel Luna sebagai Rev 9

Terminator Rev 9 dilakonkan oleh Gabriel Luna ini memang hebat. Tembak tak mati dan letup pun tak memberi kesan dahtu nak buat apa dengan dia ni.

Rev 9 datang dari masa hadapan dengan misi membunuh Dani yang merupakan seseorang yang penting.

Review Filem Terminator Dark Fate

Review Filem Terminator Dark Fate – Paling Sedih

Dani (lakonan Natalia Rayes) bekerja dengan sebuah syarikat automotif, Aurius Motor bersama adik lelakinya. Di awal cerita beliau digambarkan sebagai seorang yang ceria, disenangi masyarakat dan juga mengasihi keluarga iaitu ayah dan adik lelakinya.

Hidupnya mula huru-hara apabila Grace menyelamatkannya dari dibunuh boleh Rev 9.

Paling sedih bila dia tak sampai hati nak tinggalkan adik lelakinya yang mati ketika misi menyelamat beliau. Begitu juga bila dimaklumkan oleh Grace yang ayahnya juga mungkin sudah mati kerana Rev 9 sudah menggunakan imej ayahnya sewaktu menyamar masuk kedalam kilang mereka bekerja pagi tadi. Aduh sedihnyaaaaa!

Review Filem Terminator – Inspirasi Sarah O Connor

Siapa yang mengikuti cerita Terminator pasti mengenali Linda Hamilton yang cun melecun. Of course masa muda kita semua cun melecun tapi yang menginspirasi ialah bila beliau kembali ke Terminator Dark Fate sebagai Sarah O Connor di usia 62 tahun!

Review Filem Terminator Dark Fate
Linda Hamilton waktu muda
Review Filem Terminator Dark Fate
Linda Hamilton sebagai Sarah O Connor dalam Terminator Dark Fate

Untuk review filem Terminator Dark Fate ini, memang saya akui yang watak Sarah O Connor ni paling memberi inspirasi. Fit dan bengang adalah emosi yang dibawa beliau selepas kehilangan anaknya John 22 tahun lepas.

John ketika itu dibunuh Skynet kerana dijangka akan menjadi ancaman kepada robot suatu hari nanti.

Kekecewaan Sarah ini dibawa bertahun-tahun dan beliau membantu Grace untuk melindungi Dani kerana beliau tahu apa rasanya kehilangan.

Tiga Watak Utama dalam Review Terminator Dark Fate

Grace dan Sarah masing-masing mempunyai visi tersendiri dan bekerja ke arahnya. Namun sehingga ke hujung, Dani (dan mungkin penonton) masih blur, kenapa dan apa yang cuba Grace lakukan?

Apakah perubahan yang akan beliau lakukan dan mengubah dunia?

Besar sangatkan perubahan yang beliau lakukan?

Adakah beliau memang sebuah ancaman?

Dan soalan paling utama, siapakah Dani pada masa hadapan nanti?

Apabila Sarah tanya kepada Dani “Siapa awak?”
Dani jawab “Saya bukan sesiapa.”

Dia pun tak faham kenapa bersungguh-sungguh Grace menyelamatkannya sampai pengsan bangun semula tetap tak berputus asa.
Rev 9 tu pula sejenis yang tak mati. Siap terbahagi dua dan kemudian mencair. Tak lama lepastu bersatu kembali. Fuhhhhhh geramnya!

Review Filem Terminator Dark Fate
TOKYO, JAPAN – NOVEMBER 06: Linda Hamilton and Arnold Schwarzenegger attend the Japan premiere of ‘Terminator: Dark Fate’ on November 6, 2019 in Tokyo, Japan. (Photo by Jun Sato/WireImage)

Apa yang Tak OK didalam Filem Terminator Dark Fate ini?

Bahagian awal-awal bagaimana Sarah beritahu polis yang hari kiamat akan tiba tu mengelirukan. Tapi mungkin ianya perlu untuk membawakan emosi penonton tentang Terminator iaitu benda yang terminate atau menamatkan?

Yang kedua ialah Dani tu tak nampak sangat penting pun di masa hadapan. Ketua yang menyatukan semua manusia. Namun apa hasil persatuan tu tak nampak sangat. Mungkin kalau lebihkan sikit maka penonton akan rasa Dani ini sangat penting dan nak selamat kan dia juga.

Apa yang Best Sangat Dalam Filem Terminator Dark Fate?

Bahagian pertarungan tu memang best. Kereta terbalik, tembak sana sini dan meletup. Kita akan leka sepanjang 1 jam 30 minit tayangan ini dan tak rasa bosan. Lagipun Grace tu cantik dan fit sungguh.

Agak-agak kalau kita tengok je orang lain kurus, adakah kita juga akan terjangkit? Mungkin.

Ngeri lah tengok kalau ia benar-benar berlaku. Memang macam real. Tak macam berlakon. Kita juga kena sedarkan diri kita yang ini semua hanya lakonan.

Review filem Joker disini.


Log out of this account

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.