Author Archives: Cik Lis

  • 0

Kelebihan Berguru Al Quran | Wajib Berguru?

Category : Advertorial

Alangkah ruginya bagi seorang Muslim, Lebih-lebih lagi Muslim yang memang dilahirkan dalam keluarga Islam tidak mengambil tahu akan kelebihan berguru Al Quran. Tergeraknya Cik Lis kali ini untuk berbicara tentangnya bila terlihat post dari Beana Home Quran dengan slot terbaru mereka; selamat malam bersama Surah Al-Mulk.

Kelebihan Berguru Al Quran
Kelebihan Berguru Al Quran

Kelebihan membaca Al Quran

Bait – bait lagu nasyid dulu dulu banyak yang berbunyi “Al Quran (ooo~) Kalamullah…” Dengan pengetahuan Bahasa Arab yang sangat limited, Lis ingat Kalam itu bermaksud kata-kata. Jadi, bagi Lis dengan membaca Al Quran kita sebenarnya sedang meneliti apa yang Allah sebutkan, sebagai panduan umat Islam khususnya.

Lis percaya, ramai pembaca kita dah ada idea atau pengetahuan am kelebihan membaca Al Quran secara amnya. Tapi, tak salah kalau kita review semula sama sama kan? Lis ambil sedikit pointer – pointer ini dari pusat pengajian kelas mengaji online Beana Home Quran:

  • Dapat Memberikan Darjat Yang Lebih Baik

Al Quran bertindak sebagai petunjuk dan cahaya bagi orang yang ingin kembali ke jalan kebenaran. Kitab inilah orang Islam perlu pegang dan hayati untuk dijadikan panduan hidup. Di dalam Al Quran, Allah swt berfirman:

“Dengan Al-Quran itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaan-Nya, dan dengannya Tuhan keluarkan mereka dari gelap-gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang, dengan izin-Nya; dan dengannya juga Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus”. (Surah Al-Maidah, ayat 16)

sumber: website menafsir dunia dari lensa agama islamika
  • Mendapat Ganjaran Dengan Membaca Dan Mendengarnya

Firman Allah, “Dan apabila Al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan dia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat.” (Surat Al-A’raaf : 204)

Kenapa Perlu Berguru Al Quran?

Lis tahu mesti ramai yang tertanya kan, kenapa pulak perlu berguru Al Quran sedangkan kita boleh je baca sendiri di rumah? Okay macam ni.

Ya betul kita boleh baca sendiri di rumah tapi dalam masa yang sama kita sendiri tidak tahu sama ada betul ke bacaan kita tu? Sebutan dia betul ke bunyi macam tu? Betul tak? Haaa sebab itu la kita perlu tahu kelebihan Berguru Al Quran untuk pastikan bacaan kita lebih betul.

Kelebihan Berguru Al Quran
Kelebihan Berguru Al Quran. BERGURULAH andai diri kita masih belum mahir perihal hukum-hakam ilmu tajwid ketika membaca al-Quran.

Orang Melayu kan, kalau ada benda yang nak ditegur, halus je caranya. Lis teringat satu pantun tentang tak ada manfaatnya kalau ilmu yang dituntut itu separuh ‘masak’.

Berburu ke Padang datar,
Dapat rusa berbelang kaki;

Berguru kepalang ajar,
Bagai bunga kembang tak jadi.

– Petikan dari Kurik Kundi Merah Saga, Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia

Ehh kenapa pula ni nak kena ada orang semakkan bacaan? Saya dah lancar dah baca Al Quran. Ya, Lis tahu mesti dah ramai yang dah power baca Al Quran ni kan? Tapi apa salahnya kalau kita belajar lagi lebih mendalam betul tak?

Malah, berguru bila mengaji tu sebenarnya sangat dituntut. Lis terbaca tentang talaqqi dalam siri ke – 163 Irsyad Al Hadith dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Nabi Muhammad pun berguru Al Quran dengan Malaikat Jibril. Di dalam hadith ini;

أَنَّ جِبْرِيلَ كَانَ يُعَارِضُنِي بِالقُرْآنِ كُلَّ سَنَةٍ، وَإِنَّهُ عَارَضَنِي العَامَ مَرَّتَيْنِ، وَلاَ أُرَاهُ إِلَّا حَضَرَ أَجَلِي

Maksudnya: “Jibril membacakan al-Quran kepadaku setiap tahun sekali dan sesungguhnya Jibril membacakan al-Quran kepadaku pada tahun ini sebanyak dua kali. Aku tidak melihatnya melainkan isyarat bahawa ajalku telah datang”. [Riwayat al-Bukhari (3353)]

Di dalam konteks ini, kita perlukan guru yang professional untuk mengaji Al Quran. Ianya adalah Sunnah. Rasulullah juga sendiri mengajar para sahabat dan mengutuskan mereka untuk mengajar di tempat lain.

Kelebihan Berguru Al Quran
Al Quran Digital

Okay sekarang dah tahu kan apa kelebihan berguru Al Quran ni? Lis nak perkenalkan tuan Puan akan kelas mengaji professional Beana Online Class?

Beana Home Quran: Mengaji To Your Doorstep

Lis tahu waktu pandemik macam ni mesti Tuan Puan hanya duduk di rumah kan? Platform digitallah yang telah menjadi pilihan. Jangan risau Beana Home Al Quran ada menyediakan servis mengaji online tau!

Untuk pengetahuan Tuan Puan, Kelas ini disediakan oleh Beana Home Quran dan ia dijalankan secara online dan menggunakan pelbagai medium online seperti Whatsapp Video Call, Zoom, Skype dan banyak lagi.

Jangan risau, tutor yang akan mengajar dalam Kelas Mengaji Online Beana adalah mereka yang berpengalaman dalam mengajar Al Quran dan mereka juga perlu menjalani latihan yang kerap supaya ilmu yang mereka ada up to date dengan perkembangan semasa.

Syarat untuk menjadi Qutor Beana adalah ketat supaya kualiti pendidikan yang akan diberikan kepada bakal pelajar adalah terpelihara. Baca disini untuk melihat kualiti yang dicari lebih lanjut.

Apa Kata Pelajar Kelas Online Beana Home Quran?

Kelebihan Berguru Al Quran
sumber: website Beana Home Quran
Kelebihan Berguru Al Quran
sumber: website Beana Home Quran

Wahhh! Nampak tak betapa bagusnya Beana Home Quran ni? Banyak lagi tau testimoni positif yang diberikan oleh ibu bapa dan orang dewasa pun ada yang join kelas mengaji online dengan Beana Home Al Quran ni tau! Jangan tunggu lama lama, jum kita daftar sama sama di link bawah ni okay!


  • 0

Sakit Gigi Ketika Hamil | Apa yang Ibu Perlu Tahu?

Category : Advertorial

Masalah sakit gigi ketika hamil mungkin dialami oleh ramai wanita mengandung. Malah, ada yang mengaitkan masalah seperti gigi tercabut, gigi berlubang, tercabut dan sebagainya disebabkan perubahan badan yang hanya wanita mengandung akan mengalaminya.

Sebenarnya, apa yang mengaitkan sakit gigi dan wanita mengandung ini? Jom baca artikel LunaStory untuk merungkai topik ini bersama.

Bagaimana Sakit Gigi Ketika Hamil Boleh Berlaku?

Sama ada pesakit itu mengandung atau tak, penyebab sakit gigi nombor satu adalah disebabkan oleh penjagaan gigi yang kurang memuaskan.

  1. Mual dan kerap muntah

    Mual-mual semasa mengandung adalah satu benda yang biasa dialami oleh semua ibu disebabkan perubahan hormon. Jadi, tidak hairanlah jika ada yang jadi sangat sensitif dengan bau-bauan, terutamanya bau ubat gigi.

    Yang menjadi masalahnya adalah bila ibu mengelak terlalu kerap untuk memberus gigi dan flos dengan betul. Jangkaan masa untuk satu sesi memberus gigi adalah 2 hingga 4 minit bagi yang dewasa yaa.

    Ibu yang kerap muntah seharusnya perlu berkumur selepas mual, jika tidak tahan berus selalu. Hal ini kerana refluks asid akibat muntah boleh mendatangkan kemudaratan kepada gigi. Asid yang berlebihan boleh menyebabkan hakisan enamel, seterusnya lebih berisiko untuk masalah gigi berlubang atau reput.

  2. Pengambilan gula berlebihan

    Mengidam makanan itu juga adalah biasa. Jadi, memang faham sangatlah kalau selera makan tu jadi luar biasa kannn. Rasanya, tak ada orang lain terutamanya suami akan halang bab makan ni bila berbadan dua. Kejam noookkk….

    Namun, ibu-ibu masih perlu beringat untuk jaga pengambilan GULA dan KARBOHIDRAT dalam makanan dan minuman. Bakteria di dalam mulut menggunakan gula dan karbohidrat untuk menghasilkan asid.

    Senang cerita, lagi banyak asid, lagi terdedahlah gigi kepada kaviti. Maka, terjadilah sakit gigi ketika hamil.

Salah faham tentang bayi sedut kalsium ibu

Ada yang mengaitkan masalah sakit gigi ini dengan kurangnya kalsium untuk ibu mengandung. Kalsium juga penting sepanjang kehamilan bagi mengelakkan kekejangan otot kaki ibu. Sekiranya ibu hamil kekurangan kalsium, ia turut menyebabkan berlaku kekejangan otot dan kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Namun, dakwaan yang kurangnya kalsium disebabkan bayi ‘sedut’ daripada anda adalah mitos semata-mata ya. Kalsium tersebut hanya diserap masuk kepada bayi dari pengambilan susu dan makanan lain yang mengandungi kalsium

Ibu ibu jangan pandang remeh masalah sakit gigi ketika hamil. Antara bahaya jika membiarkan masalah ini melarat adalah:

#1

Sakit gigi boleh melarat kepada masalah gusi

Plak atau karang gigi yang terbentuk boleh mengakibatkan kepada sakit gusi. Gusi adalah antara struktur yang menyokong gigi. Antara masalah gusi yang boleh timbul adalah keradangan gusi (gingivitis) dan periodontitis

sakit gigi ketika hamil periodontitis

#2

Risiko untuk melahirkan bayi pra-matang atau kematian

Menurut artikel yang dikeluarkan oleh KKM ini, terdapat hasil kajian yang menyokong kaitan jangkitan bakteria mudah masuk ke dalam salur darah melalui gusi yang seterusnya masuk ke dalam rahim. Secara tidak langsung, masalah ini menyumbang kepada faktor risiko kelahiran bayi pra matang ini. Bakteria tersebut seterusnya merangsang pengeluaran prostaglandin yang mempercepatkan pengecutan rahim dan kelahiran bayi pada masa yang lebih awal dari yang sepatutnya.

Jadi, jangan pandang enteng bab sakit gigi ketika hamil ya.

“Mencegah lebih baik daripada mengubatinya” – Cliché, tapi benar, kan?

Antara langkah yang patut diambil untuk mengelakkan sakit gigi ketika hamil adalah:

Buat pemeriksaan kesihatan mulut dengan doktor gigi

sakit gigi ketika hamil vadc

Di Malaysia, setiap ibu mengandung dikehendaki untuk menjalani pemeriksaan kesihatan mulut sebagai langkah pencegahan bagi mengelak masalah yang mungkin akan timbul ketika mereka mengandung. Ibu-ibu boleh juga bertanya kepada doktor jika perlukan tunjuk ajar untuk menjaga kesihatan gigi jika perlu. Mereka boleh mengesyorkan mengikut keperluan dengan pandangan profesional mereka (customized oral hygiene instruction).

Berus gigi dengan kerap dan konsisten setiap hari dengan ubat gigi berfluorida

Ibu hamil perlu memberus gigi sekurang-kurangnya 2 hingga 3 hari sekali serta flos ya. Time tengah mabuk sangat tu sampai tengok berus gigi pun rasa nak muntah (belum lagi picit ubat gigi atas tu), berkumurlah selalu, terutamanya selepas muntah.

Ada yang mengesyorkan untuk berkumur dengan satu sudu teh soda penaik yang dicampurkan dengan air setelah muntah untuk mencairkan dan mengimbangi kandungan asid di dalam mulut anda, namun berbincanglah dengan doktor terlebih dahulu sama ada cara ini selamat atau tidak untuk anda.

Jaga pemakanan anda

Ibu mengandung jarang tak manis air mukanya. Ehhh.

Bahaya gula dan karbohidrat berlebihan tu rasanya tak perlu diceritakan lagi dah. Semua orang faham. Cumanya, tak salah jika diingatkan untuk kepentingan bersama, kan? Dapat makan makanan sedap dan manis pelbagai rasa tu memang satu nikmat yang besar. Cuma, jangan lupa untuk bersihkan gigi selepas itu ya. Dan makanlah mengikut saranan yang telah digariskan. Lama lagi nak pakai gigi tu haha.

“Aduh….sakit sangat dah gigi ni. Tapi hari appointment doktor gigi lambat lagiiiii” – keluhan seorang mak buyung

Sementara menunggu hari temujanji bersama doktor gigi anda, apa yang anda boleh lakukan untuk melegakan kesakitan gigi tersebut?

Berikut merupakan antara petua – petua yang ada sebagai pelega sementara menunggu rawatan dari pakar:

  • berkumur dengan air garam
  • gunakan Benzokin (gel kebas)
  • Asetaminofen yang jenis selamat untuk ibu mengandung

Paling-paling pun ibu boleh tuam pipi di bahagian gigi bermasalah dengan ais yang berbalut kain untuk mengecutkan salur darah di bahagian tersebut.

Untuk pengetahuan, rawatan untuk sakit gigi ibu hamil berbeza mengikut peringkat kehamilan. Dan terdapat pelbagai pendapat dan kajian tentang kaitan antara selamat atau tidak untuk membuat rawatan seperti scaling treatment, penggunaan mesin x-ray semasa mengandung, menampal gigi berlubang dan sebagainya.

Apapun, seperti biasa, anda boleh berbincang dengan doktor yang mengikuti perkembangan anda sepanjang kehamilan, atau dalam kes sakit gigi ketika hamil ini, berbincanglah dengan doktor gigi ya.

Psttt… team Dr Putra dari Klinik Pergigian Verde Amani (dahulu dikenali sebagai Klinik Pergigian Nazurah) bersedia untuk menjawab persoalan ibu-ibu tentang perihal gigi dan gusi semasa mengandung.

Jika anda memerlukan rawatan atau khidmat perundingan kaunseling berkaitan sakit gigi ketika hamil, anda boleh hubungi team Dr. Putra untuk temujanji atau appointment di talian nombor +60175771657 atau klik disini untuk WhatsApp.

Baca mengenai Klinik Pergigian Verde Amani dari Klang di sini. Ramai yang datang dari jauh untuk mendapatkan rawatan disini!


Artikel ini tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. dan sama sekali tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat pengamal perubatan yang berlesen dalam mendiagnosis atau merawat sebarang masalah kesihatan. Segala maklumat di laman blog ini adalah semata-mata bersifat rujukan umum.


Klinik Gigi Klang Murah

Klinik Gigi Klang Murah – Klinik Pergigian Verde Amani

Category : Advertorial

Ehhh Lis perasan ramai jugak yang search tentang klinik gigi Klang murah ketika pandemik ini ya? Siapa yang berada di Klang atau kawasan berdekatan dengan Klang sana, meh sini Lis ceritakan satu klinik gigi yang murah dan berbaloi di Klang ini. Konfirm takkan menyesal punya…

klinik gigi klang murah
VADC Core Values

Nak tahu tak??

Penjagaan kesihatan mulut dan gigi adalah amat penting untuk seseorang itu menjalani kehidupan seharian yang selesa dan baik. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), jarak masa pemeriksaan gigi seseorang adalah berbeza-beza dari 3 bulan hingga 2 tahun bergantung kepada tahap kesihatan pergigian seseorang itu.

Jika mahu melakukan pemeriksaan gigi dan berada di kawasan Klang, klinik gigi yang murah dan bagus mesti menjadi pilihan, kan? Jom teruskan membaca.

Klinik Gigi Klang Murah
Gambar bahagian hadapan Klinik VADC di Jalan Raja Nong dan Bandar Botanik

Sakit gigi ketika hamil?

Haaa, Lis ada satu klinik pergigian yang menawarkan harga yang murah dan berbaloi untuk servisnya yang pelbagai. Wahhhh, siapa je yang tak suka benda yang murah dan berbaloi, kan? Klinik itu adalah Klinik Pergigian Verde Amani yang berada di Klang. Nama je dah nampak menarik dan cantik. Ia merupakan klinik gigi yang menawarkan harga yang berpatutan dan popular di kawasan sekitar Klang.

Tapi, apa yang klinik gigi ini tawarkan ya? Haaa, sebelum kita sembang mengenai servis dan tawaran harga yang ia tawarkan, mari kita tahu dahulu serba sedikit mengenai klinik ini.

Pengenalan Klinik Pergigian Verde Amani

Klinik Pergigian Verde Amani dahulunya dikenali dengan panggilan nama yang lain iaitu Klinik Pergigian Nazurah. Klinik pertama dibuka di Jalan Raja Nong, Klang dan telah beroperasi selama lima (5) tahun.

Seterusnya, pemilik klinik tersebut iaitu Dr. Rabi’atul Adawiah Binti Subahi dan Dr Verde Wigid Putra telah melakukan penjenamaan semula dengan nama Klinik Pergigian Verde Amani Dental Care (VADC) pada September 2020. Setelah berkembang selama 5 tahun, Klinik Verde Amani telah menambah cawangannya dan juga menambahkan luas klinik yang dahulu hanya setingkat menjadi 2 tingkat.

VADC telah menambah 2 cawangan baru iaitu di Bandar Botanik dan Shah Alam. Cawangan Bandar Botanik telah menggunakan nama Klinik Pergigian Mesra Botanik, manakala cawangan Shah Alam pula masih dalam proses pengubahsuaian.

klinik gigi klang murah
klinik gigi klang murah

Lis tahu masa pandemik ni susah nak bergerak dari tempat kawasan kediaman kan, macam tak boleh rentas negeri. Jadi, tuan puan jangan risau sebab klinik di berada di Klang yang mana tempat yang berdekatan dengan Klang juga boleh pergi ke klinik ini seperti Kapar. Yang berada di Bandar Parklands juga boleh datang ke klinik cawangan VADC iaitu di Bandar Botanik untuk menerima rawatan pergigian. Ini yang menyebabkan klinik ini popular di kalangan orang Klang kerana lokasinya yang strategik. Haaa apa lagi? Marilah buat pemeriksaan gigi di klinik VADC. hehe, ehh apa harga servis yang ditawarkan ya ??? Hem..

Kalau ada yang nak survey harga, ini adalah antara harga rawatan gigi yang VADC offer:

Harga Rawatan Pergigian di Klinik VADC:

1. Dental X-Ray (RM99-Rm250)
2. Dental Check & Consultation (Rm25-Rm49)
3. Scaling and Polishing (Rawatan cuci karang gigi) (Rm99-Rm199)
4. Fillings (Rawatan tampalan gigi) (Rm99-Rm149)
5. Extraction (Cabutan gigi) (Rm99-Rm249)
6. Preventive (Sealant/Flouridetray) (Rm60)
7. Airflow/EMS (Rm99)
8. Minor Oral Surgery – Membuang gigi geraham (wisdom tooth) bermasalah (Rm399-799)
9. Orthodontics (Braces/Pendakap gigi) (Rm6999-Rm7999)
10. Routine checkup (Outpatient braces) (Rm200)
11. Debond braces (Rm299)
12. Teeth whitening (Pemutihan gigi) (Rm200-Rm699)
13. Implant (Tanam gigi) (Rm5999)
14. Dentures (Gigi palsu) (Rm100-R1398)
15. Cosmetic veneer (Veneer gigi) (Rm199-Rm799)
16. Dental Crown (Sarung gigi) (Rm699)
17. Maryland bridge (Rm799)
18. Dental Bridge (Jambatan gigi)
19. RCT (Rawatan akar gigi) (Rm999-Rm1999)
20. Retainer (Rm249-Rm499)
21. Electrocutter (Potong gusi) (Rm99-Rm199)

Nampak menarik kan harga-harga yang ditawarkan? Jangan risau harga-harga tersebut adalah harga yang mengikut garis panduan oleh Persatuan Doktor – Doktor Gigi Malaysia.

Kelebihan memilih Klinik Pergigian Verde Amani (VADC)

Jadi apa yang membuatkan menerima rawatan pergigian di klinik ini murah dan berbaloi? Sebagai pelanggan dan pengguna mestilah kita mahukan servis yang terbaik dan berbaloi, bukan? Haaa Klinik Pergigian VADC inilah selalunya menjadi pilihan. Berikut merupakan kelebihan yang ditawarkan oleh klinik ini.

  • Mempunyai pakej braces yang berbaloi dan berpatutan –
    Di Klinik VADC, jangan ridau tiada deposit akan dikenakan kepada pelanggan dan juga membolehkan pelanggan untuk membuat bayaran bulanan yang rendah dan murah. Seterusny, tiada cas tambahan yang dikenakan jika braket tercabut atau wayar tercucuk. Selain itu, di Klinik VADC juga mempunyai pilihan pakej yang menarik dan sesuai bergantung kepada keadaan gigi seseorang. Haaa rawatakn tanpa had untuk cuci, tampalan dan cabut gigi. Wahhh menarik betul, lepas ni senanglah tuan puan nak buat rawatan pemeriksaan gigi.
  • Rawatan percuma untuk pemeriksaan selepas rawatan gigi.
  • Jaminan perawatan gigi selama sebulan.
  • Program referral, para pelanggan/pesakit akan mendapatkan Rm10 potongan harga rawatan.
  • Penolakan dan rebat rawatan.

Testimoni kepada Klinik Gigi Klang Murah – Verde Amani

“Highly recommended dental clinic .The dentists are very expert and very caring and customer support team also amazing as they always follow up with patient on their condition after the treatment. The fees are reasonable. Feeling blessed to got treatment from the clinic .😁 “

– Vinoth Kunacilan

“Saya bagi ⭐⭐⭐⭐⭐ this is my nth time visit here. Really happy with the service. Very friendly environment from the registration team to the medical team. Medical team very much help. I asked so many questions yet they answered it wholeheartedly. Many additional info and recommendation given. They also dont force us to make decision at that time. Braces package also affordable. This place gonna be my long term dentist.”

– Laili Ibrahim

“Very comfortable place. The Doctor and staff are all very friendly. I had my braces done here two years ago (formerly known as Klinik Pergigian Nazurah), Dr Putra explain patiently during my first consultation and treat me very well during these few years of treatment. They remain as my No. 1 dental clinic to refer and I strongly recommend to all who’s staying in Klang.”

– Aymerlie Lim

Video di bawah merupakan testimoni daripada pelanggan yang telah menerima rawatan di klinik gigi VADC. Jom tengok sekejap!

Info Lokasi dan Alamat Klinik Gigi Klang Murah – Verde Amani

Alamat HQ Klinik VADC

No.25 (Ground Floor), Jalan Raja Nong, 1/KS2, 41000 Klang, Selangor (Bersebelahan kedai Mamak ARR Corner & Klinik Mediveron)

Jadual waktu beroperasi HQ

Isnin hingga Jumaat: 9:00am-7:30pm
Sabtu: 9:00am-5:00pm
Rehat: 1:00pm-2:00pm

Alamat Klinik Cawangan VADC

No. 41, Jalan Resak 2/KS7, Bandar Botanik, 41200 Klang, Selangor (Bersebelahan PoliKlinik Botanik)

Jadual waktu beroperasi

Isnin hingga Jumaat: 9:00am-7:30pm
Rehat: 1:00pm-2:00pm

Jadi jika anda berada di Kawasan Klang dan memerlukan rawatan pergigian anda boleh hubungi Klinik Pergigian Verde Amani untuk mengatur temujanji di talian nombor +60175771657 atau klik di link whatsapp di bawah.

Whatsapp Link Verde Amani

Instagram Klinik Pergigian Verde Amani

Facebook Klinik Pergigian Verde Amani

Youtube Klinik Pergigian Verde Amani


  • 0
Kelas Mengaji Online

Kelas Mengaji Online Beana | Kanak Kanak dan Dewasa

Category : Lunakids

Sejak pandemik, kebanyakkan bisnes dan kelas diadakan secara online. Kelas mengaji juga boleh diadakan secara online. Jadi, adakah anda mengalami kesulitan untuk belajar mengaji sendirian? Perlukan tutor atau tenaga pengajar yang mahir dalam Al-quran untuk mengajar anda atau anak-anak anda? Jangan risau, Kelas Mengaji Online mampu menyelesaikan masalah anda. Jom kita baca terlebih dahulu tentang Kelas Mengaji Online Beana!

Kelas Mengaji Online

Baca mengenai kelas mengaji khas untuk orang dewasa disini

Apa itu Kelas Mengaji Online?

Dengan keadaan virus Covid-19 yang sangat bahaya untuk kesihatan, Beana Home Quran telah mengambil inisiatif untuk mengadakan servis Kelas Mengaji Online yang dimana tidak perlu bersemuka. Untuk pengetahuan anda, kelas ini disediakan oleh Beana Home Quran dan ia dijalankan secara online dan menggunakan pelbagai medium online seperti Whatsapp Video Call, Zoom, Skype dan banyak lagi. Jangan risau, tutor yang akan mengajar dalam Kelas Mengaji Online Beana adalah mereka yang berpengalaman dalam mengajar Alquran dan juga mempunyai teknik moden terkini yang menggunakan teknologi sekarang. Kelas ini terbuka kepada kanak-kanak dan dewasa yang ingin memperbetulkan bacaan dan menambah ilmu bacaan Al-quran dengan betul.

Baca tentang kelas mengaji online kanak-kanak

Baca tentang cara daftar sebagai tutor di Beana Home Quran di sini

Kelebihan Kelas Mengaji Online – Beana Home Quran

Mengaji adalah amat penting sebagai umat Islam kerana ia merupakan satu ibadah. Firman Allah SWT:

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Terdapat pelbagai kebaikan dan kelebihan apabila seseorang itu membaca Kitab Allah. Dengan peredaran globalisasi, pelbagai teknik dan cara untuk membolehkan seseorang itu membaca Al-quran. Salah satunya adalah dengan mengaji online dengan tutor atau pengajar yang mahir dalam ilmu Al-Quran. Dengan itu, Beana Home Quran telah menyediakan kelas mengaji secara atas talian kepada mereka yang ingin belajar Al-quran dengan lebih meluas. Pelabagai kelebihan yang dapat melalui mengaji online bersama Beana Home Quran:

1. Belajar dengan kaedah “FUN LEARNING” dan pelbagai aktiviti menyeronokkan.

2. Pelajar akan menggunakan modul pembelajaran yang sangat efektif iaitu Modul Smart Jazary dan Smart Fardhu Ain.

3. Pelajar akan dibimbing di dalam talian dan latihan akan disediakan sepanjang proses pembelajaran.

4. Menjimatkan waktu dan mengurangkan kos

5. Pelajar akan didedahkan dengan pengenalan asas Al-Quran, Fardhu Ain dan Hafazan.

6. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan dewasa dan boleh belajar anyday, anytime dan anywhere.

7. Menggunakan platform online seperti Whatsapp video call, Zoom atau Skype.

Testimoni terhadap servis mengaji online

Daripada Puan Marlene:

Kelas Mengaji Online
Sumber: Website Beana Home Quran

Daripada Puan Zaza:

Kelas Mengaji Online
Sumber: Website Beana Home Quran

Testimoni kebanyakannya adalah positif terhadap servis kelas mengaji online daripada Beana Home Quran yang mana pelajarnya terdiri daripada golongan kanak-kanak, remaja dan dewasa. Wah! nampak menarik dan berbaloi bukan ?

Jadi apa tunggu lagi, inilah masanya untuk kita bersama belajar Al-Quran dengan lebih baik dengan tunjuk ajar daripada pengajar yang berpengalaman! Jika berminat, boleh klik di bawah ini!


  • 0

PKPD Selangor, Kuala Lumpur | Highlights Usahawan

Category : Malaysia

Dengan rekod Selangor yang mengungguli carta jumlah kes COVID 19 tertinggi negara berturut-turut, maka pada 1 Julai 2021, PKPD Selangor dan sebahagian kawasan Kuala Lumpur akan dimulakan bermula Sabtu ini, 3 Julai 2021. Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) ini akan dilaksanakan selama 14 hari sehingga 16 Julai 2021.

Keputusan ini diumumkan oleh Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selepas Selangor melaporkan purata kes harian COVID-19 antara 1,800 ke 1,900, dan Kuala Lumpur merekodkan purata kes harian antara 600 ke 1,000 kes. Situasi ini membimbangkan apabila mengambil kira kepadatan penduduk dan penularan tiga varian baharu yang lebih ganas iaitu varian Beta B.1.351 (Afrika Selatan), Delta B.1.617.2 (India) dan Alpha B.1.1.7 (UK).

Berikut merupakan mukim yang akan dikenakan PKPD Selangor:

Daerah Petaling: Mukim Petaling; Mukim Damansara; Mukim Sungai Buloh; Mukim Bukit Raja

Daerah Hulu Langat: Mukim Hulu Langat; Mukim Ampang; Mukim Cheras; Mukim Kajang; Mukim Semenyih; Mukim Beranang

Daerah Sepang: Mukim Dengkil; Mukim Labu; Mukim Sepang

Daerah Gombak: Mukim Batu; Mukim Rawang; Mukim Setapak; Mukim Hulu Kelang; Mukim Kuang

Daerah Kuala Langat: Mukim Tanjung 12 (1); Mukim Tanjung 12 (2); Mukim Morib; Mukim Teluk Panglima Garang; Mukim Bandar; Mukim Jugra; Mukim Batu

Daerah Klang: Mukim Kapar; Mukim Klang

Daerah Kuala Selangor: Mukim Ijok; Mukim Bestari Jaya; Mukim Jeram

Daerah Hulu Selangor: Mukim Serendah; Mukim Rasa; Mukim Ulu Yam; Mukim Batang Kali

Manakala kawasan yang terlibat dengan PKPD KL pula adalah seperti berikut:

  • PPR Seri Semarak
  • PPR Batu Muda
  • Flat Seksyen 2 Wangsa Maju
  • Flat Seksyen 1 Wangsa Maju
  • Kampung Padang Balang
  • Taman Koperasi Polis (Fasa 1 dan 2)
  • Flat Sri Sabah
  • Kampung Puah
  • PPR Kampung Baru Air Panas
  • Flat Desa Pandan (termasuk Baiduri dan Delima)
  • Kampung Batu Muda
  • PPR Kerinci
  • Bandar Baru Sentul
  • Taman Ikan Emas
Sumber: FB MKN (1 Julai 2021)

PKPD Selangor dan WPKL: Apa bezanya PKP dengan PKPD?

Jika diperhatikan dengan teliti mengikut kronologi takrifan seperti PKP, PKPD, PKPB tercipta, kesemuanya ada kaitan dengan cara ia dilaksanakan, dan implikasi pergerakan rakyat Malaysia mengikut perkhidmatan tertentu. Sesuailah dengan makna pangkal PKP itu sendiri kan, Perintah Kawalan Pergerakan?

PKP

PKP, atau Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order atau MCO) mula diperkenalkan pada 18 Mac 2020. Penguatkuasaan perintah ini adah berlandaskan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

Pada waktu ini PKP pertama ini juga dinamakan sebagai PKP 1.0. Perintah ini terguna pakai untuk seluruh Malaysia. Antara arahan dalam Perintah Kawalan Pergerakan ini adalah:

  • Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya;
  • Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara;
  • Sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara;
  • Penutupan semua Taska, Sekolah Kerajaan dan swasta dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti;
  • Penutupan semua Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Awam dan Swata serta institut Latihan Kemahiran di seluruh negara; dan
  • Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (essential services).

Senarai penuh status operasi perkhidmatan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan ini ada pada Lampiran A (Perkhidmatan Essentials) dan Lampiran B (Perkhidamatan Non-Essentials) Kenyataan Media Majlis Keselamatan Negara (MKN) 18 Mac 2020.

Contoh sebahagian Perkhidmatan Essentials untuk Usahawan

[USAHAWAN PERUNCITAN] Infografik Perintah Kawalan Pergerakan: Perkhidmatan Perlu dan Bukan Keperluan Utama (Sumber: Prime Minister’s Office of Malaysia Official Website)
[USAHAWAN MAKANAN] Infografik Perintah Kawalan Pergerakan: Perkhidmatan Perlu dan Bukan Keperluan Utama (Sumber: Prime Minister’s Office of Malaysia Official Website)

Contoh sebahagian Perkhidmatan Non Essentials untuk Usahawan

PKPD

SOP Am PKPD (dikemaskini 7 Disember 2020)

PKPD, atau Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan mula diperkenalkan dengan perlaksanaan pertama PKPD di Kampung Dato’ Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Dato’ Ibrahim Majid di Simpang Renggam, Kluang, Johor bermula pada 27 Mac 2020 hingga 9 April 2020.

Tujuan PKPD ini adalah untuk membendung jangkitan COVID-19 daripada menular keluar dari kawasan tersebut dan bagi memutuskan rangkaian jaringan penulasan COVID-19. Langkah ini akan membolehkan aktiviti pengesanan kes secara aktif (active case detection) dari rumah ke rumah dilaksanakan, selain aktiviti nyahkuman dijalankan di kawasan berkaitan dalam tempoh 14 hari tersebut.

Pada waktu itu, kerja pembersihan dan disinfeksi di tempat- tempat awam akan dijalankan oleh pihak berkenaan yang bertumpu di tempat-tempat tumpuan awam. Semua penduduk terlibat akan diberikan penerangan tentang tatacara disinfeksi rumah yang betul.

Antara arahan dalam Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (Am) ini adalah:

  • Semua penduduk dan pelawat yang telah berada di kawasan tersebut tidak dibenarkan keluar rumah sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan
  • Bukan penduduk dan pelawat tidak dibenarkan masuk ke kawasan tersebut sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan
  • Semua aktiviti perniagaan dihentikan
  • Makanan asas yang mencukupi untuk tempoh 14 hari akan dibekalkan kepada semua penduduk oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat
  • Pangkalan Perubatan (Medical Base) akan dibuka di kawasan PKPD
  • Semua laluan keluar masuk kawasan PKPD ditutup
  • Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan mengawal seluruh kawasan.

PKPD Bersasar

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatakan Bersasar (PKPDB) ini adalah sama dengan PKPD, namun ianya lebih berfokus kepada satu tempat atau lokaliti. Jadi ada yang menggelarkan ia juga sebagai PKPD Lokaliti.

Tujuan utama selain daripada mencegah penularan wabak COVID 19, antaranya adalah untuk membolehkan aktiviti pengesanan kes secara aktif (active case detection) lebih bersasar bagi kawasan terjejas.

PKPD Selangor ada sedikit perbezaan dengan PKPD Am. Antara intipati terbaru SOP PKPD Selangor menurut sidang media Menteri Kanan (Pertahanan) pada 1 Julai 2021 adalah:

  • Ujian saringan secara bersasar akan dilaksanakan ke atas semua penduduk di kawasan di Selangor dan beberapa lokaliti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  • Penduduk dalam kawasan PKPD tidak dibenarkan keluar dari kediaman. Namun, hanya seorang wakil isi rumah dibenarkan keluar membeli keperluan asas di kawasan ini dalam radius 10 kilometer dari kediaman.
  • Pergerakan bagi tujuan vaksinasi COVID-19 di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di luar daerah atau negeri tempat tinggal masih dibenarkan dengan menunjukkan butiran janji temu di aplikasi MySejahtera, laman sesawang atau SMS
  • Bilangan penumpang dalam teksi dan kenderaan e-hailing dihadkan dua orang sahaja termasuk pemandu.
  • Tiada sebarang pergerakan tidak perlu di luar kawasan kediaman selepas jam 8.00 malam kecuali bagi kes-kes kecemasan atau mendapat kebenaran PDRM
  • Hanya sektor perkhidmatan perlu (essential services) sahaja DIBENARKAN untuk beroperasi dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam seperti utiliti, pembersihan dan kumbahan
  • Kebenaran untuk bekerja hanya bagi perkhidmatan perlu (essential services) atau menjalankan tugas rasmi Kerajaan dengan surat pengesahan daripada majikan atau pas pekerja yang sah.
  • Pekerja selain daripada perkhidmatan perlu TIDAK DIBENARKAN keluar dari kawasan PKPD dan tidak boleh bekerja sepanjang tempoh PKPD. Majikan dikehendaki mematuhi perintah ini dan membenarkan pekerja-pekerja bekerja dari rumah (work from home).

Bagi usahawan makanan, SOP PKPD Selangor berkaitan adalah:

  • Restoran, kedai/gerai makan, kenderaan bersaji (food truck), penjaja tepi jalan, penjaja beredar, medan selera/pusat penjaja, gerai makan tepi jalan / kiosk DIBENARKAN beroperasi antara 8.00 pagi hingga 8.00 malam.
  • Pembelian makanan secara bawa pulang (take away), pandu lalu (drive-thru) atau penghantaran (delivery) sahaja DIBENARKAN.
PKPD selangor kl sop makanan

Usahawan kedai runcit, kedai serbaneka atau kedai barangan keperluan harian pula (Kategori Peruncitan):

  • Dibenarkan beroperasi antara 8.00 pagi hingga 8.00 malam
PKPD selangor kl sop kedai runcit

Bagi usahawan kedai farmasi, kedai penjualan ubat-ubatan, klinik haiwan, kedai makanan haiwan,

  • Dibenarkan beroperasi antara 8.00 pagi hingga 8.00 malam
PKPD selangor kl sop kedai farmasi makanan haiwan

Untuk usahawan yang berniaga di pasar:

  • Pasar borong DIBENARKAN beroperasi bermula 12.00 pagi hingga 6.00 pagi.
PKPD selangor kl sop pasar borong
  • Pasar awam, Pasar Tani Kekal (PTK) & MyFarm Outlet (MFO) DIBENARKAN beroperasi bermula 6.00 pagi hingga 2.00 petang.
PKPD selangor kl sop pasar awam

PKPD Selangor dan KL juga ada senarai perkhidmatan perlu yang terperinci bagi sektor ekonomi yang anda boleh lihat sendiri sepanjang tempoh dari 3 Julai sehingga 16 Julai 2021 ini.

Untuk maklumat lebih lanjut, layari laman sesawang dan akaun media sosial rasmi Majlis Keselamatan Negara atau Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jangan ketinggalan untuk mengetahui isu semasa yang sedang trending bersama LunaStory.com!


Sumber Rujukan:

Majlis Keselamatan Negara (MKN): SOALAN LAZIM (FAQ’s) – Bil. 1 (Dikemaskini) Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order) 18 – 31 Mac 2020

PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD): Kenyataan Akhbar KPK 27 Mac 2020 -Situasi Semasa Jangkitan Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19) di Malaysia

Majlis Keselamatan Negara (MKN): SOALAN LAZIM (FAQ’s) – Kenyataan Akhbar Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Batu 21-24, Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor (29/03/2020)

KENYATAAN MEDIA MENTERI KANAN PERTAHANAN 1 JULAI 2021 MENGENAI PELAN PEMULIHAN NEGARA (PPN) & PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD)


  • 0

PEMULIH | Sorotan Teks Ucapan Perdana Menteri

Category : Malaysia

Pakej PEMULIH, atau Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi telah diumumkan oleh kerajaan pada 28 Jun 2021. Berikut merupakan sorotan utama atau highlight senarai pakej PEMULIH daripada ucapan penuh Perdana Menteri pada hari tersebut.

PEMULIH adalah pakej bantuan khas yang bernilai sebanyak RM150 billion secara keseluruhannya. Fokus utama pemberian bantuan pakej ini adalah untuk tiga (3) fokus utama iaitu:

  • Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat;
  • Menyokong Perniagaan; dan
  • Meningkatkan Vaksinasi.

Fokus Pertama: Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat

Di bawah Fokus Pertama ini, sebanyak RM10 billion akan disalurkan di dalam bentuk Bantuan Tunai Langsung kepada tiga (3) jenis Bantuan iaitu:

  • Bantuan Prihatin Rakyat, atau BPR
PEMULIH BPR 2021

Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) akan ditambah sebanyak RM500 lagi bermula 29 Jun 2021 untuk bayaran pada bulan Julai, Manakala BPR akan diteruskan ke Fasa Ketiga dengan kadar RM100 sehingga RM1,400 dibayar pada bulan September nanti. Keseluruhan jumlah yang diperuntukkan untuk BPR adalah RM4.9 billion.

*Permohonan BPR sebelum ini dan pertanyaan lebih lanjut boleh dibuat menerusi laman rasmi BPR di sini bpr.hasil.gov.my.

  • Bantuan Khas COVID 19, atau BKC
PEMULIH BKC
PEMULIH Bantuan Khas Covid 19

Sebanyak RM4.6 billion diperuntukkan yang dijangka dapat memanfaatkan lebih daripada 11 juta isi rumah di Malaysia, termasuklah golongan warga emas dan bujang. Bantuan BKC ini diagihkan mengikut kategori penerima iaitu Miskin Tegar, golongan B40 serta M40 bermula pada bulan Ogos, November dan Disember 2021 mengikut kategori.

  • Bantuan Kehilangan Pendapatan

Sebanyak RM500 akan disalurkan kepada pekerja yang kehilangan pendapatan berdasarkan data KWSP atau PERKESO pada tahun 2021, yang dijangka memanfaatkan sehingga 1 juta ahli yang melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM500 juta ringgit.

  • Bantuan lain: Elaun Mencari Pekerjaan

Bagi graduan baru, lepasan sekolah dan pekerja sektor tidak formal, kerajaan memperluaskan Elaun Mencari Pekerjaaan kepada bukan pencarum PERKESO bagi golongan ini. Mereka perlu mendaftar di bawah platform MYFutureJobs untuk menerima elaun sekurang-kurangnya sebanyak RM300.

*Daftar sebagai pencari kerja baru disini myfuturejobs.gov.my/apply-for-jobs/ untuk permohonan bantuan PEMULIH jenis ini.

  • Bantuan lain: Program Janapreneur

Sebanyak RM125 juta diperuntukkan melalui HRD Corp untuk melaksanakan inisiatif Place and Train di bawah program Janapreneur untuk belia lepasan sekolah serta graduan yang dijangka memberi peluang sehingga 30,000 individu untuk mengikuti program latihan kemahiran serta jaminan pekerjaan sejurus selepas tamat latihan.

Disamping itu juga, di bawah program Janapreneur ini, MDEC akan menambah baik program pencari kerja ekonomi gig sedia ada seperti eRezeki dan GLOW (Global Online Workforce).

Bantuan lain di bawah Fokus Pertama

  • Program Bakul Makanan – tambahan RM300 ribu bagi program sedia ada
  • Bantuan Bakul Makanan – RM10 juta khusus untuk golongan Orang Asli
  • Subsidi Bahan Api – Harga runcit RON95, diesel dan LPG dikekalkan yang dijangka subsidi melebih RM6 billion tahun ini
  • Penambahbaikan Langkah Kawalan Harga Minyak
    [1] Program kawalan harga berasaskan Crude Palm Oil mengawal harga syiling minyak, jadi harga minyak masak botol 5 kg dijual tidak melebih RM30 sebotol.

    [2] Subsidi Tambahan RM1 billion supaya rakyat masih dapat membeli minyak masak pek polibeg 1 kilogram pada harga bersubsidi RM2.50.
  • Perluasan Khidmat Sokongan Psikososial – diberikan untuk membantu beban khidmat sokongan serta badan bukan kerajaan (NGO) ini menangani masalah sosial seperti masalah tekanan mental dan emosi, gelandangan dan sebagainya di peringkat komuniti.
  • Rebat Elektrik Pengguna Domestik – Kerajaan bersetuju untuk memberikan diskaun bil elektrik antara 5 hingga 40 peratus mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 900 kilowatt jam sebulan mengikut penggunaan elektrik tertentu sebulan. Diskaun berjumlah hampir RM346 juta akan berkuat kuasa bagi tempoh tiga bulan mulai bil bulan Julai 2021.
  • Rebat Elektrik Sektor Ekonomi Yang Terjejas – Lanjutan diskaun selama 3 bulan lagi untuk sektor ekonomi seperti pengendali hotel, taman-taman tema, pusat konvensyen, pusat beli-belah, pejabat syarikat pelancongan tempatan serta agensi pengembaraan dan pelancongan. Potongan diskaun bil elektrik adalah sebanyak 10% untuk bil Oktober sehingga Disember 2021. Peruntukan tambahan ini adalah sebanyak RM1 billion.
  • Lanjutan Pemberian 1gb data harian percuma sehingga 31 Disember 2021
  • Peluasan Inisiatif Bank Bergerak – Peruntukan sebanyak RM18 juta untuk bank tempatan menyediakan 30 unit bank bergerak untuk beroperasi di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak merangkumi 250 mukim di luar bandar. Perkhidmatan yang disediakan termasuklah pembukaan akaun; penyimpanan, pengeluaran dan pemindahan wang; pembayaran bil serta perbankan digital.

Fokus Kedua: Menyokong Perniagaan

Bagi membantu kelangsungan bisnes walaupun premis perniagaan tidak dapat beroperasi, bentuk PEMULIH bantuan yang diberikan untuk fokus kedua ini adalah seperti mengurangkan kos tanggungan majikan, menyokong usaha digitalisasi, memberikan kemudahan bantuan kewangan dan insentif percukaian, menyediakan fasiliti pembiayaan dan meneruskan insentif penggajian.

  • Geran Khas Prihatin atau GKP – di bawah PEMERKASA Tambahan, bagi yang telah menerima GKP 3.0 akan mendapat tambahan RM500 pada pertengahan bulan Julai 2021. Bagi bakal penerima GKP 4.0, RM500 akan dibayar pada bulan September dan RM500 lagi pada bulan November 2021. Di bawah geran GKP 4.0, pengusaha mikro diharap dapat dibantu untuk melancarkan aliran tunai (cashflow) perniagaan.
  • Program Subsidi Upah 4.0 atau PSU 4.0 – Kerajaan akan menampung sehingga 500 pekerja bagi setiap majikan dengan kadar sebanyak 600 ringgit setiap pekerja selama tempoh empat bulan khusus bagi sektor-sektor yang dikategorikan dalam senarai negatif semasa tempoh fasa ketiga PSN.

    Di bawah PSU 4.0 juga, had gaji di bawah RM4000 dimansuhkan untuk majikan yang baru nak memohon.
  • Pengecualian Levi HRD Corp – Pengecualian levi HRD Corp bagi tempoh dua bulan akan diberi secara automatik kepada majikan yang tidak dapat beroperasi semasa PKP.

    Selain itu, sektor-sektor di bawah peluasan Akta Perbadanan Sumber Manusia Berhad 2001 akan diberikan pelanjutan pengecualian levi sehingga 31 Disember 2021.

(Lihat senarai penuh sektor di bawah peluasan akta ini disini: https://hrdcorp.gov.my/expansion-of-psmb-act-2001/)

  • PENJANAKERJAYA – Kerajaan bersetuju untuk melanjutkan program ini dan dijenamakan sebagai PenjanaKerjaya 3.0 dengan beberapa penambahbaikan seperti
    • mengurangkan had kelayakan gaji daripada RM1500 kepada RM1200 untuk program Malaysianisation.
    • tempoh kontrak penggajian untuk pekerja berusia 50 tahun ke atas, golongan OKU dan bekas banduan dilonggarkan daripada 12 bulan kepada 6 bulan.
PEMULIH Malaysianisation PENJANAKERJAYA 3.0
  • Inisiatif Pendigitalan PKS dan PKS Mikro – tambahan RM300 juta bagi menyokong agenda digitalisasi serta menggalakkan transaksi tanpa tunai di bawah Program Pemerkasaan Pendigitalan Usahawan Kecil atau PUPUK.
  • Menyokong Industri Seni dan Kreatif Tempatan – Bantuan RM100 juta dalam bentuk kemudahan pembiayaan dan sokongan bantuan kewangan seperti penghasilan karya dan kandungan digital; peluang kerjaya; program peningkatan kemahiran; caruman PERKESO; perolehan produk bagi tujuan produksi di televisyen, radio dan penciptaan lagu.
  • Bantuan Khas Taska – RM3 ribu kepada lebih 4,400 pengusaha taska seliaan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta lebih 8 ribu pengusaha tadika swasta seliaan Kementerian Pendidikan.
  • Bantuan Khas Pengusaha Kantin
  • Bantuan Khas Pengusaha Pusat Sukan
  • Bantuan Khas Golongan OKU – bantuan kewangan RM500 seorang untuk tempoh tiga bulan bagi golongan kurang upaya yang telah kehilangan pekerjaaan atau ketiadaan kerja, dan bukan penerima bantuan Elaun Pekerja Cacat sedia ada.
  • Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU)
  • Memudahcara Proses Perolehan Kerajaan
    Khusus kepada yang terlibat di dalam sektor pembinaan, antara kemudahan tersebut adalah:
    • Membenarkan perubahan harga atau variation of price (VOP) berikutan peningkatan ketara kos bahan binaan sehingga 31 Disember 2021
    • Membantu kontraktor G1 hingga G4 tempatan melaksanakan projek kerja berskala kecil secara undian dan sebut harga, dengan penggunaan jadual kadar kerja kejuruteraan awam dan bangunan yang baharu serta jadual kadar kerja elektrik
    • Membenarkan lanjutan masa atau extension of contract (EOT) projek kerja atau lanjutan tempoh kontrak bagi kontrak bekalan dan perkhidmatan yang terjejas ekoran pelaksanaan PKP tertakluk kepada klausa kontrak
  • Penangguhan Bayaran Balik Pembiayaan Perniagaan MARA – penangguhan untuk usahawan MARA selama 3 bulan atau penjadualan semula bayaran balik pembiayaan dengan memanjangkan tempoh pembiayaan sehingga 36 bulan.
  • Lanjutan Pemberian Diskaun Sewaan Premis Perniagaan MARA – pemberian diskaun 30% ke atas sewaan premis perniagaan MARA sehingga Disember 2021.
  • Potongan Cukai Khas Premis Perniagaan MARA – pemilik-pemilik bangunan dan ruang perniagaan yang menawarkan pengurangan sewa sekurang-kurangnya 30% kepada peniaga dalam tempoh sehingga 31 Disember 2021 layak mendapat potongan khas cukai
  • Meningkatkan Had Syiling Pembiayaan Dibawah Skim Jaminan Kerajaan seperti Syarikat Jaminan Pembiayaan Terhad (SJPP) sehingga RM2 billion.
  • Bank Negara Malaysia Menambah Dana Tambahan Untuk PKS dan Usahawan Mikro sebanyak RM2 billion.
  • Tambahan Dana Pembiayaan Mikrokredit oleh AgroBank, Bank Simpanan Nasional serta TEKUN
  • Program Pembiayaan Intervensi Pemulihan Ekonomi Koperasi – untuk membolehkan usahawan menjalankan aktiviti ekonomi secara berkumpulan melalui koperasi, termasuk memasarkan produk melalui platform dalam talian serta menggalakkan pembelian barangan di kedai koperasi.
PEMULIH aid package
  • Bantuan Untuk Sektor Pelancongan: Bantuan Tambahan menjelang Fasa 3
PEMULIH aid package
  • Bantuan Untuk Sektor Pelancongan: Penangguhan Ansuran Cukai Pendapatan Bulanan Sehingga Akhir Tahun
i-CItra PEMULIH

Program i-Citra PEMULIH – Ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5000 dengan kadar bayaran tetap RM1000 sebulan untuk tempoh lima bulan, tertakluk kepada jumlah simpanan KWSP ahli.

*Mohon kemudahan pengeluaran KWSP di portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021.

  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Memberikan Moratorium bersasar selama 3 bulan kepada peminjam-peminjam PTPTN
  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Persekutuan dan Bayaran Tuntutan Ganti Rugi Penerima Biasiswa Persekutuan Sehingga 6 Bulan
  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA untuk Tempoh 3 Bulan Dengan Ansuran Bulanan RM100 Selama 12 Bulan
  • Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran Bersasar: Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Tabung Pembangunan Kemahiran untuk Tempoh 3 Bulan
  • Penangguhan Pembayaran Premium Insurans Dan Sumbangan Takaful – pemegang polisi insurans dan takaful yang terjejas boleh memohon penangguhan pembayaran premium insurans dan sumbangan takaful (secara opt-in) yang akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021
    • merangkumi pemegang polisi dan sijil insurans hayat dan takaful keluarga
  • Moratorium bayaran balik pinjaman bank Selama 6 Bulan bermula 7 Julai 2021:

Kemudahan PEMULIH Moratorium Untuk B40, M40, T40 dan Usahawan Mikro tanpa syarat: Pilih sama ada untuk mendapatkan moratorium selama 3 bulan atau pengurangan bayaran ansuran sebanyak 50 peratus selama 6 bulan

Fokus Ketiga: Meningkatkan Vaksinasi

Nilai keseluruhan Fokus Ketiga PEMULIH ini adalah sebanyak RM1 billion. Fokus ini mensasarkan untuk meningkatkan kapasiti Program Imunisasi Covid 19 Kebangsaan (PICK) dan mempercepat pemberian Vaksin dengan 5 langkah utama seperti berikut.

Langkah 1: Penambahan Bekalan Vaksin

  • Penambahan Bekalan Vaksin: Meningkatkan Pembelian Vaksin Daripada 120% kepada 130%
  • Penambahan Bekalan Vaksin: Pemberian Vaksin kepada Remaja Berumur 12 hingga 18 tahun

Langkah Kedua: Meningkatkan Kadar Vaksin Harian

Langkah Ketiga:

  • Elaun Petugas Kesihatan PPV: RM100 sehari Untuk Sukarelawan Harian
  • Elaun Petugas Kesihatan PPV: RM600 Selama 6 Bulan Untuk Barisan Hadapan Kesihatan di PPV

Langkah Keempat:
PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Diselaraskan Oleh MITI Sebagai Galakan Untuk Syarikat Menggunakan Premis Mereka Sebagai PPV dan Menjalankan Program Imunisasi Kepada Pekerja Dengan Peruntukan RM150 Juta

  • PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Majikan boleh menggunakan baki levi semasa sehingga 10% bagi kos program vaksinasi
  • PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Potongan cukai bagi perbelanjaan penyediaan PPV
  • PICK Kerjasama Awam dan Swasta (PIKAS): Kerajaan sedia mempertimbangkan syarikat beroperasi secara penuh jika semua pekerja lengkap 2 dos vaksin

Langkah Kelima:

  • Insentif Buat Golongan Rentan: pendaftaran untuk vaksinasi serta pemberian subsidi sehingga RM30 atas kos tambang teksi dan e-hailing untuk golongan OKU dan warga emas bagi memudahkan pergerakan mendapatkan vaksin pada hari temu janji mereka.

Semoga ringkasan intipati PEMULIH ini bermanfaat untuk pembaca semua. Jangan ketinggalan untuk mendapatkan maklumat terkini tentang isu semasa bersama Lunastory.com!


Sumber Rujukan:

  • Infografik PEMULIH 2021 – belanjawan2021[dot]treasury[dot]gov[dot]my
  • Teks Ucapan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi – pmo[dot]gov[dot]my


  • 0

Kelas Mengaji Dewasa Online | Beana Home Quran

Adakah anda masih tercari-cari kelas mengaji dewasa online? Maklumlah, zaman digital ini semua perkara dilakukan secara online. Bisnes online, tuisyen online, kelas memasak online, kelas mengaji pun online! Untuk pengetahuan anda, selain menyediakan kelas mengaji online kanak-kanak, Beana Home Quran pun ada menawarkan kelas mengaji untuk orang dewasa yang ingin belajar secara online!

Baca entri mengenai kelas mengaji online kanak-kanak Beana Home Quran di sini.

kelas mengaji dewasa online
Kelas Mengaji Dewasa Online bersama Qutor Beana

Siapakah Beana Home Quran?

Untuk pengetahuan anda, BEANA Traning & Consultancy adalah sebuah syarikat yang dimiliki penuh oleh bumiputera dan didaftarkan pada Disember 2016. Tujuan syarikat ini ditubuhkan adalah untuk meneruskan perkembangan Islam sejagat dengan keperluan masyarakat Islam pada abad ini.

Apabila tercetusnya wabak Covid-19 pada Mac 2020, Beana Home Quran mula beroperasi dari rumah secara online.

Bagaimanakah kelas ini dijalankan?

Di Beana Home Quran, anda kini boleh belajar Al-Quran secara persendirian dengan qutor pilihan anda. Keistimewaan yang ditawarkan oleh Beana Home Quran ialah anda boleh memilih pakej kelas berdasarkan jadual dan masa mengikut kehendak anda sendiri. Jika anda seorang wanita, pastinya anda berasa segan jika perlu mengaji dengan qutor lelaki, bukan? Jangan risau, Beana juga menawarkan qutor wanita untuk para wanita!

Berkesankah kelas mengaji dewasa secara online?

Anda mesti tertanya-tanya akan keberkesanan dan kemampuan kelas mengaji untuk orang dewasa yang ditawarkan oleh Beana Home Quran, bukan? Ha, jangan risau! Pelajar akan menggunakan modul pembelajaran yang sangat efektif iaitu Modul Smart Jazary dan Smart Farhu Ain.

Selain itu, qutor-qutor Beana pula perlu menjalani saringan temuduga yang ketat terlebih dahulu sebelum dipilih oleh Beana Home Quran. Hanya yang terbaik dipilih menjadi Qutor Beana! Sehingga kini, mereka telah berjaya membimbing ramai peserta dewasa sehingga ada yang berjaya menghabiskan bacaan al-Quran mereka. Hebat, bukan?

Baca tentang Qutor Beana dan syarat-syarat kelayakan mereka di sini.

Kejayaan peserta dewasa khatam al-Quran

Walaupun terpaksa menghadapi PKP, namun ianya bukan penghalang untuk para peserta mengaji bersama Qutor Beana secara online sehingga mereka berjaya mengkhatamkan bacaan al-Quran mereka.

Antara testimoni positif daripada peserta setelah mengikuti kelas ini

kelas mengaji dewasa online
Sumber: Website Beana Home Quran

Wahhh! Nampak tak, betapa hebatnya para peserta kelas mengaji Beana Home Quran. Jadi, anda tak perlulah risau jika anda masih lemah dalam menguasai al-Quran. Qutor Beana sedia membimbing anda!

Jadi, apa tunggu lagi? Jomlah daftar sekarang! Mudah pun mudah, belajar pun senang faham. Klik link di bawah tau!

Daftar kelas secara online di Laman Web Beana Home Quran

Link WhatsApp disini

Facebook Beana Home Quran

Instagram Beana Home Quran


  • 0

Daftar Sebagai Tutor Quran | Beana Home Quran

Category : Advertorial

Adakah anda seorang yang berminat dan berkebolehan untuk menjadi guru mengaji al-Quran? Jom baca artikel di bawah untuk daftar sebagai Tutor Quran dengan Beana Home Quran!

Apa itu Tutor Quran / Qutor Beana di Beana Home Quran?

Tutor Quran, ataupun dikenali sebagai Qutor ialah seorang guru mengaji al-Quran. Di Beana Home Quran, anda akan dikenali sebagai Qutor Beana. Untuk menjadi qutor tersebut, seseorang itu perlulah memenuhi syarat-syarat yang tertentu untuk menjadi guru mengaji al-Quran yang berkaliber.

Matlamat Utama Qutor Beana

BEANA Traning & Consultancy adalah sebuah syarikat yang dimiliki penuh oleh bumiputera dan didaftarkan pada Disember 2016. Apabila tercetusnya pandemik Covid-19 pada Mac 2020, Beana Home Quran mula beroperasi dari rumah.

Matlamat utama para qutor di Beana Home Quran adalah untuk memartabatkan al-Quran di samping meneruskan dakwah mengajar ilmu al-Quran dan agama Islam kepada masyarakat Islam di Malaysia. Qutor Beana boleh mengajar 3 jenis peringkat umur, iaitu kanak-kanak, remaja, atau dewasa.

daftar sebagai tutor quran

Ciri-ciri Tutor Quran yang diperlukan di Beana Home Quran

  • Berumur di antara 20 hingga 45 tahun.
  • Mempunyai mana-mana Ijazah pengajian Islam, Diploma pengajian Islam, sijil tahfiz, sijil pondok yang diiktiraf, STAM, STPM atau sijil-sijil berkaitan dengan pengajian Islam.
  • Suka pada kanak-kanak, sabar mengajar remaja dan mahir mengajar dewasa.
  • Boleh mengajar di sekitar anda sama ada Kuala Lumpur, Selangor atau Nilai, Negeri Sembilan.

Apakah kemahiran yang diperlukan untuk daftar sebagai Tutor Quran?

Untuk menjadi Tutor Quran di Beana Home Quran, anda perlulah mempunyai beberapa kemahiran yang sesuai. Berikut merupakan antara kemahiran yang diperlukan sebagai Qutor Beana:

  • Berkeupayaan mengajar Al-Quran & Tajwid
  • Mahir dan fasih membaca Al-Quran
  • Boleh berkomunikasi dengan baik
  • Bersedia mengikuti latihan yang telah dijadualkan
  • Sentiasa positif, ikhlas, sabar dan amanah

Kenapa perlu daftar sebagai Tutor Quran di Beana Home Quran?

Untuk pengetahuan anda, sebenarnya terdapat pelbagai manfaat dan faedah yang ditawarkan kepada Qutor Beana di Beana Home Quran. Antaranya termasuklah:

  • Gaji yang lumayan
  • Masa yang fleksibel
  • Payment slip disediakan
  • Latihan kemahiran secara teori & praktikal disediakan
  • Majlis penghargaan setiap tahun (Gala Dinner)
  • Dan banyak lagi!
daftar sebagai tutor quran
Majlis Meraikan Qutor Terbaik Beana 2021

Daftar sebagai Tutor Quran dan anda boleh mengajar secara online!

Pelbagai cabaran dan kekangan yang ditempuhi oleh Qutor Beana di musim pandemik ini. Sebelum ini, mereka mengajar dari rumah ke rumah. Namun begitu, wabak Covid-19 yang tidak terkawal di negara ini telah menyebabkan negara kita melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Justeru itu, Qutor Beana masing-masing melaksanakan pengajaran secara online. Misalnya, kelas mengaji online kanak-kanak Beana Home Quran telah mendapat sambutan yang baik dari para ibu bapa memandangkan kesemua pelajar tidak dibenarkan ke sekolah disebabkan oleh pandemik Covid-19. Sebagai inisiatifnya, para ibu bapa memilih Beana Home Quran untuk mengajar anak-anak mereka mengaji dari rumah.

Jom baca serba sedikit tentang kelas mengaji online kanak-kanak Beana Home Quran di sini.

Jika anda seorang yang sibuk, tapi masih ingin berkhidmat sebagai tutor Quran, jangan risau! Di Beana Home Quran, anda boleh memilih waktu yang anda inginkan untuk mengajar Quran. Hal ini bermakna, waktu kerja anda adalah fleksibel! Seronok, kan?

Tonton video di bawah untuk mengenali Qutor-Qutor Beana

Beana Home Quran kini membuka permohonan untuk mengisi jawatan sebagai tutor Quran / Qutor Beana. Jika anda berminat, emelkan resume anda ke info.beanahomequran@gmail.com ataupun boleh klink link di bawah juga.

Daftar sebagai Qutor Beana di link WhatsApp ini


  • 0

Tempat Makan Laksa Sedap Perak | Laksa Sarang Telur

Kalau berpeluang untuk berjalan-jalan di Perak, apa kata singgah ke tempat makan laksa sedap di Perak? Mari Lis senaraikan beberapa tempat untuk pembaca semua cari nanti ya.

Lis senaraikan 6 tempat makan laksa sedap di Perak, kalau-kalau berpeluang untuk pembaca singgah di Perak dan jalan-jalan cari makan di kawasan ini nanti.

Laksa Pokok Limau, Kota Lama Kiri

Tempat Makan Laksa Sedap Perak 1
Gambar: landing page GMB Laksa Pokok Limau

Alamat:
Laksa Pokok Limau
33000, 195A, Jalan Besar Utara Selatan,
Kampung Bendang Susur,
33000 Kuala Kangsar, Perak

Waktu Operasi: 12 tengahari – 6 petang (kecuali hari Jumaat)
Telefon: 6019-422 9512 | WhatsApp

Laksa telur sarang merupakan antara menu popular di kedai ini! Telur yang digoreng seakan-akan sarang burung sangat kena dengan kuah istimewa.

Singgah ke Facebook rasmi mereka disini.

Kafe Setinggan, Taman Botani – Laksa Sarang

Alamat:
1, Jalan Margosa B/15, 31350 Ipoh, Perak

Waktu Operasi: 12 tengahari – 7 malam (kecuali hari Jumaat)
Telefon: 6018-577 2955 | WhatsApp

Terletak kira-kira 10 km daripada bandar Ipoh, kafe ini menyediakan laksa telur goreng bersarang yang sinonim dengan negeri-negeri sebelah Utara.

Singgah ke Facebook Page mereka disini.

Laksa depan Petron Kamunting (dulu dikenali sebagai Petronas Kamunting)

Alamat:
Petron Jalan Kamunting
132, Jalan Kamunting, Taman Saujana, 34600 Kamunting, Perak

Waktu Operasi: Setiap hari sehingga 6 petang (kecuali hari Jumaat)
Telefon:

Gerai kecil yang terletak berdekatan dengan stesen Petron Kamunting. Antara menu laksa yang ada adalah laksa biasa, laksa sarang serta laksa telur sebiji. Kalau ada dekat dengan Taiping, bolehlah singgah tempat makan laksa sedap di Perak disini.

Kredit gambar: nafiesanur[dot]blogspot[dot]com

Laksa Saranghae Ipoh

Alamat:
1440-1436, Jalan Merak, Kampung Dato’ Ahmad Said, 30020 Ipoh, Perak

Waktu Operasi: 4.30 petang – 11 malam
Telefon: 60182977813 | WhatsApp

Selain laksa sarang, menu lain seperti ABC mixfruit, air kelapa coconut shake, chicken chop dan sebagainya juga antara pilihan lain makanan comfort food pelanggan disini.

Singgah ke Facebook Page mereka disini.

Laksa Buyong Kamunting & Telur Goreng Special

Sumber gambar: Foursquare

Alamat:
Jalan Taiping – Bagan Serai, Kampung Jana Baharu,
34600 Kamunting, Perak

Waktu Operasi: 12 tengahari – 6 petang
Telefon: 60126839036 | WhatsApp

Laksa telur goreng special mencipta sedikit kelainan daripada laksa telur bersarang yang biasa dimakan di Perak. Menu laksa special ini dihidangkan bersama dengan telur goreng bersaiz besar dengan kuah yang ngam-ngam pekatnya. Menu laksa telur sarang masih antara pesanan yang ramai pelanggan suka juga.

Singgah ke Facebook mereka disini.

Laksa Malam

Tempat Makan Laksa Sedap Perak 5
Laksa Nenas (Gambar: FB Laksa Malam)

Alamat:
Lot 2324, Lorong 5 LT, Kampung Baru, 34000 Taiping, Perak

Waktu operasi: 3 petang hingga 11 malam
Telefon: 60169243417 | WhatsApp | Order melalui GrabFood disini

Laksa malam juga menyediakan khidmat penghantaran melalui e-hailing seperti GrabFood dan FoodPanda. Kualiti makanan juga masih baik, seperti makan di kedai.

Singgah ke Facebook Page rasmi mereka disini.

Waktu operasi yang disenaraikan untuk semua senarai di atas mungkin berubah, mengikut keadaan semasa. Jadi, lebih baik jika anda membuat panggilan atau mesej tempat tersebut terlebih dahulu ya.

Orang Lembah Kelang nak cari tempat makan laksa sedap di tempat anda, boleh tengok senarainya disini ya.


  • 0
Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor

Siapa suka makan laksa? Angkat tangan sikit! Pernah tak anda semua tercari-cari tempat nak makan laksa yang sedap di Kuala Lumpur dan Selangor?

Untuk pengetahuan semua, baru-baru ini, perdebatan tentang laksa telah menjadi trending di Facebook. Kisahnya bermula apabila seorang pengguna akaun Facebook mencetuskan isu yang membangkitkan kemarahan penduduk negeri lain. Beliau mengatakan bahawa hanya ikan parang dan ikan tenggiri sahaja yang layak digunakan untuk membuat laksa Johor. Jika sebaliknya, akan menjatuhkan standard orang Johor. Di sinilah tercetusnya idea untuk menulis tentang Tempat Makan Laksa Sedap di Kuala Lumpur dan Selangor. Alang-alang dah trending tentang laksa, eloklah kita cari tempat makan laksa sedap, kan?

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Sumber: Facebook Page Puan Suraya Ali

Jom tengok 10 Tempat Makan Laksa Sedap di Kuala Lumpur dan Selangor!

Kesemuanya dijamin halal dan sedap. Boleh makan tanpa ragu-ragu!

1. D’Laksa -Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor

Buat yang sememangnya tinggal di Kuala Lumpur dan Selangor, D’Laksa bukanlah suatu jenama yang asing bagi penduduk di sini. Apabila menjejakkan kaki ke kompleks membeli-belah AEON, sudah pastinya anda akan bertemu dengan kiosk D’Laksa. Laksa ini dijual berkonsepkan fast food. Jadi, mudahlah untuk penggemar laksa makan di mana- mana sahaja.

Bagi penggemar asam laksa Penang, datanglah ke sini untuk mencubanya. Rasanya sungguh autentik dan dilengkapi isi ikan sardin yang banyak dan pekat, serta hirisan bawang, timun, nenas dan salad segar.

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Sumber: KL Foodie

Lokasi: Seluruh AEON cawangan Kuala Lumpur & Selangor

*turut mempunyai cawangan di Johor, Pulau Pinang, Kedah, Melaka Negeri Sembilan, Perak, dan Singapura

Waktu beroperasi: 10 AM – 10 PM setiap hari

2. MyLaksa -Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor

Jika dilihat sekali imbas, MyLaksa kelihatan serupa dengan D’Laksa, betul tak?

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Sumber: KL Foodie

Jangan keliru. Kedua-duanya mungkin mempunyai persamaan dari segi imej dan packaging, namun menunya mempunyai keisitimewaan dan ciri-ciri yang tersendiri. Keunikan rasanya juga berbeza meskipun laksa ini juga merupakan Asam Laksa citarasa asli Penang KAW KAW. Kalau nak tahu, kenalah cuba dahulu!

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Laksa Royal dihidangkan dengan sebiji telur rebus, 3 biji bebola ikan dan hirisan ikan

Sumber: KL Foodie

Lokasi: Wangsa Walk Mall, KL & LOTUSS Shah Alam

*turut mempunyai cawangan di Perlis, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, Terengganu, Pahang, dan Perak,

Waktu beroperasi: 10 AM – 9.30 PM setiap hari

3. Sepiring Uniquely Malaysian Food

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Sumber: Sepiring Website

Jika anda pergi ke Mid Valley, bolehlah singgah ke restoran Sepiring untuk mencuba laksa yang sedap di sini. Pilih dari 3 jenis laksa iaitu Penang Assam Laksa, Nyonya Laksa, ataupun Curry Laksa untuk dinikmati bersama keluarga tercinta. Restoran ini merupakan restoran yang berkonsepkan keunikan citarasa Malaysia, oleh itu makanan yang disediakan adalah bercirikan dari pelbagai negeri.

Lokasi: Mid Valley Megamall, F-046, Mid Valley City, 58000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

*turut mempunyai beberapa cawangan di kompleks membeli-belah yang lain seperti The Mines dan Central i-City)

Waktu beroperasi: 10 AM – 10 PM setiap hari

4. Restoran Azira

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Sumber: Blog Homestay Shah Alam

Bagi penggemar laksa Johor, anda wajib cuba Laksa Johor daun ketapang Restoran Azira yang terletak di Seksyen 10 Shah Alam, di belakang Masjid Besar Shah Alam ini. Spageti dan sayuran segar dimakan bersama kuah ikan yang pekat, dan digandingkan pula dengan sambal belacan. Kemudian, ditambah pula dengan perahan limau kasturi. Fuh, memang terangkat! Ramai pelanggan yang berpuas hati dengan keenakan rasa laksa tersebut. Selain itu, restoran ini turut menjual pelbagai makanan tradisi Melayu yang terdiri daripada lebih 50 jenis kuih dan 50 jenis lauk pauk. Hebat, bukan?

Lokasi: No. 5, Jalan Ceongsam 10/11, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu beroperasi: 7 AM – 7 PM setiap hari

5. Alia Corner -Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor

Alia Corner bukanlah sebuah tempat makan yang berkonsepkan restoran mahupun kafe hipster. Sebaliknya, Alia Corner ialah tempat makan yang berkonsepkan food truck dan menjual beberapa jenis menu seperti mi rebus, bihun sup dan pasembor. Namun demikian, makanan yang disajikan adalah sama tarafnya, malah lebih enak berbanding di restoran yang terkemuka. Harganya juga amatlah berpatutan dan murah. Tak percaya? Kenalah cuba dulu, baru tahu.

Lokasi: Di hadapan Banjaria Court Batu Caves, Gombak

Waktu beroperasi: 3 PM – 7 PM setiap hari kecuali Rabu

6. Laksa Cendol Pak Din

Seperti Alia Corner, Laksa Cendol Pak Din juga beroperasi sebagai sebuah food truck.

Bayangkan, menikmati semangkuk laksa yang berkuah pekat bersama cendol yang sejuk dan lemak manis. Sudahlah portion besar, harganya pula berpatutan. Pendek kata, memang sedaplah laksanya sehingga mendapat sambutan yang hebat dari para pelanggan.

Lokasi: Persiaran Saujana 3, Bandar Saujana Utama, 47000 Sungai Buloh, Selangor (Depan Petronas Saujana Utama)

Waktu beroperasi: 11.30 AM – 6.15 PM setiap hari kecuali Rabu & Khamis

7. Eat & Repeat Cafe

Eat & Repeat Cafe Shah Alam sangatlah terkenal di Shah Alam, lebih-lebih lagi di kalangan pelajar universiti. Hal ini kerana kesemua makanan dan minumannya dijual dengan harga RM1.90 semangkuk. Murahnya! Meskipun harganya sangat murah, semua makanannya sangatlah sedap, termasuklah laksa utara yang terdapat di sini. Portionnya juga tidaklah terlalu sedikit. Anda juga akan rambang mata untuk mencuba kesemua menu di sini. Sedar-sedar dah bertingkat-tingkat susunan mangkuk di atas meja.

Lokasi: YG24, Jalan Plumbum Y 7/Y, Pusat Komersial Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

* turut mempunyai cawangan di Melaka dan Seri Iskandar, Perak

Waktu beroperasi: 11 AM – 11 PM setiap hari kecuali Isnin

8. Kafe Laksa Buyung Kedah

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Sumber: YouTube Puri and Sue

Ada sesiapa yang tinggal di Subang Jaya? Ha, kalau ada, rugilah jika anda tak pernah datang ke sini. Laksa asli Kedah ini boleh didapati dengan hanya RM6.50 sahaja. Dipadankan pula dengan mangga susu yang pekat likat dan masam manis, memang kombinasi yang tepat!

Lokasi: B-11-G, Jalan SS 15/8a, Ss 15, 47500 Subang Jaya, Selangor

Waktu beroperasi: 10 AM – 10 PM setiap hari kecuali Isnin

9. Dayang Sarawak Corner (Mee Kolok & Laksa Sarawak)

Buat penggemar laksa Sarawak, ataupun anak-anak Sarawak yang tidak boleh pulang disebabkan PKP, ayuhlah datang ke sini. Rasa laksa Sarawak yang unik ini sudah pastinya akan membuat anda terpaut untuk datang lagi ke sini. Selain itu, hidangan Sarawak yang lain seperti Mee Kolok juga ada dijual di sini.

DAYANG SARAWAK CORNER, Kuala Lumpur - Restaurant Reviews, Photos & Phone  Number - Tripadvisor
Sumber: Tripadvisor.com

Lokasi: Park N’ Ride Sungai Besi, Jalan Suasa, Pekan Sungai Besi, 57000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Waktu beroperasi: 8 AM – 10 PM setiap hari (Ahad 8 AM – 10 PM)

10. Rumah Laksa

Tempat Makan Laksa Sedap Kuala Lumpur Selangor
Sumber: KL Foodie

Rumah Laksa merupakan sebuah kedai laksa yang beroperasi secara online dan menawarkan perkhidmatan penghantaran kepada pelanggan. Sesuai sangatlah untuk kita pesan di musim PKP ini, kan? Terdapat 4 pilihan iaitu Laksa Johor, Laksa Kedah, Laksa Sarawak, dan Laksa Siam. Tengok gambar pun dah terliur, kan?

Lokasi: Damansara

Waktu beroperasi: Setiap Selasa dan Sabtu sahaja

Untuk membuat pesanan, sila tekan link ini.

Fuhhh! Boleh tahan juga menariknya kesemua tempat makan laksa tersebut. Semuanya nampak sedap dan memang boleh buat anda terliur, kan? Jadi, apa tunggu lagi? Bolehlah ajak kawan-kawan dan keluarga ke tempat makan laksa sedap tersebut. Ada juga di kalangan tempat tersebut yang menawarkan servis penghantaran ke kawasan tertentu. Boleh buat semakan di Google, Facebook ataupun Instagram page mereka.

Sekian, perkongsian kami kali ini. Semoga berjumpa lagi dan jangan gaduh-gaduh pasal laksa ya!

Jom lihat Tempat Makan Viral di Johor Bahru pula!