Fish Ball Keluaran Bumiputera ||Aini PeDAS

February 17, 2020 by No Comments

Artikel kedua siri usahawan PeDAS “Fish Ball Keluaran Bumiputera ||Aini PeDAS” ini dibawakan kepada anda oleh LunaStory. Pembaca boleh merujuk di nota kaki artikel ini untuk sedikit penjelasan tentang program usahawan PeDAS.

Anda terlepas entri profil usahawan PeDAS ini? Klik sahaja link entri pertama di bawah ini ya.

Entri pertama|| Makanan Frozen Aini Pinky Food |PeDAS


Sekali lagi diri ini diuji dek mata tak lepas tengok hidangan fishball panas-panas. Saboooo je laaaa…


Bagi Cik LIS, sesetengah hidangan wajib ada fishball. Contohnya? Sup sayur yang simple. Kalau tak, kanak-kanak riang yang tak suka makan ikan dalam rumah Cik LIS ni tak lalu makan nasi. Rasa ikan yang penuh mulut adalah jenis yang paling enak dimakan.

Kalau makan steamboat atau hot pot, fishball wajib ada juga kan? Kalau tak, rasa macam ada benda yang missing.

via GIPHY


Trend yang popular sekarang adalah hidangan oden yang asalnya dihidang dengan dashi broth. Cumanya, di Malaysia resepi asal lebih popular dengan sedikit twist daripada pes asam pedas untuk sedikit uhmph! Biar kena dengan selera orang Malaysia.

Fish Ball Keluaran Bumiputera-1
Ada juga fishball jenis kulit yang dah digoreng.
Gambar sebagai hiasan. Kredit gambar: vitdaily.com

Anyways, ceritanya masih sama: dilema orang Melayu Islam untuk mendapatkan fishball dijamin halal dan sedap. Bila orang yang kita nak hidangkan makanan frozen food macam fishball ni very fussy when it comes to a certain accreditation or stamp, well…you can guess the rest of the story by now, kan?

No offense..tetapi itulah realitinya. Old timer dalam famili lah yang selalu tanya, halal ke tak. Kalau tak, mereka jadi was-was.


Aini Pinky Food – Fish Ball Keluaran Bumiputera

Fish Ball Keluaran Bumiputera-2

Apa yang istimewanya produk keluaran Aini Pinky Food ini? Selain daripada produk 100% keluaran bumiputera Melayu yang terjamin halalnya, rata-rata pelanggan memuji kualitinya yang cukup tip-top!

Kata mereka, rasa isi ikannya penuh, kenyal dan lembut!

Nak makan tanpa sos pun tak apa! Ikut selera badan katanya, kan? Produk ini juga didatangkan dah siap direbus di kilang pemprosesan, so, tinggal panaskan sahajalah mengikut resepi pilihan masing-masing.

*Testimoni ada Cik LIS dah compile di artikel pertama ya. Link di kepala atau header artikel ini.

Pesanan Pembekal: Produk perlu disimpan pada suhu bawah 5°c atau sejuk beku – 18°c. Produk yg telah di sejuk bekukan perlu direndamkan @ (direbus utk fishball) di dalam air panas selama 5 minit selepas dikeluarkan dari peti beku..kemudian sedia untuk dimasak atau dimakan.


Di mana anda boleh mencari dan menghubungi usahawan PeDAS Aini Pinky Food? Ataupun follow mereka di laman sosial untuk mengetahui promosi semasa?

Facebook – link

Instagram – link

WhatsApp – link

Tempahan secara online di laman web rasmi – link

Dan alamat kedai untuk anda singgah!

NO 19 BAWAH, JALAN SATRIA 3,
TAMAN SEROM UTAMA,
84410 SUNGAI MATI,
TANGKAK, JOHOR.


Artikel seterusnya adalah artikel ketiga dan terakhir untuk siri usahawan ini. Jika anda peminat makanan Oden Jepun atau Korea, anda wajib klik di link di bawah ini ya!

Entri ketiga||Fish Cake Sedap Johor ||Aini PeDAS


Program Perkhidmatan e-dagang setempat (PeDAS) adalah satu program untuk memperkasakan usahawan luar bandar. Pembaca boleh membaca dengan lebih lanjut tentang program PeDAS anjuran Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) serta agensinya, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) di link ini. [link]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.